Теми статей
Обрати теми

Чи діють готівкові обмеження при розрахунках з адвокатами, нотаріусами?

Децюра Сергій, податковий експерт
Чи поширюється обмеження граничної суми готівкового розрахунку на розрахунки з особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність, а саме нотаріусом, адвокатом тощо?

Незалежні професіонали. Щоб зрозуміти, чи поширюється дія обмеження на здійснення готівкових розрахунків при розрахунках з незалежними професіоналами, слід спочатку зрозуміти: хто належить до когорти таких осіб?

Щоб з’ясувати це, слід пригадати норми п.п. 14.1.226 ПКУ. У ньому говориться, що під незалежною професійною діяльністю розуміють участь фізичної особи в науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінювачів, інженерів або архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або ФОП і використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Отже, як бачимо, займатися незалежною професійною діяльністю в Україні може велика кількість саме фізосіб. За практикою, що склалася в Україні, до таких осіб належать:

— нотаріуси;

— адвокати;

— судові експерти;

— приватні виконавці;

— арбітражні керуючі (розпорядники майна, ліквідатори, керуючі реалізацією, реструктуризацією, санацією);

— відповідальні виконавці окремих видів робіт (послуг), пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури.

Підсумовуючи вищесказане, робимо висновок, що

зазвичай, коли особа займається незалежною професійною діяльністю (є адвокатом, нотаріусом, приватним виконавцем тощо), то вона вступає у відносини з юрособою як звичайна фізична особа — громадянин

Тобто мова йде про відносини суб’єкта господарювання (юрособи чи ФОП) з фізособою-громадянином.

Водночас інколи можливі варіанти. Так, на практиці бувають випадки, коли фізособа, яка провадить незалежну професійну діяльність, може бути зареєстрована як ФОП і проводити таку незалежну професійну діяльність в межах діяльності ФОП. Тоді такі відносини слід розцінювати як відносини одного суб’єкта господарювання з іншим.

Готівкове обмеження. Обмеження на готівкові розрахунки, встановлені у п. 6 Положення № 148*, стосується розрахунків як із фізособами, так і суб’єктів господарювання між собою. А саме за цим обмеженням:

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148.

— юрособи (ФОП) між собою можуть здійснювати протягом дня за одним або кількома платіжними документами готівкові розрахунки на суму до 10 тис. грн уключно;

— юрособи (ФОП) з фізособами можуть здійснювати протягом дня за одним або кількома платіжними документами готівкові розрахунки на суму до 50 тис. грн уключно.

Як ми з’ясували вище, незалежні професіонали зазвичай не підпадають під категорію підприємців. А отже, незалежний професіонал не є суб’єктом господарювання. Тому на розрахунки з ними не поширюється 10-тисячне готівкове обмеження, встановлене для розрахунків між суб’єктами господарювання.

Водночас це не свідчить, що при розрахунках з незалежним професіоналом не слід взагалі орієнтуватися на готівкове обмеження. Адже незалежний професіонал є фізособою. А тому при готівкових розрахунках з незалежними професіоналами (адвокатами, нотаріусами тощо) все одно потрібно дотримуватися готівкового обмеження. Але це буде не 10-тисячне, а 50-тисячне обмеження, встановлене на розрахунки з фізособами.

На цьому акцентують увагу і фіскали у БЗ 109.13.

Як було сказано вище, інколи незалежні професіонали (нотаріуси, адвокати тощо), можуть бути зареєстровані як ФОП. Так от тоді незалежний професіонал, який здійснює свою незалежну діяльність у статусі ФОП, стає суб’єктом господарювання. А тому на розрахунки з таким незалежним професіоналом поширюються готівкові обмеження на розрахунки між суб’єктами господарювання у 10 тисяч грн.

Щоб чітко зрозуміти, яке саме обмеження: 10-тисячне чи 50-тисячне діє при розрахунках з незалежним професіоналом, слід заглянути у договір про надання послуг. І якщо

незалежний професіонал у договорі, укладеному з суб’єктом господарювання (ФОП чи юрособою), виступає як підприємець, то на такі готівкові розрахунки поширюється 10-тисячне обмеження

Якщо ж професіонал виступає від імені фізособи без статусу ФОП, то діє 50-тисячне обмеження.

При цьому, на наш погляд, якщо незалежний професіонал і зареєстрований ФОП, але у відносинах із юрособою він виступає як фізособа, то тоді тут слід орієнтуватися також на 50-тисячне обмеження.

Хоча податківці вважають по-іншому. На їх погляд, на 50-тисячне обмеження слід орієнтуватися при здійсненні розрахунків із незалежними професіоналами, тільки якщо вони узагалі не зареєстровані підприємцем (див. вищезгадану БЗ 109.13).

Але ми з таким висновком не згодні. На наш погляд, все вирішує статус незалежного професіонала у договорі про надання послуг юрособі.

Крім того, навіть самі податківці у випадку, коли фізособа, яка зареєстрована ФОП, здійснює операції, що не пов’язані із її підприємницькою діяльністю, вважають, що на розрахунки щодо таких операцій діє саме 50-тисячне, а не 10-тисячне обмеження (БЗ 109.13).

Чому вони вважають щодо незалежних професіоналів по-іншому, не зрозуміло.

Відповідальність. За порушення готівкового (10-тисячного чи 50-тисячного) обмеження при розрахунках з незалежним професіоналам світить ФОП чи посадовим особам юрособи адмінштраф згідно із ст. 16315 КУпАП. Детально про нього читайте у статті «Штрафи за порушення готівкового обмеження на розрахунки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 18 (ср. ).

Варто сказати тільки те, що у випадку, коли незалежний професіонал не зареєстрований як ФОП, то на нього адмінштраф накласти не можуть, оскільки його накладають на ФОП та посадових осіб юрособи.

А от у випадку, коли порушення готівкового обмеження було у незалежного професіонала, який зареєстрований як ФОП, то тоді можливе застосування адмінштрафу і до нього.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі