Теми статей
Обрати теми

Є ліцензія на зберігання пального: чи подавати декларацію?

Павленко Олексій, податковий експерт
Нормами ПКУ передбачено, що платники, які мають ліцензії на діяльність з підакцизною продукцією, зобов’язані за кожний місяць подавати декларацію. У нас є лише ліцензія на зберігання пального, яке ми використовуємо для власних потреб. Операцій з іншими підакцизними товарами ми не здійснюємо. Чи потрібно нам подавати порожню акцизну декларацію?

Стара норма. Дійсно, в ПКУ є доволі стара норма — п. 49.21. Згідно з нею платники, визначені п.п. 212.1.15 ПКУ, а також платники, які мають діючі (у тому числі призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, зобов’язані за кожний звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Звісно, тут мова йде про декларацію акцизного податку*, яка має подаватись за базовий звітний період — місяць (див. ст. 223 ПКУ).

* Її форма і Порядок заповнення та подання… затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 14.

Виняток для пального. Одразу зауважимо, що в п. 49.21 ПКУ, окрім платників, які мають ліцензії на право діяльності з підакцизною продукцією, окремо виділені платники, визначені п.п. 212.1.15 ПКУ. А саме — особи, які реалізують пальне (або спирт етиловий). Водночас особи, які реалізують пальне, не можуть здійснювати такі операції без наявності відповідних ліцензій.

Тож навіщо їх тут виокремили? Ми вважаємо, таке виокремлення платників, які реалізують пальне (та спирт етиловий), зроблено саме для того, щоб з кола осіб, які мають ліцензії на операції з такими товарами, як пальне (або спирт етиловий), виділити лише тих, які таку підакцизну продукцію саме реалізують. Лише такі особи і повинні щомісячно подавати до ДПС декларації акцизного податку незалежно від того, чи провадили вони взагалі господарську діяльність у звітному періоді.

Тобто ми вважаємо, що особи, які мають ліцензії на право здійснення діяльності з пальним (спиртом етиловим), але не здійснюють операцій з його реалізації, тобто не підпадають під визначення платника пального (спиртового) акцизу з п.п. 212.1.15 ПКУ, декларацію акцизного податку подавати не зобов’язані.

Зберігання може викликати «реалізацію». Взагалі тут варто нагадати, що визначення терміна «реалізація пального (спирту етилового)», наведене у п.п. 14.1.212 ПКУ, є доволі широким. І воно охоплює будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої.

Тож

операції з фізичної передачі іншим особам пального на зберігання та/або повернення його зі зберігання можуть розцінюватись як «реалізація пального»

Так само внутрішні операції з передачі пального на власні потреби (заправлення транспорту/техніки) за відповідних умов** теж можуть вважатись «реалізацією пального».

** Об’єм «пальних» ємностей у місці/території перевищує 200 м3 та/або протягом календарного року придбавалося пального більше 1000 м3, для платника ЄП гр. 4 діє лише один критерій — придбання пального більше 10000 м3 (див. п.п. 14.1.6 ПКУ).

Причому в таких ситуаціях у суб’єкта, що зберігає чуже пальне або використовує пальне лише для власних потреб, може бути лише ліцензія на зберігання пального. Але у таких випадках необхідно не тільки щомісячно подавати акцизну декларацію, але й зареєструватись платником пального акцизу за три дні до початку проведення таких операцій (передавання/повернення пального на/зі зберігання, заправлення власної техніки тощо). Тож будьте пильними!

Підсумок. Отже, якщо ви маєте лише ліцензію на зберігання пального і при цьому:

— зберігаєте виключно своє пальне, яке використовуєте тільки на власні потреби,

— ваші ємності для зберігання та обсяги придбання пального не перевищують граничні (див. вище виноску ** і п.п. 14.1.6 ПКУ),

то вам не потрібно подавати декларацію акцизного податку.

Підтвердження нашим висновкам знайдете й у БЗ 114.07.

Там податківці зазначають, що в особи, яка не підпадає під визначення платника пального акцизу згідно з п.п. 212.1.15 ПКУ, але має ліцензії на право зберігання власного пального, не виникатиме обов’язку з реєстрації платником акцизного податку. Оскільки п. 49.21 ПКУ мовби передбачає подання декларації лише для зареєстрованих платників акцизу.

Добре, що податківці не стали формально чіплятись у цій нормі за наявність ліцензії та підакцизну продукцію (пальне). Але їх аргумент, чесно кажучи, трохи здивував. Адже, по-перше, у п. 49.21 ПКУ про зареєстрованих платників акцизу прямо не зазначено. А по-друге, ми вважаємо, якщо особа відповідає визначенню платника, але таким не зареєструвалась, то цей факт не звільняє її від обов’язку подання акцизної декларації згідно з п. 49.21 ПКУ

А з висновком у цілому, звісно, згодні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі