Теми статей
Обрати теми

Обліковуємо сертифікати ключів і витрати на користування комп’ютерною програмою

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Придбали ключі та ліцензію на «М.Е.Doc» на рік. Чи виникають податкові різниці у високодохідників через те, що ПКУ встановлено мінімальний строк амортизації таких придбань як нематеріальних активів?

Витрати на придбання кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів зі строком дії один рік, а також річного доступу до програми «М.Е.Doc» (так званої ліцензії) слід визнавати витратами. За такого підходу запитання про податкові різниці втрачає сенс.

Разом з тим фіскали вважають такі придбання нематеріальними активами (НМА), що в певних випадках призводитиме до виникнення амортизаційних податкових різниць у високодохідників і малодохідників-добровольців.

Ключі. Зазвичай строк дії кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів — один або два роки. Попри те що існує можливість отримати кваліфіковані сертифікати відкритих ключів безоплатно, дехто із суб’єктів господарювання продовжує придбавати їх за плату. Якщо ви пішли саме цим шляхом, майте на увазі, що з ключами у високодохідників можуть бути проблеми. І хоча вони й копійчані, про них ліпше знати заздалегідь.

Як зазначають фіскали у БЗ 102.05, у податковому обліку з витрат на придбання кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів потрібно формувати нематеріальний актив групи 6. У свою чергу, такі НМА доведеться амортизувати протягом строку дії права користування відповідно до правовстановлюючих документів (п.п. 138.3.4 ПКУ), тобто протягом року або двох залежно від строку дії сертифіката. При цьому фіскали не звертають увагу на строк дії придбаних ключів.

Ми ж міркуємо дещо інакше.

Витрати на придбання кваліфікованого сертифіката відкритого ключа з річним строком дії, на нашу думку, слід відображати у складі адміністративних витрат (п. 18 П(С)БО 16 «Витрати»)

Зробити це слід як витрати майбутніх періодів шляхом розподілу на запланований строк дії сертифіката (через рахунок 39). Адже господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені (ч. 5 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV).

А щодо ключів, які мають строк дії два роки, доведеться дослухатися до думки фіскалів. І ось чому.

У визначенні з п. 4 НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи» говориться, що НМА — це немонетарний актив, який не має матеріальної форми і може бути ідентифікований. Проте нічого не сказано про строк корисного використання. Разом з тим не варто залишати поза увагою той факт, що у фінансовій звітності НМА відображаються в розділі I Балансу і належать до необоротних активів. А необоротними вважають активи зі строком служби більше 1 року або одного операційного циклу, якщо він довший за рік. Тому для зарахування об’єкта до складу НМА строк його корисного використання повинен перевищувати 1 рік.

Ліцензія на «М.Е.Doc». Користування програмою «М.Е.Doc», оплачене на 1 рік, обліковувати як об’єкт НМА, на наш погляд, теж некоректно.

Річну абонплату за користування програмою слід спершу віднести на витрати майбутніх періодів (Дт 39 — Кт 371), а потім, у міру отримання послуг з користування програмою, списати на витрати звітного періоду (Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 39)

Податківці ж навіть річні ліцензії вимагають визнавати НМА (див. БЗ 102.05). Ми, у свою чергу, вважаємо, що будь-які необоротні активи, в тому числі й НМА, повинні мати строк служби більше 1 року або одного операційного циклу, якщо він довший за рік. Тож якщо ви користуєтесь програмою рік або менше, таку ліцензію слід відображати в частині оборотних активів Балансу через витрати.

І, нарешті, головне. На думку фіскалів, у податковому обліку витрати платника податку на придбання права користування комп’ютерними програмами відносяться до групи 5 НМА.

Якщо дотримуватися цього підходу й класифікувати зазначені витрати як НМА, то у високодохідників виникатимуть податкові різниці. Адже мінімальний строк нарахування податкової амортизації на об’єкти НМА групи 5 має становити не менше ніж 2 роки. З урахуванням різних строків корисного використання (1 рік у бухобліку та 2 роки у податковому обліку) суми бухгалтерської та податкової амортизації не збігатимуться.

Проте і з цим можна сперечатися. Бо в НМА-групу 5 програма може потрапляти тільки у разі придбання на неї майнових прав, як на об’єкт права інтелектуальної власності, а в нас придбання для кінцевого користування. Якщо виходити з цього, то податкових різниць у високодохідників не буде, оскільки строк нарахування податкової амортизації на об’єкти НМА групи 6 відповідає строку дії права користування відповідно до правовстановлюючого документа (п.п. 138.3.4 ПКУ). У нашому випадку це один рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі