Теми статей
Обрати теми

Розрахунок лікарняних: чи поважна причина — мобілізація?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Пенсійного фонду від 06.03.2023 № 7765-6270/У-03/8-2800/23

Висновок документа

При розрахунку середньої зарплати період, протягом якого працівник не працював у зв’язку з призовом/прийняттям на військову службу, не може бути виключений із розрахункового періоду як поважна причина.

Лист Пенсійного фонду, що сьогодні коментуємо, є відповіддю на наступне запитання. Чи виключається при розрахунку лікарняних (чи є поважною причиною) період проходження військової служби у зв’язку з мобілізацією, протягом якого за працівником зберігалося місце роботи та посада, проте середній заробіток не нараховувався (період з 19.07.2022 до дати звільнення з військової служби та виходу на роботу)?

Коротко, чому було поставлено це запитання.

До 19.07.2022 за період увільнення від роботи у зв’язку з призом/прийняттям на військову службу за працівником зберігалися місце роботи, посада і середній заробіток.

З 19.07.2022 трудові гарантії прийнятим/призваним на військову службу працівникам були урізані. Із зазначеної дати за такими працівниками зберігали тільки посаду та місце роботи, а середню зарплату вже ні.

А тепер давайте змоделюємо ситуацію. Працівника звільняють з військової служби, він повертається на роботу й через деякий час йому відкривають лікарняний. Що отримуємо при обчисленні середньоденної зарплати?

З періодом до 19.07.2022 все чудово. У розрахунку будуть календарні дні та середній заробіток за час військової служби, з якого сплачено ЄСВ. А ось починаючи з 19.07.2022 й до виходу на роботу після звільнення з військової служби в розрахунковому періоді календарні дні є, а заробітку немає. До чого це призведе? Правильно! До зменшення суми середньоденної зарплати та загальної суми лікарняних.

Так може потрібно викинути з розрахунку період військової служби, за який середня зарплата не нараховувалася? Якщо підходити буквально до прочитання Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266 (далі — Порядок № 1266), то ні, так роботи не можна. Річ у тому, що в п. 3 цього Порядку наведено вичерпний перелік поважних причин, дні яких не беруть участі у розрахунку непрацездатної середньої. Це:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;

— відпустка без збереження заробітної плати;

— призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією рф проти України.

Як бачите, неоплачений період військової служби в ньому не зазначений, а отже, він не може бути виключений із розрахункового періоду як поважна причина.

Разом тим, свого часу, а саме до 2023 року, коли Мінсоцполітики було ще наділено правом роз’яснювати Порядок № 1266, цьому відомству вдавалося переконати ФСС, що окрім зазначених у Порядку поважних причин, є ще й інші, не менш поважні, які також можна прибрати з розрахунку.

Тож ми звернулися до Пенсійного фонду з запитом у надії, що справедливість переможе. Але ПФУ не Мінсоцполітики. Дива не сталося. Відповідь пенсійників наведена вище.

Тож будьте уважні при розрахунку лікарняних та декретних працівникам, які повернулися на робочі місяця після воєнної служби.

Текст листа наводимо нижче.

Лист Пенсійного фонду від 06.03.2023 № 7765-6270/У-03/8-2800/23

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі