08.05.2023

Додаток Д6 до декларації з ПДВ

У цій статті поговоримо про додаток Д6 до ПДВ-декларації. Цей додаток залишився таким, як і був. Нагадаємо основні правила, пов’язані з його поданням (хто саме його подає, у складі декларацій яких звітних періодів) та заповненням.

Загальні правила. Додаток Д6 потрібен для пропорційного обліку ПДВ у випадках, визначених законодавством. Його подають дві категорії платників:

1. Платники, які одночасно здійснюють оподатковувану й неоподатковувану ПДВ діяльність і розподіляють ПДВ за ст. 199 ПКУ. Додаток Д6 такі платники подають:

у першому звітному періоді року (разом із декларацію за січень) — якщо розподіл ПДВ здійснювався і в попередньому році;

в останньому звітному періоді року (разом із декларацією за грудень) або в періоді знаття з обліку платника податку — для здійснення річного перерахунку ПДВ;

— у звітному періоді, в якому вперше декларуються оподатковувані та неоподатковувані операції — якщо підстави для розподілу ПДВ за ст. 199 вперше виникли в поточному році.

У разі нарахування податкових зобов’язань тільки відповідно до вимог п. 198.5 ст. 198 ПКУ додаток 6 не подається!

2. Платники-касовики, у яких є придбання, які використовуються одночасно в операціях, податкові зобов’язання за якими нараховуються за касовим методом та за правилом першої події. Тобто у яких виникає необхідність розподілу податкового кредиту: на касовий і першоподійний. Такий розподіл ПК проводять у таблиці 4 додатка Д6. Заповнюється вона кожний звітний період, у якому платник здійснює такий розподіл.

Зверніть увагу! З 10.10.2022 касовий метод податкового обліку також застосовується до операцій першого постачання житла (об’єктів житлової нерухомості), неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва, майбутнього об’єкта житлової нерухомості.

Тому якщо будівельні матеріали використовуються частково для спорудження об’єктів житлової нерухомості (перше постачання житла — касовий метод) і частково для спорудження об’єктів нежитлової нерухомості (постачання — за правилом першої події), то виникає необхідність розподілу ПК: на касовий і першоподійний, який проводиться у таблиці 4 додатка Д6 до ПДВ-декларації (див. з цього приводу, зокрема, статтю «ПДВ з першого постачання житла: перехідні операції, розподіл податкового кредиту» // «Податки & бухоблік», 2023, № 32).

Заголовна частина додатка. У ній є спецполе «ЧВ». Його заповнюють платники, що здійснюють розподіл ПДВ за п. 199 ПКУ. Як зазначають податківці (категорія 101.24 БЗ), в цьому полі зазначається частка використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях (тобто значення колонки 6 таблиці 1). У декларації за грудень (при здійсненні «річного» перерахунку ПДВ) в цьому полі зазначають ЧВ, розраховану у грудні за відповідний календарний рік.

Таблиця 1. Розрахунок ЧВ з анти-ЧВ. Таблиця 1 додатка Д6 містить декілька рядків для розрахунку ЧВ («частка використання») в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях (анти-ЧВ, як 100 % — ЧВ), що використовуються для цілей розподілу та перерахунку ПДВ за ст. 199 ПКУ.

Розрахунок ЧВ з анти-ЧВ у таблиці 1 Д6

Рядки

Обсяги для розрахунку

Коли подаємо додаток Д6 з таким заповненим рядком таблиці 1

1

Обсяги за попередній календарний рік

Рядок 1 таблиці 1 Д6 заповнюють платники, у яких у минулому році вже були подвійні операції. За її допомогою вони декларують минулорічне анти-ЧВ, яке використовуватимуть при розподілі весь поточний рік (п. 199.2 ПКУ). Такі платники заповнюють ряд. 1 таблиці 1 Д6 у декларації за січень. Рядок 1 таблиці 1 Д6 за січень = ряд. 3.1 таблиці 1 Д6 за грудень минулого року

2

Обсяги за перший період, у якому виникли подвійні операції

Рядок 2 таблиці 1 Д6 заповнюють платники, у яких подвійні операції виникли вперше в поточному році. Вони вперше розраховують анти-ЧВ за підсумками місяця їх появи, щоб використовувати при розподілі до кінця поточного року (п. 199.3 ПКУ). Такі платники ряд. 2 таблиці 1 Д6 заповнюють у декларації за період появи подвійних операцій

3.1

Обсяги за поточний календарний рік*

У ряд. 3.1 розраховують значення ЧВ з анти-ЧВ за даними поточного року. Значення ряд. 3.1 використовують при проведенні річного перерахунку ПДВ за товарами/послугами/необоротними активами. Рядок 3.1 заповнюють у декларації за грудень

3.2

Обсяги за 2 календарних роки (поточний і попередній)*

Рядок 3.2 таблиці 1 Д6 заповнюють при проведенні другого річного перерахунку за «старими» (придбаними до 01.07.2015) необоротними активами (для ряд. 2 табл. 3) у декларації за грудень. Заповнення цього рядка вже рідкість, оскільки більшість платників здійснення такого перерахунку давно завершили

3.3

Обсяги за 3 календарних роки (поточний і два попередніх)*

Рядок 3.3 таблиці 1 Д6 заповнюють при проведенні третього завершального річного перерахунку за «старими» (придбаними до 01.07.2015) необоротними активами (для ряд. 3 табл. 3) у декларації за грудень Заповнення цього рядка вже рідкість, оскільки більшість платників здійснення такого перерахунку давно завершили

* При анулюванні ПДВ-реєстрації ряд. 3.1 — 3.3 заповнюють в останній декларації (виходячи з обсягів до дати анулювання.

Коефіцієнти ЧВ з анти-ЧВ розраховують у гр. 6 і 7 таблиці 1 Д6 у відсотках з двома знаками після коми.

Детальніше щодо порядку розрахунку коефіцієнта дивіться в статтях «ПДВ-перерахунок за 2022 рік: алгоритм проведення» // «Податки & бухоблік», 2023, № 3, «Неоподатковувані операції виникли/зникли посеред року» // «Податки & бухоблік», 2023, № 3.

Таблиця 2. Річний перерахунок. Таблицю 2 додатка Д6 заповнюють раз на рік — у декларації за грудень або останній звітний період при анулюванні. У ній здійснюють загальний річний перерахунок з ПДВ (п. 199.4 ПКУ). Тобто суму розподільчих ПЗ, нарахованих протягом року (з використанням минулорічного анти-ЧВ), за підсумками року перераховують. Для цього:

— використовують дані анти-ЧВ із ряд. 3.1 таблиці 1 Д6 (гр. 7), визначеного виходячи з фактичних обсягів операцій за рік;

— складають РК до зведених розподільчих ПН, за якими нараховувалися розподільчі ПЗ за п. 199.1 ПКУ. Номери та дати ПН і РК до них зазначають у гр. 2, 3 і 4, 5 таблиці 2 додатка Д6;

— загальні результати перерахунку підраховують у гр. 6 — 11 таблиці 2 додатка Д6.

Суми ПДВ таблиці 2 додатка Д6 заповнюються в гривнях з копійками, а ось підсумковий показник («Всього») відображається в гривнях без копійок з округленням за загальними правилами. Підсумки перерахунку (з рядка «Всього») таблиці 2 Д6 переносимо до ряд. 4.1.1, 4.2.1 та/або 4.3.1 декларації. Одночасно незареєстровані у ЄРПН на дату подання декларації збільшуючі РК слід розшифрувати в таблиці 1.2 додатка Д1 декларації.

Таблиця 3. Перерахунки за «старими» НА. Заповнення цієї таблиці вже більше рідкість. Необхідність її заповнення може виникнути лише в тих платників, у яких «старі» (придбані/виготовлені до 01.07.2015) необоротні активи подвійного призначення були введені в експлуатацію із затримкою (на декілька років пізніше).

Таблиця 4. Розподіл ПК касовиками. Заповнюють ті платники, у яких є придбання, які призначені (!) одночасно для використання в операціях, податкові зобов’язання за якими нараховуються за касовим методом та правилом першої події. Тобто у яких виникає необхідність розподілу ПК: на касовий і першоподійний.

Якщо працюєте тільки за касовим методом, то додаток Д6 з таблицею 4 подавати не потрібно!

Безпосередньо в заповненні таблиці 4 нічого складного немає (керуємось назвами колонок і формулами, наведеними в таблиці). Але! Щоб заповнити таблицю 4 додатка Д6, спочатку потрібно визначити частку використання придбань у постачаннях за касовим методом і в постачаннях не за касовим методом. Як саме розраховувати таку частку, ні в ПКУ, ні в порядку заповнення ПДВ-декларації не визначено.

Тобто платнику потрібно самостійно визначити, як буде розраховуватися така частка. Зазначимо, що для платників-касовиків енергетичної сфери податківці свого часу говорили, шо розраховувати частку використання придбань в касових операціях потрібно пропорційно обсягу касових постачань товарів/послуг у звітному періоді, в якому здійснюється розподіл податкового кредиту (лист ДФСУ від 22.01.2016 № 2055/7/99-99-19-03-02-17).

Треба врахувати, що ніякого потім перерахунку такої частки (наприклад, як це робиться для перерахунку ПДВ за правилами п. 199.1 ПКУ) ПКУ не передбачено. А отже, по суті, така частка (коефіцієнт) має розраховуватися наново кожний звітний період (в якому здійснюється розподіл ПДВ), виходячи з фактичних показників поточного звітного періоду.