Теми статей
Обрати теми

Нульова ПДВ-ставка щодо товарів для забезпечення транспорту ЗСУ

Войтенко Тетяна, податковий експерт
Лист ДПСУ від 09.05.2023 № 1165/ІПК/99-00-21-03-02-05

висновок документа

ПДВ-ставка 0 % відповідно до п.п. «г» п.п. 195.1.2 ПКУ та постанови № 178*:

— застосовується до постачання пального (товар для заправки) і будь-яких інших товарів, що безпосередньо використовуються для забезпечення транспорту ЗСУ та інших оборонних структур;

— не застосовується до постачання товарів, які використовуються для забезпечення транспорту опосередковано

* Постанова Кабміну «Деякі питання обкладення податком на додану вартість за нульовою ставкою у період воєнного стану» від 02.03.2022 № 178.

Під час війни постачання товарів для заправки та забезпечення військової техніки оподатковують за нульовою ставкою ПДВ. Проте чітких правил застосування нульової ПДВ-ставки щодо постачання товарів для забезпечення військового транспорту для потреб оборони України ані п.п. «г» п.п. 195.1.2 ПКУ, ані постанова № 178 не містять (див. статтю «Пальне для ЗСУ — застосовуємо нульову ПДВ-ставку» // «Податки & бухоблік», 2023, № 33. Про це раніше заявляли й податківці (див. лист ДПСУ від 29.07.2022 № 8271/6/99-00-21-03-02-06).

Єдине — постанова № 178 визначає тільки певні категорії отримувачів, операції з постачання яким товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення оборонного транспорту оподатковуються за нульовою ставкою ПДВ (див. також БЗ 101.08).

У листі, що коментується, фіскали теж констатують, що нормами п.п. «г» п.п. 195.1.2 ПКУ та постанови № 178 не визначено ні переліку товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту, ні переліку кодів з Єдиного закупівельного словника ДК 021:2015 чи кодів УКТ ЗЕД.

Водночас у наведеному листі

податківці розмежовують товари, що використовуються для забезпечення оборонного транспорту (1) безпосередньо і (2) опосередковано

Ба більше, вони наводять конкретні переліки таких товарів. Відтак до постачання перших із них (тобто тих, що використовуються для безпосереднього забезпечення оборонного транспорту) нульова ПДВ-ставка застосовується, а для постачання опосередкованих товарів — ні. Постачання останніх доведеться оподатковувати за основною ставкою ПДВ 20 %. Навіть попри те, що їх отримувачами будуть ЗСУ та інші оборонні структури.

Звісно, безоплатна (без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації) передача товарів для оборони країни постачанням не є (п. 321 підрозд. 2 розд. XX ПКУ). Тож за таких обставин ПДВ-зобов’язання взагалі не виникають (див. статтю «Воєнні пільги з ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 84).

Наведемо в таблиці перелік товарів для забезпечення оборонного транспорту, які, на думку фіскалів, підпадають під нульову ставку ПДВ, а які ні, а також їх одержувачів.

ПДВ-оподаткування постачання товарів для забезпечення оборонного транспорту

Під час воєнного стану постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту для потреб оборони держави визначеним одержувачам оподатковуються (п.п. «г» п.п. 195.1.2 ПКУ, постанова № 178):

Кому передаються

— Збройним Силам України;

— Національній гвардії України;

— Службі безпеки України;

— Службі зовнішньої розвідки України;

— Державній прикордонній службі України;

— Міністерству внутрішніх справ України;

— Державній службі з надзвичайних ситуацій України;

— Управлінню державної охорони України;

— Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України;

— іншим утвореним військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету

Безпосередньо використовуються для забезпечення транспорту:

ПДВ за ставкою 0 %

1) пальне (товар для заправки);

2) будь-які інші товари, що використовуються для забезпечення транспорту:

— інші паливно-мастильні матеріали (ПММ);

— запасні частини для ремонту автомобільної техніки;

— комплектуючі;

— охолоджуючі рідини;

— акумуляторні батареї для автомобілів;

— автомобільні шини;

— номерні знаки на колісні транспортні засоби;

— фарба автомобільна;

— інструменти та додаткове обладнання, визначені відповідними нормативними та технічними документами;

— тощо

Опосередковано використовуються для забезпечення транспорту:

ПДВ-ставка 0 % не застосовується

— автозаправні станції (колонки);

— ремонтні майстерні;

— рукава для подачі ПММ;

— резервуари для зберігання ПММ;

— насоси;

— насосні станції для перекачки ПММ, конструкції, комплектуючі та обладнання до них;

— тощо

Зауважте! До постачання послуг застосування ставки 0 % ПДВ п.п. «г» п.п. 195.1.2 ПКУ та постановою № 178 не передбачено (див. листи ДПСУ від 29.07.2022 № 8271/6/99-00-21-03-02-06 і від 18.05.2022 № 551/ІПК/99-00-21-03-02-06). Докладно про це див. статтю «Ставка ПДВ при ремонті транспорту ЗСУ: 20 чи 0 %?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 79.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі