25.05.2023

Несвоєчасна відповідь на запит фіскалів: чи бути штрафу?

Нещодавно надійшов запит від податківців. Що буде, якщо ми відповімо на нього, але із запізненням? Чи застосовуватиметься той новий штраф із ПКУ? (м. Харків)

По-перше, несвоєчасна відповідь на запит — це ризик проведення позапланової документальної перевірки. Хоча тут пам’ятаймо, що далеко не усі позапланові документальні перевірки дозволені. Принаймні поки що. Про це детальніше читайте у статтях «Що наразі із дозволеними і забороненими перевірками» // «Податки & бухоблік», 2022, № 98 та «Призупинення строків, мораторій на перевірки і штрафи: до чого варто готуватися з 1 липня 2023 року?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29.

А ще врахуйте такий нюанс щодо строків надання відповідей на запити фіскалів. Наразі існує спірна ситуація із зупинкою строків щодо надання відповідей на запити у період воєнного стану. Ніби строки і зупинені, але є розмите формулювання у п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, яке дозволяє податківцям трактувати ситуацію так, ніби строки таки поновлені. Про це детально ми писали у статті «Не відповів на запит податківців? Отримаєш штраф!» // Податки & бухоблік, 2023, № 36. Там ми також радили обережним платникам дотримуватися загальних строків надання відповідей на запити — 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту (якщо це, звісно, не запит щодо проведення зустрічної звірки).

По-друге, у запитанні йдеться про штраф, який з’явився з 28.04.2023 і передбачений у п. 121.2 ПКУ*. Зокрема, за неподання або подання не у повному обсязі платником документів чи іншої інформації на запит у випадках:

* Деталі у статті «Не відповів на запит податківців? Отримаєш штраф!» // Податки & бухоблік, 2023, № 36.

— коли запит надсилається на підставі пп. 6 — 8 п.п. 73.3.1 ПКУ (йдеться про інформацію і документи, пов’язані з міжнародним обміном даними про фінрахунки). Штраф у розмірі 5 мінзарплат (станом на 1 січня податкового (звітного) року) за кожен факт неподання/подання не у повному обсязі. Станом на сьогодні це — 33500 грн;

— коли запит надсилається в інших випадках, передбачених ст. 73 ПКУ. Штраф складатиме 1 мінзарплату (станом на 1 січня податкового (звітного) року) за кожен факт неподання/подання не у повному обсязі. Станом на сьогодні це — 6700 грн.

Тобто виходячи з формулювання, порушення в рамках п. 121.2 ПКУ може бути двох видів:

1) неподання документів чи інформації (по факту, відсутність відповіді на запит);

2) подання документів чи інформації не у повному обсязі.

Що таке неподання? По суті, це відсутність відповіді протягом періоду з дня спливу строку, встановленого ПКУ для відповіді, і до дня застосування штрафу. Подання не у повному обсязі, думаємо, зрозуміло.

Тепер давайте накладемо це на нашу ситуацію з несвоєчасним поданням. Виходить, що

несвоєчасна відповідь, з точки зору формулювання п. 121.2 ПКУ, штрафуватися не повинна

Бо несвоєчасна відповідь ≠ її ненадання, як і надання не у повному обсязі документів чи інформації. До того ж слід впевнитися, що надання відповіді точно буде із порушенням строків.

Однак ми не виключаємо ситуацій, коли на практиці податківці будуть намагатися застосовувати штраф і за несвоєчасне надання відповідей на запити. Звичайно, поки що судова практика з цього питання ще не сформована. Але вважаємо, що є цілком пристойні шанси для того, щоб від цього штрафу відбитися.