Теми статей
Обрати теми

Призупинення строків, мораторій на перевірки і штрафи: до чого варто готуватися з 1 липня 2023 року?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
У ВРУ зареєстровано урядовий законопроєкт від 31.01.2023 № 8401. У разі прийняття на його базі Закону вже з 01.07.2023 відновлять перебіг усі податкові строки, які були призупинені на період воєнного стану. Чого чекати вже найближчим часом? Давайте коротко проаналізуємо заплановані зміни.

Одразу наголосимо — більшість запропонованих змін фактично запрацює з 1 липня 2023 року. Причому законопроєкт № 8401 виходить з припущення, що станом на 01.07.2023 воєнний стан (ВС) все ще буде тривати.

Ось що пропонується скасувати та змінити (див. таблицю).

Перевірки, штрафи, пільги, спецЄП — доля з 01.07.2023

Що зачеплять зміни

Пояснення

Податкові строки, перевірки та штрафи

Податкові строки

З ПКУ планують виключити п. 102.9, який на період ВС зупиняв перебіг строків. Водночас пропонують ввести новий п.п. 69.32 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, який обмежить дію пп. 69.2 та 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ строком не довше ніж до 1 липня 2023 року. Відтак з цієї дати буде скасовано воєнне зупинення перебігу абсолютно всіх строків, визначених податковим та іншим підконтрольним фіскалам законодавством. Тож з 01.07.2023 потечуть і призупинені на час ВС п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ податкові строки.

Водночас на період ВС буде зупинено і карантинне продовження перебігу строків, запроваджене п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (щодо скарг платників у частині адміноскарження за ст. 56 ПКУ, надання індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі та відповідей платниками на запити контролерів).

Тобто ті строки, для яких зараз продовжує діяти воєнне призупинення, відновлять свій перебіг з 01.07.2023 (як тільки з цієї дати буде зупинено воєнну норму п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). А карантинний мораторій не діятиме

Податкові перевірки

З 01.07.2023 планують скасувати дію воєнного мораторію на податкові перевірки, який зараз установлений п.п. 69.2 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. Наразі він стримує лише планові та деякі позапланові документальні перевірки. А фактичні та камеральні зараз дозволені у повному обсязі (про це детальніше див. у статті «Що наразі із дозволеними і забороненими перевірками» // «Податки & бухоблік», 2022, № 98).

Отже, фактично з 01.07.2023 будуть поновлені призупинені сьогодні планові документальні перевірки та деякі (заборонені наразі) позапланові документальні перевірки.

Нагадаємо, що на час ВС дію карантинного перевірочного мораторію (встановлений п. 522 підрозд. 10 розд. XX ПКУ) призупинено ще з 17.03.2022 Законом України від 15.03.2022 № 2120-IX. Тобто фактично з 01.07.2023 будуть відновлені усі види перевірок.

Але за вимогами нового п.п. 69.33 підрозд. 10 розд. XX ПКУ документальні та фактичні перевірки під час дії ВС будуть можливі лише за наявності під час їх проведення безпечного доступу, допуску до приміщень, документів тощо

Податкові штрафи

З моменту набрання чинності Законом (який буде прийнято на базі законопроєкту № 8401), на весь час ВС буде зупинено і дію карантинного мораторію на податкові штрафи (п. 521 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Тобто фактично за всі порушення, вчиненні з моменту набрання чинності Законом, будуть застосовуватися податкові штрафи.

Хоча вже й зараз толку від карантинного мораторію небагато. Позаяк і сьогодні фіскали мають право застосовувати штрафи за порушення, виявленні в ході дозволених під час ВС перевірок (п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Проте поряд з бичем передбачається й калач. Якщо за результатами документальних перевірок, які будуть проведені з 01.07.2023 та завершені до дня припинення ВС, податківці донарахують податкові зобов’язання (ПЗ) і платник сплатить їх за податковим повідомленням-рішенням протягом 30 календарних днів, тоді штрафні санкції скасують, а пеню не нарахують. Водночас сума сплаченого ПЗ не підлягатиме оскарженню

ПДВ

Дата ПК за послугами від нерезидента

Пропонують підкоригувати п. 198.2 ПКУ і змінити дату виникнення права на податковий кредит (ПК) за послугами, отриманими від нерезидента, з місцем постачання на митній території України.

Зараз, нагадаємо, ПК можна показати в тій же декларації, в якій відображені ПЗ за нерезидентськими послугами (за умови, що податкова накладна зареєстрована своєчасно).

Планують же встановити дещо інші правила. Так само — слід задекларувати ПЗ за отриманими послугами від нерезидента. А от ПК за цими послугами можна буде показати тільки в декларації наступного звітного періоду. І лише за умови, що ПЗ за декларацію з позитивним значенням (визначені у ряд. 18) за попередній період (в якому відображені ПЗ з послуг нерезидента) сплачені до бюджету

Податок на прибуток

Перехідні ЄП-операції

Перепишуть п. 41 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ, яким наразі визначена збільшуюча різниця на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування.

Змінами передбачається усунути подвійне оподаткування перехідних операцій. Тобто за ситуації, коли товари (роботи, послуги) відвантажені (надані) під час перебування на єдиному податку (ЄП), а оплата за них надійшла вже на загальній системі, потрібно буде показувати не тільки збільшуючу різницю у розмірі визнаного на ЄП бухдоходу, але й зменшуючу різницю у сумі собівартості таких товарів (робіт, послуг), що врахована у складі бухвитрат під час перебування на ЄП.

Водночас у зворотній ситуації, коли платник відвантажив товари (виконав роботи, надав послуги) під аванс, отриманий на спрощеній системі, можливо буде зменшити фінрезультат на суму бухоблікового доходу і одночасно збільшити його на суму бухоблікової собівартості реалізованих товарів (послуг/робіт).

Ці різниці і надалі не зачіпатимуть платників, які перейшли на загальну систему з єдиноподаткової групи 4. А ось малодохідники, що мають антирізничну відмітку в декларації, як і раніше, їх застосовуватимуть

Єдиний податок

СпецЄП

Змінами передбачається, що працювати у групі 3 за ставкою 2 % ЄП можна буде до лише припинення або скасування ВС, але не довше ніж до 1 липня 2023 року. Тобто якщо ВС буде продовжено і після 01.07.2023, то все одно з 1 липня 2023 року всі спецЄПешники мають автоматично повернутися на свій доспецЄПешний режим оподаткування. Тож фактично спецЄП у будь-якому разі житиме не довше першого півріччя цього року.

Про наслідки відмови від спецЄП читайте у статтях «Як нараховується амортизація після повернення зі спецЄП» // «Податки & бухоблік», 2023, № 28, «Відмова від спецЄП і ПДВ-реєстрація» // «Податки & бухоблік», 2022, № 86 і «Як звітувати з прибутку ексспрощенцю на 2 %?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 34

Сплата єдиного податку ФОП груп 1 і 2

Наразі до кінця ВС ФОП — платники ЄП груп 1 і 2 можуть самостійно вирішувати, сплачувати їм ЄП чи ні (п.п. 9.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Змінами ж планується обмежити це право 01.07.2023. Тобто з 1 липня 2023 року (за місяці починаючи з липня) ФОП — платники ЄП груп 1 і 2 зобов’язані будуть сплачувати ЄП на загальних підставах. А ось можливість не сплачувати ЄСВ «за себе» (стосується всіх ФОП) законодавець вирішив не чіпати

ЄСВ

ЄСВ-санкції і перевірки

З 01.07.2023 планують відновити:

1) застосування ЄСВ-штрафів, визначених ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ*. Відтак воєнне звільнення від цих штрафів, передбачене п. 921 розд. VIII Закону про ЄСВ, з 01.07.2023 діяти не буде. Також на час ВС буде зупинене карантинне звільнення від цих штрафів, встановлене п. 911.1 розд. VIII Закону про ЄСВ;

2) нарахування пені. Водночас зупиняється і карантинний мораторій, передбачений п. 911.2 розд. VIII Закону про ЄСВ;

3) проведення документальних перевірок правильності нарахування та сплати ЄСВ. Карантинний мораторій на документальні перевірки ЄСВ з п. 911.3 розд. VIII Закону про ЄСВ також під час ВС діяти не буде.

Разом з тим пропонують такий же «пряник», що і для донарахованих податківцями ПЗ. А саме — якщо за результатами документальних перевірок, які будуть проведені з 01.07.2023 та завершені до припинення ВС, донарахують ЄСВ і платник сплатить недоїмку за отриманою вимогою протягом 30 календарних днів, то він звільняється від сплати штрафів і пені за донарахованими сумами. Водночас сума сплаченого ЄСВ не підлягатиме оскарженню

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

РРО

РРО-штрафи

Наразі на період ВС п. 12 розд. ІІ Закону про РРО* передбачає звільнення від РРО-штрафів (виняток — штрафи за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів).

Змінами пропонують встановити, що таке звільнення буде тривати не довше ніж до 1 липня 2023 року. Тобто з 01.07.2023 відновляться всі РРО-штрафи

ПРРО

Планується поновити передбачену зараз п. 13 розд. II Закону про РРО заборону на роботу ПРРО у режимі офлайн без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів. Причому ці зміни мають запрацювати, як тільки Закон (на базі законопроєкту № 8401) набере чинності

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі