Теми статей
Обрати теми

Не відповів на запит податківців? Отримаєш штраф!

Амброзяк Наталя, юрист
28 квітня набув чинності Закон № 2970*, який вводить до ПКУ положення про міжнародний автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (див. статтю «Автоматичний обмін інформацією про рахунки: як це буде» // «Податки & бухоблік», 2023, № 36). Але не обміном єдиним цей документ цікавий. Крім усього іншого, вносяться важливі зміни щодо запитів від податківців. Насамперед штрафи за ненадання інформації на них. Але не будемо поспішати. Зараз розповімо вам про усе по порядку.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» від 20.03.2023 № 2970-IX.

Спочатку поговоримо про те...

...як було до змін?

Загальні правила. Вимоги до запитів податківців, а також підстави їх надсилання визначені у ст. 73 ПКУ. Запит повинен містити:

— підпис керівника (заступника або уповноваженої особи) податкової;

— печатку контролюючого органу;

— підстави для направлення запиту відповідно до п. 73.3 ПКУ із зазначенням інформації, яка це підтверджує;

— перелік запитуваної інформації та перелік документів, які повинен надати платник.

Строк для надання відповіді на запит — 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту. Якщо йдеться про зустрічну звірку, то відповідь потрібно надати протягом 10 робочих днів.

Ненадання відповіді на запит у деяких випадках може призвести до позапланової документальної перевірки. Зокрема, якщо це перевірки на підставі п.п. 78.1.1 (наявність у податківців інформації, яка свідчить про порушення платником податкового та іншого підконтрольного фіскалам законодавства), п.п. 78.1.4 (недостовірність даних у декларації), п.п. 78.1.19 (ненадання відповіді на запит у межах зустрічної звірки) ПКУ.

При цьому штрафів за ненадання відповіді законодавство не передбачало.

Якщо запит не відповідає вимогам, визначеним у п. 73.3 ПКУ, то платник має право не відповідати на нього. Однак частіше за все на незаконний запит краще було б давати відписку із зазначенням причин ненадання запитуваної інформації або документів.

Карантин & воєнний стан. На період карантину строки надання відповідей на запити було призупинено за деякими винятками (див. п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

На період воєнного стану ці строки так і не було запущено (п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), хоча виник спірний момент з додаванням у «воєнно-зупиняючу» норму формулювання «документи (повідомлення)» з 24.11.2022. Подібне розмите формулювання дає можливість податківцям казати, що строки з надання відповідей на запити ніби відновлені. Проте вони прямо про це не зазначали та і щодо, наприклад, строків подання ф. № 20-ОПП та ф. № 1-ОПП висловлювалися лояльно (хоча це формулювання цілком могло охопити і ці форми).

Детальніше про цю проблему можна почитати у статті «Відновлення строків подання податківцям документів (повідомлень) та Ко» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89, а також у статті «Призупинені строки: що досі потрапляє під заморозку!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29 (ср. ).

Так само у контексті воєнного стану не забуваємо про те, що не усі позапланові документальні перевірки дозволені (зокрема, і ті, які можуть проводитися, якщо платник не надав відповідь на запит.

Детально про дозволені та заборонені перевірки читайте у статті «Що наразі із дозволеними і забороненими перевірками» // «Податки & бухоблік», 2022, № 98. Про плани законодавців щодо скасування заборони на перевірки можна почитати у статті «Призупинення строків, мораторій на перевірки і штрафи: до чого варто готуватися з 1 липня 2023 року?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 29.

...як буде після змін?

Нові норми щодо запитів. Окрім того, що Закон № 2970 додасть нові підстави для надсилання запитів (вони пов’язані з міжнародним обміном інформацією про фінрахунки), є ще один важливий нюанс, який стосується усіх платників. Зокрема, новим п. 121.2 ПКУ передбачатиметься штраф за неподання або подання не в повному обсязі платником документів чи іншої інформації на запит у випадках:

— коли запит надсилається на підставі пп. 6 — 8 п.п. 73.3.1 ПКУ (це та сама інформація і документи, пов’язані з міжнародним обміном даними про фінрахунки). Штраф у розмірі 5 мінзарплат (станом на 1 січня податкового (звітного) року) за кожен факт неподання/подання не у повному обсязі. Станом на сьогодні це — 33500 грн;

— коли запит надсилається в інших випадках, передбачених ст. 73 ПКУ. Штраф складатиме 1 мінзарплату (станом на 1 січня податкового (звітного) року) за кожен факт неподання/подання не у повному обсязі. Станом на сьогодні це — 6700 грн.

Звісно ж, сплата таких штрафів не звільняє платника від обов’язку надати інформацію, що вимагається.

Зверніть увагу: неподання або подання не в повному обсязі документів чи інформації у відповідь на запит може вважатися порушенням, тільки коли спливуть строки для надання відповіді, встановлені у ПКУ. За загальним правилом — 15 робочих днів, наступних за днем отримання платником запиту. Однак воєнний стан та карантин накладають свої особливості на сплив цих строків (про це поговоримо трохи далі).

Коли з’явиться норма про штрафи? Норма щодо штрафів з’явилася у ПКУ з дня, наступного за днем опублікування Закону № 2970. Цей Закон опубліковано 27.04.2023, отже, норми набрали чинності 28.04.2023. До речі, форми відповідних податкових повідомлень-рішень поки відсутні.

Про які нюанси щодо запитів все ще треба пам’ятати? Йдеться про таке.

1. У платника все ще

залишається право не відповідати на запити, які складені з порушенням вимог п. 73.3 ПКУ (з 28.04.2023 це п.п. 73.3.4 ПКУ)

А отже, якщо запит з порушеннями, то і штраф за ненадання інформації та документів платник не має отримати. Але це, на жаль, у теорії. На практиці, скоріше за все, випадків застосування цих штрафів буде достатньо, бо податківці часто апріорі вважають свої запити цілком законними. Безпечніше, звісно, у випадку з незаконним запитом надати відписку. Це у подальшому може допомогти у вирішенні спору з фіскалами.

2. Відсутність відповіді на запит все ще є підставою для проведення деяких позапланових документальних перевірок. Але пам’ятайте, не усі позапланові документальні перевірки наразі дозволені. Тобто не завжди відсутність відповіді на запит зараз може означати перевірку, але, як бачимо, може у майбутньому стати підставою для штрафу ☹.

3. Є нюанс із призупиненням строків надання відповідей на запити податківців на період воєнного стану (див. п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). З одного боку, на цей період такі строки мали б бути призупинені. Однак, з іншого боку, як ми вже казали вище, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ містить серед винятків, на які не поширюється зупинка строків, формулювання «подання звітності та/або документів (повідомлень)». Оскільки визначення «документ» достатньо широке (див. п.п. 14.1.1441 ПКУ), то туди легко можна вмістити і відповіді на запити.

Підсумовуючи ситуацію із призупинкою строків надання відповідей на запити податківців, скажемо так. Якщо ви обережний платник та маєте можливість відреагувати на запит, то краще дотримуватися строків, визначених у ПКУ (15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту).

Не забуваймо також про те, що до введення воєнного стану діяло зупинення строків надання відповідей на запити, визначене у п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Хоча і мало винятки. До речі, перелік цих винятків було поповнено з 24.11.2022 (деталі читайте у статті «Відновлення строків подання податківцям документів (повідомлень) та Ко» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89). Зауважимо, що наразі пріоритет мають «воєнні» норми.

4. Оскільки штраф передбачатиметься ще і за подання документів у відповідь на запит фіскалів не у повному обсязі, то важливо під час надання документів їх правильно оформити. У відповіді перелік документів розміщувати у частині «додатки» з кількістю аркушів та екземплярів, а також із зазначенням, що це копії. Наприклад, «копія договору №... від... на 10 арк. у 1 прим.». Копії документів (якщо вони надаються у паперовому вигляді) краще прошити та пронумерувати кожну сторінку.

Загалом, вважаємо, що штраф — додатковий тягар для платника, який створюватиме додаткові проблеми у випадку з незаконними запитами з боку податківців. Однак сподіваємося, що судова практика буде зваженою.

Висновки

  • За ненадання відповіді на запит податківців з 28.04.2023 можуть застосовувати штрафи до платників. Але вважаємо, що порушення виникне тільки тоді, коли будуть порушені строки надання цієї відповіді.
  • Платник все ще має право не відповідати на запит від податківців, який не відповідає вимогам податкового законодавства. Однак окрім ризику в частині проведення позапланової документальної перевірки, додасться ще й ризик отримати штраф.
  • У період воєнного стану ризик проведення позапланової документальної перевірки у зв’язку із ненаданням відповіді на запит фіскалів відчутно малий, бо підстави для її проведення значно звужено мораторієм.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі