Теми статей
Обрати теми

Оптовий продаж алкоголю за готівку — без реквізитів акцизної марки в чеку РРО

Хмелевський Ігор, податковий експерт
За матеріалами категорії БЗ 109.10*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40894

Висновок документа

При оптовому продажу алкогольних напоїв за готівку реквізити марок акцизного податку в розрахункових документах не зазначаються

Консультація, яку сьогодні коментуємо, є відповіддю на запитання, яким чином СГ здійснює оптовий продаж за готівку через РРО та/або ПРРО алкогольних напоїв із відображенням штрихового коду марки акцизного податку? Зверніть увагу, як по-єзуїтськи воно сформульовано! Одразу спадає на думку епізод однієї чудової італійської комедії, де герой запитує у співрозмовниці: «То якою буде твоя позитивна ☺ відповідь?»

Так само й тут: фіскали не могли не знати, що тільки при роздрібній (!) торгівлі алкогольними напоями п. 11 ст. 3 Закону про РРО вимагає також зазначати в чеку РРО/ПРРО цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку (серію та номер). І все одно сформулювали запитання так, щоб було простіше дати на нього позитивну ☺ відповідь на кшталт: «СГ здійснює оптовий продаж за готівку через РРО та/або ПРРО алкогольних напоїв із відображенням штрихового коду марки акцизного податку». Так, точніше, приблизно так, вони й відповідали донедавна.

Попри чітке формулювання норми Закону про РРО щодо її поширення виключно на роздрібну торгівлю, в категорії БЗ 109.10 до 27.10.2023 містилося саме таке роз’яснення. А з’явилося воно там ще 20.08.2021, тобто задовго до впровадження такого обов’язкового реквізиту фіскального чека, як серія та номер акцизної марки. І проіснувало в такій редакції трохи більше двох років.

При цьому фіскалів зовсім не турбувало, скільки часу відбере сканування акцизної марки на кожній пляшці, якщо платник надумає продати оптом за готівку фуру горілки, і якої при цьому довжини вийде в нього фіскальний чек.

Ба більше! Така відповідь фіскалів руйнувала саму ідею внесення реквізитів акцизної марки у фіскальний чек. Адже законодавець мав намір у такий спосіб виявляти алкогольний фальсифікат саме в роздрібній торгівлі. Якщо ж дослухатися до поради фіскалів і занести в чек РРО/ПРРО реквізити акцизної марки не при роздрібному, а при оптовому продажу алкоголю, то згодом, коли цю ж пляшку проб’ють ще раз через касовий апарат при продажу її вроздріб, виявиться, начебто вона фальсифікована…

Заради справедливості маємо сказати про появу останнім часом окремих роз’яснень від ДПСУ й протилежного змісту. Зокрема, в листі ДПСУ від 02.05.2023 № 1078/ІПК/99-00-07-04-02-06, що має статус індивідуальної податкової консультації (ІПК), зустрічаємо абсолютно правильний висновок:

при здійсненні оптової торгівлі алкогольними напоями підприємець звільняється від обов’язку відображення в касовому чеку цифрового значення штрихового коду акцизної марки незалежно від форми розрахунків (у готівковій та/або в безготівковій формі)

Однак, аби цим висновком скористатися, слід було отримати таку саму ІПК на свою адресу.

Аж тут, без жодних змін у чинному законодавстві, ДПСУ видала консультацію для всіх із такою самою ліберальною позицією. Тож наразі, сподіваємося, проблему з відображенням оптовиками реквізитів акцизної марки в касовому чеку при продажу алкоголю за готівку остаточно вирішено.

Додатково автори консультації нагадують, що при оптовому продажу алкогольних напоїв за готівку продавець, крім розрахункового документа встановленої форми та змісту, має видати відповідний пакет документів (податкову накладну, сертифікат відповідності тощо) для обліку товару суб’єктом господарювання, який придбав такий товар.

Отже, незважаючи на готівкову форму розрахунку, такий продаж все одно буде оптовим, оскільки, за визначенням, оптова торгівля — це діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб’єктам господарювання роздрібної торгівлі, іншим суб’єктам господарювання.

А чи можна взагалі продавати алкоголь оптом за готівку?

Як бачите, податківці в консультації, що коментується, такої можливості не заперечують. Разом з тим іноді доводиться чути протилежні думки. Мовляв, продаж алкоголю за готівку завжди має розглядатися як роздрібна торгівля алкоголем. Прихильники такої позиції обґрунтовують свій підхід тим, що тільки в роздрібних алколіцензіях зазначаються відомості про РРО/ПРРО, через які має відбуватися продаж алкогольних напоїв. У свою чергу, до оптової ліцензії відомості про касові апарати не вносять, а це начебто свідчить про те, що оптова торгівля не передбачає розрахункових операцій узагалі.

Очевидно, такі страшилки не відповідають дійсності, адже прямої заборони на готівкову форму розрахунків при продажу алкоголю оптом чинне законодавство не містить.

До речі,

турбуватися про необхідність оподаткування роздрібним акцизом алкогольних товарів, які були продані за готівку через РРО іншим СПД для подальшого перепродажу, теж не варто

Адже згідно з п.п. 213.1.9 ПКУ об’єктом оподаткування роздрібним акцизом є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі алкогольних напоїв. А оптовик, який провів операцію з оптового продажу алкоголю іншому суб’єкту господарювання через РРО, сам від цього роздрібником не став. І визнавати цю операцію такою, що підпадає під оподаткування роздрібним акцизом, підстав немає. З цим погоджуються й податківці в консультації, що коментується. Тож у касовому чеку, який оптовик видасть своєму контрагенту, не повинно бути не тільки реквізитів акцизної марки, а ще й такого реквізиту, як «Акцизний податок».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі