Теми статей
Обрати теми

Експорт агропродукції: або ліцензія, або участь в експериментальному проєкті

Децюра Сергій, податковий експерт
Постанова Кабміну від 31.10.2023 № 1132

Висновок документа

З 1 листопада 2023 до 31 грудня 2024 діє експериментальний проєкт верифікованих експортерів, за яким учасники цього проєкту можуть вивозити певні види сільгосппродукції без отримання експортної ліцензії.

Правила експорту

З 11 листопада 2023, щоб експортувати (додаток 7 до постанови Кабміну від 27.12.2022 № 1466):

1) пшеницю (код 1001 99 00 00 УКТ ЗЕД), кукурудзу (код 1005 90 00 00 УКТ ЗЕД), насіння ріпаку або кользи (коди 1205 10 90 00, 1205 90 00 УКТ ЗЕД) та насіння соняшнику (коди 1206 00 91 00, 1206 00 99 00 УКТ ЗЕД) до Болгарії, Румунії, Словаччини, Угорщини та Республіки Польща, слід обов’язково отримати ліцензію на експорт такої продукції;

2) пшеницю і суміші пшениці та жита (меслин) (код 1001 УКТ ЗЕД), жито (код 1002 УКТ ЗЕД), ячмінь (код 1003 УКТ ЗЕД), овес (код 1004 УКТ ЗЕД), кукурудзу (код 1005 УКТ ЗЕД), соєві боби (код 1201 УКТ ЗЕД), насіння ріпаку або кользи (код 1205 УКТ ЗЕД), насіння соняшнику (код 1206 00 УКТ ЗЕД), олію соєву (код 1507 УКТ ЗЕД), олію соняшникову, сафлорову або бавовняну (код 1512 УКТ ЗЕД), олію ріпакову (із ріпака або кользи) або гірчичну (код 1514 УКТ ЗЕД) та макуху (код 2306 УКТ ЗЕД) у будь-яку країну світу (в тому числі й у вищезгадані 5 країн, за винятком товарів, при експорті яких слід обов’язково отримувати ліцензію) на вибір у експортера є два варіанти дій:

— або отримати експортну ліцензію,

— або взяти участь у експериментальному проєкті з верифікації суб’єктів АПК.

Про те, як отримати ліцензію на експорт таких видів сільгосппродукції, читайте у «Нове у ліцензуванні експорту сільгосппродукції» // «Податки & бухоблік», 2023, № 92 (ср. ).

Далі детально поговоримо саме про те, хто із експортерів може взяти участь у експериментальному проєкті. Причому будемо відразу розглядати вже удосконалену версію експериментального проєкту. Адже запрацював він не у первісному вигляді, а відразу у вдосконаленому постановою Кабміну від 10.11.2023 № 1174 (чинна з 11.11.2023).

Вимоги до учасників

Діятиме цей експериментальний проєкт не постійно, а тільки у період з 1 листопада 2023 до 31 грудня 2024.

Суть цього проєкту зводиться до того, що

експортери, які мають намір експортувати вищезгадану сільгосппродукцію без отримання експортної ліцензії, повинні потрапити до Переліку верифікованих експортерів

Для цього треба виконати низку умов.

По-перше, виходячи з п. 6 Порядку № 1132* взяти участь у експериментальному проєкті не можуть експортери:

— щодо яких застосовуються судові процедури банкрутства або

— які перебувають на стадії ліквідації.

* Порядок реалізації експериментального проєкту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану, затверджений постановою Кабміну від 31.10.2023 № 1132.

По-друге, претенденти мають відповідати одночасно таким критеріям із п. 7 Порядку № 1132. Причому для різних експортерів критерії дещо відрізняються. Тому далі наведемо їх у таблиці, розподіливши у дві групи.

Критерії, які дають право брати участь у експериментальному проєкті

Вимоги до експортерів, які слід виконувати одночасно

Варіант 1

Варіант 2

1) є платником ПДВ станом на 23.02.2022 та на дату формування електронного запиту програмними засобами Державного аграрного реєстру (ДАР)

1) є платником ПДВ після 23.02.2022 та на дату формування електронного запиту програмними засобами ДАР

2) не має податкового боргу з ЗЕД-пені за порушення вимог валютного законодавства

3) податківцями не складений акт про відсутність платника за місцем юридичної реєстрації при перевірці дотримання валютного законодавства

4) здійснив з 23.02.2022 до 27.10.2023 (включно) хоча б одну операцію з експорту, за якою успішно отримав валютну виручку та вона потрапила на рахунок у банку України

4) здійснив у період з 23.02.2022 по 27.10.2023 (включно) хоча б одну операцію експорту на загальну суму в еквіваленті не менше 40 млн грн, за якою успішно отримав валютну виручку та вона потрапила на рахунок у банку України

Як бачите, в експериментальному проєкті мають взяти участь як експортери, які були платниками ПДВ до початку війни і лишилися ними на дату участі в проєкті, так і ті, що ними стали після її початку і є такими на дату участі в проєкті.

При цьому той факт, що в період з 23.02.2022 і по дату прийняття рішення про потрапляння до проєкту статус платника ПДВ був втрачений (анульований, а потім відновлений) чи призупинений (експортер працював до 01.08.2023 на спецЄП), на можливість взяти участь у цьому проєкті не впливає.

Але, як бачимо, для експортерів, які були платниками ПДВ до початку війни, вимоги для потрапляння у перелік щасливчиків дещо м’якші. Адже для експортерів, які стали платниками ПДВ вже під час війни, слід було зробити операцію на суму не менше 40 млн грн, а для тих, хто був платником ПДВ до війни, обмеження за сумою не визначено.

Звертаємо увагу також на те, що ті експортери, які під час війни (з 24.02.2022 і по 27.10.2023) не зробили жодної успішної експортної операції, взяти участь у експериментальному проєкті не зможуть.

Таким чином, взяти участь у експериментальному проєкті, тобто потрапити до Переліку верифікованих експортерів, можуть тільки експортери, які відповідають одночасно усім вимогам, установленим для одного з варіантів, наведених вище.

Беремо участь у проєкті

Експортери, які виконують усі вищенаведені вимоги, щоб взяти участь у експериментальному проєкті, мають вчинити такі дії:

1) авторизуватися на сайті Державного аграрного реєстру (ДАР).

Якщо експортер уже був зареєстрований у ДАР (він є агротоваровиробником), то йому слід просто зайти у свій кабінет суб’єкта АПК. Якщо ж експортер не є агротоваровиробником, то перед тим як зайти через ДАР у свій кабінет суб’єкта АПК, йому слід там зареєструватися.

Для того щоб у ДАР могли реєструватися не тільки агротоваровиробники, а й інші експортери, постановою, що коментується, були внесені відповідні зміни до постанови Кабміну від 02.06.2021 № 573, якою регулюється робота ДАР;

2) сформувати через ДАР у кабінеті суб’єкта АПК заяву на проходження верифікації, тобто потрапляння в перелік експортерів, які беруть участь у цьому проєкті.

Мінагрополітики нещодавно відрапортувало, що вже реалізовано можливість подання через ДАР заяви на потрапляння до Переліку верифікованих експортерів.

У цій заявці обов’язково експортер має вказати податковий номер платника ПДВ і додати скановану копію листа, отриманого від банку, про підтвердження проведення успішної експортної операції;

3) зачекати 2 робочих дні* після подання заявки, поки Мінагрополітики перевірить, чи відповідає експортер усім вимогам (для цього воно зробить обмін інформацією із іншими компетентними органами влади), і прийме рішення, включити експортера до переліку верифікованих суб’єктів АПК чи ні.

* Хоча Мінагрополітики вважає, що чекати доведеться не 2, а 3 робочих дні.

Якщо у відведений час рішення не надійшло, то експортеру слід повідомити про це Мінагрополітики на електронну адресу із зазначенням реквізитів заявника та мобільного телефону представника заявника. Зворотний звʼязок надається протягом 24 годин.

Якщо експортер отримав позитивне рішення, то йому для експорту згаданих вище сільгосптоварів експортна ліцензія не потрібна.

Водночас,

щоб протягом усього часу дії експериментального проєкту експортер міг вивозити агропродукцію без ліцензії, йому потрібно постійно перебувати у Переліку верифікованих експортерів

Для цього йому потрібно дотримуватися всіх вимог, які встановлені для потрапляння до цього Переліку, а саме;

— бути платником ПДВ;

— своєчасно заводити в Україну експорту виручку, щоб не потрапити під нарахування ЗЕД-пені.

Звертаємо увагу! З 11.11.2023 для експорту в рамках експериментального проєкту діє скорочений граничний строк ЗЕД-розрахунків у 90 днів (деталі див. «За експорт рослинної агропродукції строк розрахунків — 90 днів» // «Податки & бухоблік», 2023, № 92);

— повідомляти про зміну свого місцезнаходження, адже якщо податківці складуть акт щодо невстановлення місцезнаходження платника податків у зв’язку із неможливістю проведення перевірки щодо дотримання валютного законодавства, то експортера виключать з цього Переліку.

Причому Мінагрополітики буде в режимі реального часу (щодня) перевіряти, чи відповідає експортер вимогам щодо потрапляння у перелік верифікованих суб’єктів АПК. І як тільки їм стане відомо від ДПСУ про те, що експортер не відповідає хоча б одній із вимог (анульовано статус платника ПДВ, з’явився борг із ЗЕД-пені, підприємство відсутнє за місцезнаходженням) його виключать із числа учасників цього проєкту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі