Теми статей
Обрати теми

Ліміт для перебування на ЄП і для переходу на ЄП: невже різний?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Відомо, що як для переходу на ЄП (кандидатам у спрощенці), так і для перебування на ЄП (уже діючим єдиноподатникам) важливо виконати умову — вписатися в ЄП-ліміт. Причому, за логікою речей, правила підрахунку ЄП-ліміту в обох ситуаціях мають бути ідентичними. Проте, схоже, що податківці, в таких випадках якось по-різному рахують ЄП-ліміт?..

ЄП-ліміт і річний дохід

За правилами, встановленими для єдиноподатників п. 291.4 ПКУ, обсяг доходу, отриманого протягом календарного року, не повинен перевищувати ЄП-ліміту, встановленого для відповідної групи платників ЄП. Тобто для спрощенців важливо за доходом вписатися в ЄП-ліміт. Причому, зверніть увагу, що

з ЄП-лімітом п. 291.4 ПКУ вимагає порівнювати дохід, отриманий платником за календарний рік

У зв’язку із цим логічно було б вважати, що це правило є універсальним і повинне працювати для єдиноподатників в усіх випадках, тобто як:

— для цілей перебування на ЄП (у діючих єдиноподатників), так і

— для цілей переходу на ЄП (у кандидатів у єдиноподатники).

З тією лише відмінністю, що для перших значення має поточний рік, оскільки в них дохід поточного року не повинен перевищувати відповідно поточного річного ЄП-ліміту. А для других — рік попередній (тобто рік, що передує року переходу на ЄП), оскільки для переходу на ЄП дохід такого попереднього календарного року повинен відповідати ЄП-ліміту минулорічному. Тим паче, що і п. 292.14 ПКУ має на увазі єдиний порядок визначення доходу як для перебування на ЄП, так і для переходу на ЄП. А отже, правила мають бути ідентичні*.

* До того ж від фізосіб-підприємців при переході на ЄП п.п. 298.1.4 ПКУ прямо вимагає враховувати дохід за весь попередній календарний рік навіть у разі ліквідації (тобто включаючи і доход з початку року до моменту ліквідації).

Проте фіскали дають із цього приводу суперечливі роз’яснення, які вносять плутанину. Розглянемо ситуації.

Якщо перейшли на ЄП у середині року

Припустимо, на ЄП перейшли із загальної системи в середині року. Податківці в такому разі по-різному підходять до визначення доходу для цілей переходу на ЄП і для цілей перебування на ЄП.

Для цілей переходу на ЄП. Для цілей переходу на ЄП (і порівняння з минулорічним річним ЄП-лімітом) податківці говорять брати весь річний дохід за попередній календарний рік. А також — зазначають контролери — для переходу на ЄП у середині року дохід поточного року (до переходу на ЄП) не повинен перевищувати поточний річний ЄП-ліміт (БЗ 107.01.01).

Для цілей перебування на ЄП. Згідно з п. 291.4 ПКУ для перебування на ЄП важливий саме дохід за календарний рік. Тому було б логічно для визначення права перебування в поточному році на спрощенці брати дохід за весь календарний рік (тобто дохід з початку року, включаючи і доход, отриманий на загальній системі до переходу на ЄП).

Проте податківці ліберальничають і для цілей перебування на ЄП (і порівняння з поточним річним ЄП-лімітом) говорять враховувати тільки дохід, отриманий за час перебування на ЄП (тобто з моменту переходу на ЄП). А ось дохід, отриманий на загальній системі оподаткування (до переходу на ЄП), — не враховувати.

І якщо раніше позиція фіскалів із цього питання не виглядала однозначною, оскільки щодо юросіб у податківців траплялися й інші роз’яснення (для перебування на ЄП враховувати, наприклад, дохід за весь календарний рік, див. консультацію БЗ 108.01.07, уже переведену в недіючі), тепер фіскали, здається, визначилися. Оскільки стали однаково висловлюватися щодо визначення доходу для перебування на ЄП і для фізичних осіб (див. БЗ 107.01.03), і для юросіб (БЗ 108.01.02). Тобто тепер і першим, і другим для цілей перебування на ЄП і зіставлення з поточним річним ЄП-лімітом податківці радять враховувати тільки дохід, отриманий з моменту переходу на ЄП. Проте для спокійного дотримання цього підходу краще отримати ІПК з аналогічними висновками на свою адресу.

Якщо у 2023 були на спецЄП

Особливий випадок — якщо у 2023 були на спецЄП зі ставкою 2 %. Нагадаємо, що в спецЄПешників була своя специфіка і, зокрема, сума доходу на спецЄП ніяк не лімітувалася. У зв’язку із цим після скасування спецЄП з 01.08.2023 для ексспецЄПешників прописали свої спецправила і прямо закріпили, що:

дохід, отриманий на спецЄП, до складу звичайного ЄП-доходу не включається і не враховується при підрахунку ЄП-ліміту (п.п. 91.4.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ), а також

— установили особливі правила визначення «пропорційного» ЄП-ліміту у 2023 році — тобто пропорційно кількості календарних місяців, у яких не були на спецЄП (п.п. 91.4.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Таким чином

для ексспецЄПешників передбачили виняток з правил і встановили, що період спецЄП для єдиноподаткових цілей (тобто звичайного ЄП) просто не враховується (відкидається)

За логікою, раз період спецЄП випадає з підрахунків, то ексспецЄПешникам необхідно виконати свою умову — вписатися у свій «пропорційний» ліміт у 2023 році. Інакше в разі його перевищення — залишити спрощенку, а отже, і повернутися на неї у 2024 році порушникам не можна.

Проте контролери, як не дивно, допускають (!) можливість повернення на ЄП (уже з 01.01.2024), навіть при перевищенні ексспецЄПешником такого «пропорційного» ліміту у 2023 році! Див. БЗ 107.01.01 і наш коментар до неї «Пропорційний» ліміт експлатника спецЄП: якщо перевищено у 2023 році» // «Податки & бухоблік», 2023, № 88 (ср. ).

Такий «дозвіл» можна пояснити лише тим, що для ексспецЄПешників податківці по-різному рахують:

— ліміт для перебування на ЄП у 2023 році і

— ліміт для переходу на ЄП у 2024 році.

Тобто для цілей перебування на ЄП у 2023 році податківці враховують для ексспецЄПешників «пропорційний» ліміт. А ось для цілей переходу на ЄП з 2024 року беруть для ексспецЄПешника повний річний ліміт 2023 року, а не «пропорційний». І якщо відповідно повний ліміт 2023 року не був платником перевищений, то перейти на ЄП з 01.01.2024, на думку податківців, можливо.

Такий різнобій при підрахунку ЄП-ліміту, хоча і працює на користь платників, але насторожує. Вважаємо, що ексспецЄПешникам у будь-якому разі (як для цілей переходу, так і для цілей перебування на ЄП), в силу встановлених для них особливостей усе-таки надійніше орієнтуватися у 2023 році на свій ліміт — «пропорційний». І щоб залишатися на ЄП — його не перевищувати.

Висновки

  • Згідно з п. 291.4 ПКУ з ЄП-лімітом треба порівнювати дохід, отриманий платником за календарний рік (тобто дохід, отриманий за період з 01.01 по 31.12).
  • При переході на ЄП у середині року підхід до визначення доходу (1) з метою переходу на ЄП і (2) з метою перебування на ЄП на сьогоднішній момент у контролерів різний. І в першому випадку вони радять враховувати дохід за весь попередній календарний рік, а в другому — тільки дохід, отриманий за час перебування на ЄП.
  • Для ексспецЄПешників установлені свої правила визначення ліміту у 2023 році. Проте податківці своїми роз’ясненнями вносять плутанину і тут.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі