№93

Податки & бухоблік, листопад, 2023/№ 93 Інші номери журналу ›
  • Граничний річний дохід на єдиному податку Для перебування на спрощеній системі оподаткування (єдиному податку — ЄП) треба дотримуватися певних умов. Одна з них — щоб річний дохід не перевищив установлений ліміт. Такому критерію ЄП-доходу присвячений сьогоднішній тематичний номер. Розглянемо, як його рахувати і які наслідки можуть наставати при перевищенні. А розпочнемо з того, що нагадаємо, які власне передбачені ліміти річного доходу на ЄП.
  • Переходимо на ЄП з 2024: чи пускає дохід? Вирішили з 01.01.2024 перейти на спрощенку? Тоді дохідний критерій зіграє свою роль і тут. Оскільки ще до переходу на єдиний податок (ЄП) важливо відповідати ЄП-критеріям і, зокрема, не перевищувати ліміт доходу, встановлений для відповідної групи платників ЄП. Ну і, само собою, доведеться контролювати дохід уже після того, як перейшли в єдиноподатники. Детальніше про це поговоримо в статті.
  • Переходимо на спрощенку серед року: як визначити дохід У попередній статті «Переходимо на ЄП з 2024: чи пускає дохід?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 93 йшлося про те, як стати платником єдиного податку (ЄП) з початку року. Та це не єдина можливість набути бажаного статусу єдиноподатника. Ви можете зробити це й посеред року, з початку будь-якого кварталу. З’ясуємо, які вимоги до доходу претендента на ЄП висуваються в такому разі.
  • Ліміт для перебування на ЄП і для переходу на ЄП: невже різний? Відомо, що як для переходу на ЄП (кандидатам у спрощенці), так і для перебування на ЄП (уже діючим єдиноподатникам) важливо виконати умову — вписатися в ЄП-ліміт. Причому, за логікою речей, правила підрахунку ЄП-ліміту в обох ситуаціях мають бути ідентичними. Проте, схоже, що податківці, в таких випадках якось по-різному рахують ЄП-ліміт?..
  • З 01.01.2023 — на спецЄП, з 01.08.2023 — на ЄП: ліміт доходу для 2023 року ФОП на ЄП чи юрособа на ЄП з початку 01.01.2023 були на спецЄП, а з 01.08.2023 чи раніше повернулися на «класичний» ЄП. Як їм порахувати ліміт доходу для 2023 року? Зараз все з’ясуємо!
  • «Всередині» 2023 року — на спецЄП, з 01.08.2023 — на ЄП: ліміт доходу для 2023 року ФОП чи юрособа перейшли на спецЄП вже після початку 2023 року, а з 01.08.2023 опинились на «класичному» ЄП. Як порахувати ліміт доходу для 2023 року? Зараз все з’ясуємо!
  • Якщо спрощенець перевищив дохідний ліміт Щодо платників єдиного податку (ЄП) груп 1 — 3 встановлено досить багато обмежень, переступивши які, суб’єкт господарювання майже напевно пожалкує, що не слідкував за їх дотриманням. Одним з таких обмежень є граничні обсяги доходу для кожної з груп ЄП (так звані ЄП-ліміти). Причому розплата за їх перевищення залежить від того, хто виявив порушення. У цій статті розповімо, як слід діяти платнику, якщо він не чекатиме, доки це зроблять фіскали, а покається сам.
  • Податківці виявили перевищення дохідного ліміту єдиноподатником На жаль, буває й таке. Найчастіше це трапляється тоді, коли платник помилково не включив якісь надходження до єдиноподаткового доходу або ж був переконаний, що ці надходження таким доходом не є. А податківці мали щодо цього іншу думку. У підсумку його річний дохід виліз за встановлений граничний обсяг доходу певної групи. Які наслідки це матиме для платника?
  • Перевищив ліміт доходу, злетів на загальну: коли можна знов на ЄП? У цьому матеріалі розглянемо запитання читача: якщо ФОП-єдинник протягом року перевищив граничний обсяг доходу і «злетів» на звичайну систему оподаткування, коли він може знов повернутись на ЄП?
  • Граничний обсяг доходу на єдиному податку: як не перестрибнути Вже і цей (2023-й) рік невідворотно-впевнено просувається до фіналу… І в низки платників єдиного податку (ЄП) починається «дохідне» тремтіння: як би не «вистрибнути» за граничний обсяг річного доходу!.. Вам, шановні єдинники, хто балансує десь на межі та бажає продовжувати і в наступному (2024-му) працювати на ЄП, присвячується цей матеріал. Щоб ви раптом не хапнули дохідного лишку і не втрапили у звичайно-системну халепу…
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі