Теми статей
Обрати теми

Перевищив ліміт доходу, злетів на загальну: коли можна знов на ЄП?

Павленко Олексій, податковий експерт
У цьому матеріалі розглянемо запитання читача: якщо ФОП-єдинник протягом року перевищив граничний обсяг доходу і «злетів» на звичайну систему оподаткування, коли він може знов повернутись на ЄП?

Відповідь від ДПС

Для відповіді на запитання проаналізуємо консультацію податківців щодо подібних ситуацій, викладену ними в БЗ 107.01.01.

Запитання. Там запитали конкретно таке:

Чи може ФОП, який на початок року був платником ЄП та перейшов на загальну систему оподаткування з 01 квітня (01 липня або 01 жовтня*), повернутись у поточному році на спрощену систему оподаткування

* До речі, «01 жовтня» тут недоречне… ☺

Відповідь. Відповідь була фіскальна: автори, пославшись на п.п. 298.1.4 ПКУ, де записано, що госпсуб’єкт може здійснити перехід на спрощену систему один раз протягом календарного року, звісно, в такому переході відмовили.

Але у фіналі «підсолодили»: такий ФОП може перейти на ЄП з 1 січня наступного року за умови відповідності вимогам ст. 291 ПКУ. Тобто, наприклад, якщо протягом поточного року ФОП гр. 2 ЄП перевищив граничний дохід (834 МЗП) і перейшов на загальну систему, то з 1 січня наступного року він зможе обрати лише гр. 3 (за умови, що за підсумками поточного року ФОП не перевищив граничний обсяг доходів групи 3 — 1167 МЗП).

Наша думка

Чи вже був перехід? Однак, ми вважаємо, якщо в році, який передував поточному, ФОП уже працював на ЄП, то норма п.п. 298.1.4 ПКУ «не про нього», адже він переходу на спрощену систему у поточному році не здійснював. І тоді, якщо він перейшов на звичайну систему з 1 квітня (чи з 1 липня), то з наступного за таким переходом кварталу він мав би право повернутись на ЄП (за умови виконання вимог ст. 291 ПКУ і, зокрема, неперевищення граничного обсягу доходу). Бо це і був би його перший протягом року перехід на ЄП. Скажімо, у нашому прикладі він формально міг би з 1 липня (чи з 1 жовтня) перейти до групи 3 ЄП…

Водночас фіскали навряд чи дозволять такий перехід, а скаргою вирішити питання тут буде складно, бо оскарження (особливо судове) — процес надто затяжний.

Тож лишається розглядати тільки варіант повернення на ЄП з наступного року.

Зміна МЗП не вплине. А чи можна повернутись, якщо обсяг доходу поточного року вписується у граничний обсяг, обчислений виходячи з нового розміру МЗП (але в «старий» граничний обсяг не вписується)? Гадаємо, ні. Бо вважаємо, що перейти можливо буде, лише якщо дохід поточного року не перевищить граничний обсяг для відповідної групи ЄП, обчислений виходячи з МЗП, встановленої на 1 січня поточного, а не наступного (!) року. Детальніше щодо проблем, пов’язаних із зміною МЗП на 1 січня, читайте «Переходимо на ЄП з 2024: чи пускає дохід» // «Податки & бухоблік», 2023, № 93.

«Бонуси»

Уточнюється? Зазначимо, що наразі у цій консультації з’явився надпис «відповідь уточнюється!». Але що там іще уточнять фіскали, залишається тільки гадати. Тому, шановні читачі, не завадить (задля кращого орієнтиру в «ЄП-полі») з часом цю БЗ теж переглянути, щоб зрозуміти, що вони там уточнили…

Якщо перевищив ліміт групи 3.

Якщо у 2023 році ФОП перейшов на звичайну систему, перевищивши граничний обсяг доходів групи 3, то йому спрощенка у 2024 році взагалі не світить

Колишнім «2 %-кам». Однак якщо ви якийсь період у 2023 році працювали на спецЄП, то тут визначення права переходу на відповідну групу ЄП у 2024 році (обчислення сум фактичного доходу і порівняння їх з граничною у 2023 році) матиме свої особливості. Воно має здійснюватися з урахуванням норм п.п. 91.4.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ, тобто обраховується (пропорційно) тільки період 2023 року, коли платник не був на спецЄП. Детальніше читайте про це в статтях: «З 01.01.2023 — на спецЄП, з 01.08.2023 — на ЄП: ліміт доходу для 2023 року» та «Всередині» 2023 року — на спецЄП, з 01.08.2023 — на ЄП: ліміт доходу для 2023 року» // «Податки & бухоблік», 2023, № 93.

Висновки

  • ФОП, який на початок року був платником ЄП та перейшов на загальну систему, на думку фіскалів, не може у цьому році повернутись на спрощену систему. Але він може перейти на ЄП з наступного року (за умови відповідності вимогам ст. 291 ПКУ).
  • Зміна (збільшення) розміру МЗП з 1 січня наступного року не має впливати на питання визначення права обрання ФОП на цей рік відповідної групи ЄП. Адже для розрахунку граничного обсягу доходу треба брати розмір МЗП на 1 січня саме поточного (а не наступного) року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі