Теми статей
Обрати теми

Лікарняні: якщо ФОП не платив ЄСВ за себе

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист ПФУ від 29.09.2023 № 36419-41846/У-03/8-2800/23

Висновок документа

ФОП має право на страхові виплати за рахунок коштів ПФУ, якщо сплачував ЄСВ у місяцях розрахункового періоду (навіть, якщо не у всіх) та місяці настання страхового випадку

Що говорить закон? Право на страхові виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи. Таке право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом (див. ч. 1 ст. 12 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV).

При цьому застрахованою особою є фізособа, яка підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) та/або за яку сплачується чи сплачувався ЄСВ (п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI, далі — Закон № 2464).

А що там із ФОП? Підприємці є платниками ЄСВ. Вони підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Тож у разі сплати ЄСВ є застрахованими особами та мають право на страхові виплати від ПФУ. Це загальне правило. А тепер розглянемо можливі ситуації, які трапляються на практиці.

Ситуація 1. ФОП не сплачує ЄСВ за себе.

У такому випадку він не має права на допомогу по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах від ПФУ, оскільки не відповідає визначенню застрахованої особи. Тобто нема ЄСВ — нема допомоги.

Ситуація 2. ФОП сплачував ЄСВ, проте не у всіх місяцях, оскільки скористався звільняючими нормами Закону № 2464.

Ось тут вже цікавіше. Чому? Бо в часи ФСС на місцях від ФОП вимагали обов’язкової сплати ЄСВ за всі місяці розрахункового періоду, за які обчислюється допомога, навіть за ті, за які Закон № 2464 дозволяв не платити. Але, на наш погляд, право ФОП на отримання допомоги залежить від того, чи була сплата ЄСВ за місяць настання страхового випадку. Якщо:

не було (наприклад, ФОП сплатив ЄСВ за місяці 2022 року, а в 2023 році не платив єдиний внесок), то він не є застрахованою особою та не має права на допомогу від ПФУ;

була сплата ЄСВ за місяць, на який припав початок страхового випадку, то підприємець має право на соцвиплати. Річ у тім, що в такому разі ФОП матиме статус застрахованої особи: він підлягає страхуванню та є сплата ЄСВ.

Отже, знати думку ПФУ щодо цієї ситуації зайвим не буде. Тож ми направили запит, в якому попросили Фонд надати роз’яснення щодо наступної ситуації.

Текст запиту. Фізична особа — підприємець отримала листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами з 28.09.2023 на 126 к. дн. У розрахунковому періоді (вересень 2022 року — серпень 2023 року) вона не сплачувала ЄСВ за себе з вересня 2022 року по березень 2023 року на підставі п. 919 розд. VIII Закону № 2464. За інші місяці розрахункового періоду ЄСВ сплачено. Також сплачено внесок за вересень 2023 року в повному обсязі. Тобто на момент подання заяви-розрахунку особа є застрахованою (підлягає страхуванню, як ФОП + сплачено внесок). Чи має така ФОП право на допомогу по вагітності та пологах?

Що відповів ПФУ? Якщо коротко, то у наведеному нами випадку фізична особа — підприємець має право на допомогу по вагітності та пологах за страховим випадком, що розпочався у вересні 2023 року.

Зазначимо, що у запитанні йшлося про право на допомогу по вагітності та пологах. Проте висновки листа, який коментується, в повній мірі повинні застосовуватися й до ситуації з тимчасовою непрацездатністю ФОП.

Повний текст листа ПФУ наведено нижче. Скачуйте та використовуйте на практиці. Зауважимо, що якщо у вас схожа ситуація, проте отримали відмову, направляйте запит до ПФУ. Зробити це можна на допомогою електронного кабінету на порталі ПФУ або ж скориставшись опцією «Звернення громадян» на сайті ПФУ.

На завершення зауважимо: якщо у ФОП є основне місце роботи, то листок непрацездатності має бути оплачено саме там. У такому разі отримати допомогу від ПФУ ще й як підприємець не вийде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі