№86

Податки & бухоблік, жовтень, 2023/№ 86 Інші номери журналу ›
  • Лікарняні: якщо ФОП не платив ЄСВ за себе Лист ПФУ від 29.09.2023 № 36419-41846/У-03/8-2800/23
  • Чорнобильська відпустка: готуємося надавати у 2024 році До кінця жовтня поточного року роботодавцям, у яких працюють «чорнобильці» певних категорій, треба зареєструватися в органах соцзахисту населення для отримання у 2024 році фінансування «чорнобильських» відпускних. Часу для цього залишилося обмаль. Тож не зволікаємо і вивчаємо, як правильно це зробити, та пригадуємо особливості надання «чорнобильської» відпустки.
  • Сплата ЄП груп 1 та 2 для нових ФОП на території бойових дій За матеріалами категорії 107.02.04 Бази знань*
  • Вантажні перевезення у ФОП: облік Нещодавно ми розповідали про те, як підприємцю придбати вантажний автомобіль і почати діяльність з вантажоперевезень*. Почали? Чудово! Тепер, щоб ви не ламали голову над обліком, нагадаємо всі нюанси: що є доходом та витратами ФОП-перевізника, чи можна ставити у витрати вартість ПММ, запчастин та ремонту, чи є за ними ПК з ПДВ, чи треба нараховувати амортизацію на вантажівку, чи повинен ФОП вести облік товарних запасів. Ну що, поїхали розбиратися.
  • Експлатник спецЄП не зареєстрував ПН протягом 60 к. дн. через її блокування — наслідки для покупця Постачальник повернувся зі спецЄП 01.08.2023. Подав на реєстрацію вчасно (протягом 60 к. дн. з дня повернення зі спецЄП) податкову накладну (ПН) за операцією березня 2022 року, але її було заблоковано. На момент спливу 60 к. дн. з дня повернення зі спецЄП (на 29.09.2023) ПН залишилась заблокованою. Чи потрібно покупцю знімати податковий кредит, відображений у березні 2022 на підставі первинки за цією операцією?
  • Повернення = використання? Нарахуйте компенсуючі податкові зобов’язання! Лист ДПСУ від 15.09.2023 № 3044/ІПК/99-00-21-03-02-06
  • Під отриманий на спецЄП аванс товар придбали після повернення зі спецЄП: чи бути компенсуючим ПЗ? Перебуваючи на спецЄП, отримали від покупця аванс за товар (ПДВ, відповідно, з операції не нараховувався). Але товар під цей аванс був придбаний у постачальника після нашого повернення з 01.08.2023 зі спецЄП. За товаром ми отримали податковий кредит. Чи потрібно нараховувати в цьому випадку компенсуючі податкові зобов’язання на отриманий за товаром податковий кредит?
  • Матеріали для ремонту будівлі придбали до спецЄП → ремонт на спецЄП: чи нараховувати компенсуючі ПЗ? До переходу на спецЄП закупили матеріали для ремонту (з ПДВ) та сплатили аванс за роботи підрядній організації (з ПДВ). Акт виконаних робіт підписали вже перебуваючи на спецЄП. Ремонт віднесли на збільшення балансової вартості приміщення з подальшою амортизацією. Чи треба після скасування спецЄП нараховувати компенсуючий ПДВ у цьому випадку?
  • Звітування з роздрібного алко-акцизу: куди подавати декларацію До нас звернувся читач із такою ситуацією. ФОП зареєстрований у Шевченківському районі м. Харкова, а має точку роздрібного продажу алкоголю в Індустріальному районі міста. Роздрібний акциз (5 %) з проданого алкоголю він сплачував і декларацію акцизного податку подавав до ДПІ Шевченківського району. Йому сказали, це неправильно. Його цікавить: чи саме у цей район він мав подавати декларацію і сплачувати акциз? Якщо він звітував/платив «не туди», чи будуть штрафи? Куди здавати декларацію (чи декларації), якщо ФОП відкриє пункт продажу ще в одному районі міста? Давайте разом розберемось і узагальнимо наші висновки.
  • Видача безоплатно отриманих інвалідних крісел членам профспілки Неприбуткова організація (профспілка) безоплатно за актом приймання-передачі отримує від благодійного фонду інвалідні крісла, які видаватимуться членам профспілки. Чи треба прибуткувати такі крісла? Чи будуть такі операції в профспілки підпадати під оподаткування? Як операції з отримання та видачі інвалідних крісел профспілці відобразити в обліку?
  • ФОП-спрощенець і здавання в оренду модульних будинків ФОП — платник єдиного податку вирішив побудувати модульні будинки для здавання їх в оренду. Який вид діяльності йому слід внести в Реєстр платників ЄП, щоб без проблем здавати такі об’єкти в оренду, і чи існують обмеження щодо здійснення такої діяльності?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі