Теми статей
Обрати теми

Компенсація комунальних у ФОП на ЄП групи 3: чи дохід за КВЕД 68.20?

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Лист ДПСУ від 01.08.2023 № 2232/ІПК/99-00-24-03-03-06

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Якщо за умовами договору оренди сплата комунальних платежів здійснюється орендарем окремо від орендної плати у вигляді відшкодування витрат орендодавцю на сплату комунальних послуг, то така компенсація не оподатковується в отримувача — ФОП єдиними податком. Натомість вона оподатковується за «цивільними» правилами — зі сплатою ПДФО та ВЗ

З оподаткуванням компенсації комуналки, яку отримують ФОП-орендодавці на єдиному податку (ЄП), не перший рік кояться якісь дива. У Базі знань податківці дають одні роз’яснення. А в ІПК — зовсім інші. Наразі маємо черговий такий приклад.

Публічна позиція у БЗ

Конкретно щодо ФОП на ЄП вже багато років поспіль стабільно тримаються роз’яснення такого змісту (див., зокрема, роз’яснення в категорії 107.01.03 БЗ):

якщо сплата комунальних платежів передбачена договором оренди, то відшкодована орендарем сума комунальних послуг платнику ЄП

повністю включається до доходу платника ЄП від провадження ним діяльності з надання послуг (надання нерухомості в оренду);

якщо договором оренди не передбачено сплату орендарем комунальних платежів, але такі платежі відшкодовуються орендарем ФОП на ЄП, то сума цих платежів включається до доходу платника ЄП та оподатковується за обраною ним ставкою, за винятком платників ЄП групи 2. У платника ЄП групи 2 сума відшкодування вважатиметься доходом, отриманим від виду діяльності, який не зазначений у Реєстрі платників ЄП, і до такого доходу застосовується ставка ЄП 15 %.

Тобто

якщо у договорі оренди визначено порядок розрахунку вартості спожитих орендарем комунальних послуг та порядок їх сплати (відшкодування орендодавцю), то сума відшкодування є доходом орендодавця у рамках діяльності за кодом КВЕД 68.20 без будь-яких особливостей оподаткування

І навіть якщо договором оренди не передбачено сплату орендарем комунальних платежів, то отримана орендодавцем компенсація все одно буде оподатковуватися саме ЄП. Втім вже з нюансами для платників ЄП групи 2.

Непублічна позиція в ІПК

Паралельно з цим також протягом вже багатьох років податківці інколи дають платникам ІПК з кардинально іншими роз’ясненнями.

Саме таке роз’яснення ми коментуємо сьогодні. Та його висновки можна було побачити, наприклад, в ІПК від 07.10.2020 № 4176/IПК/99-00-04-05-03-06.

Тут уже бачимо зовсім іншу, досить дивну позицію. Мовляв,

оскільки сам ФОП комунальні послуги не надає, то сума відшкодування взагалі не може розглядатися як дохід від підприємницької діяльності, а має розглядатися як «цивільний» дохід*

* Дослівно: «Оскільки отримання фізичною особою — підприємцем — платником єдиного податку доходу у вигляді відшкодування суми комунально-житлових послуг не передбачає надання зазначених послуг таким підприємцем на користь юридичної особи (орендаря), то такий дохід оподатковується за загальними правилами, встановленими Кодексом для платників податку — фізичних осіб, а отже, не вважається доходом, отриманим від виду діяльності, не зазначеного у реєстрі платників єдиного податку».

Винятком, коли це не працює, в інших своїх роз’ясненнях податківці називали випадок, коли відповідно до умов договору оренди сплата комунальних платежів здійснюється у складі орендної плати, тобто сума орендної плати включає суму комунальних платежів.

Таку позицію ми вважаємо дикуватою. Бо цілком очевидно, що отримання компенсації прямо пов’язано з провадженням ФОП орендної діяльності за КВЕД 68.20. Тож не може розглядатися як окремий не пов’язаний із цією діяльністю дохід.

У своєму роз’ясненні податківці традиційно згадують п. 292.1 ПКУ, згідно з яким до доходу ФОП-єдиноподатника не включаються, зокрема, отримані ним страхові виплати та відшкодування. Але вважаємо, що мова саме про страхові відшкодування, а не про будь-які відшкодування.

Що у підсумку?

Ситуація гнітюча. В ПКУ прямої відповіді немає. А податківці одночасно дають діаметрально протилежні роз’яснення.

Єдине, що у цьому є позитивним, — є підстави для застосування норм п.п. 4.1.4 та п. 56.21 ПКУ щодо презумпції правомірності рішень платника податків у разі неоднозначного / множинного трактування прав та обов’язків платника.

Нагадаємо також про існування способу отримання адекватних ІПК, якщо на вашу користь дали неадекватну. Для цього використовують норму з п. 53.2 ПКУ, згідно з якою скасування судом наданої вам ІПК є підставою для надання нової податкової консультації з урахуванням висновків суду. Втім навряд чи ФОП має бажання йти до суду.

Тож у такому випадку:

— можна спиратися на адекватні роз’яснення в БЗ. Втім слід розуміти, що жодного захисту вони не дають (бо їх не названо в п. 112.8 ПКУ);

— можна спробувати отримати на свою користь ІПК, посилаючись у запиті на висновки в БЗ. Втім немає гарантії, що ви отримаєте саме адекватну ІПК;

— можна у договорі оренди багато разів зазначити, що компенсація орендних платежів є складовою орендної плати, і сподіватись, що податківці це пропустять.

Якщо ж погодитися із логікою податківців, то виникає купа проблем (щодо оподаткування виплати та подання звітності щодо неї). Причому не лише у ФОП-орендодавця, а й у орендаря — суб’єкта господарювання, бо він щодо компенсації стає податковим агентом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі