Теми статей
Обрати теми

Як ФОП-єдиннику змінити/додати вид діяльності

Хмелевський Ігор, податковий експерт
ФОП — сам собі хазяїн. Тож розширити або перепрофілювати свою діяльність він може без зайвої тяганини. Але перед тим, як це робити, добре було б з’ясувати, в який термін і як потрібно вносити пов’язані з цим зміни до реєстрів? Які наслідки можуть бути в разі невнесення або несвоєчасного внесення змін щодо видів діяльності? Дамо відповіді на ці запитання для ФОП — платників єдиного податку (ЄП).

Види діяльності: в ЄДР* і в Реєстрі платників ЄП

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Зареєстровані ФОП, без сумніву, вже мали справу з вибором видів діяльності. Принаймні один раз так точно. Адже види діяльності треба було вказати в заяві про держреєстрацію ФОП. А звідти вони потрапляють до ЄДР*.

Якщо ФОП подавав заяву про обрання спрощеної системи, в ній він теж мав зазначити обрані види господарської діяльності, якими планував займатися, згідно з КВЕД-2010 (п.п. 5 п. 298.3 ПКУ). З цієї заяви вони потрапляють до Реєстру платників ЄП (п.п. 8 п. 299.7 ПКУ).

Виходить, що

коли виникне необхідність змінити/додати види діяльності, їх треба додавати й у ЄДР, і в Реєстр платників ЄП?

Так! Щоб підтвердити цей висновок, з’ясуємо, які наслідки матиме відсутність необхідного виду діяльності в цих реєстрах.

Наслідки відсутності КВЕД у реєстрах

Відсутність у ЄДР коду КВЕД, яким займається ФОП — платник ЄП, може негативно вплинути на факт перебування його на спрощеній системі оподаткування.

Справа в тому, що на сьогодні п.п. 7 п.п. 298.2.3 ПКУ вимагає від єдиноподатників усіх груп, у тому числі третьої групи (див. п. 298.2 ПКУ)

відмовитися від спрощеної системи оподаткування при здійсненні видів діяльності, не зазначених у Реєстрі платників ЄП, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, в якому здійснювався такий вид діяльності

Тобто в такому разі єдиннику необхідно подати до контролюючого органу заяву (з відмітками про відмову від ЄП) не пізніше ніж за 10 днів до початку наступного податкового кварталу (п.п. 298.2.1 ПКУ).

Якщо цього не зробити, то це зроблять контролери за наслідками перевірки, і податкові наслідки можуть бути гіршими.

Крім того, ФОП груп 1 і 2 з доходу, отриманого від такого виду діяльності, повинні ще будуть сплатити ЄП за ставкою 15 %!

Для ФОП групи 3 підвищення ставок ЄП не передбачено. Але у разі наявності у них такого порушення заяву про відмову від ЄП краще подати. Бо якщо податківці таке порушення виявлять самі, то, починаючи з кварталу, наступного за тим, в якому здійснювались незареєстровані види діяльності, все одно позбавлять статусу платника ЄП, а всі доходи такого єдинника оподаткують як одержані на загальній системі!

Як бачите, з цим краще не жартувати. А щоб було все гаразд, нові види діяльності слід унести до Реєстру платників ЄП, оскільки скидання платника зі спрощеної системи відбувається саме на підставі даних цього реєстру. Однак щоб унести дані про новий вид діяльності (код КВЕД) до Реєстру платників ЄП, спрощенець має спочатку внести інформацію про такий вид діяльності до ЄДР. Тобто, по суті, відсутність коду КВЕД у ЄДР дорівнює відсутності коду КВЕД у Реєстрі платників ЄП.

Тож краще зважати на роз’яснення фіскалів, згідно з яким

ФОП-спрощенець, незалежно від групи, на якій він перебуває, не має права здійснювати в межах підприємницької діяльності такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних

Про це йдеться в консультації з БЗ 107.01.01.

Зміна видів діяльності

Якщо нові коди діяльності в ЄДР ще не внесено. Тоді необхідно спочатку додати їх в ЄДР, бо без цього податківці не уключать їх у Реєстр платників ЄП. Для цього ФОП подають заяву за формою 1, затверджену наказом Мін’юсту від 18.11.2016 № 3268/5. Її можна подати:

особисто або через представника держреєстратору (як правило, через ЦНАП) чи нотаріусу, який має право проводити держреєстраційні дії щодо ФОП та юросіб;

поштою, хоча тоді доведеться нотаріально посвідчити підпис на такій заяві;

безоплатно через «Дію» (детальна інструкція — тут).

Якщо піти останнім шляхом, то на цьому, в принципі, й усе, оскільки програмними засобами «Дії» автоматично формується заява до податкової про внесення змін щодо видів діяльності в Реєстр платників ЄП. Інакше таку заяву слід подати податківцям самостійно. Її подають за формою заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, затвердженої наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308 (п.п. 4 п.п. 298.3.1 ПКУ), зокрема, й через Електронний кабінет (БЗ 107.05). Ідентифікатор форми — F0102103. Як заповнити таку заяву, див. трохи нижче.

Якщо нові коди діяльності вже є в ЄДР. Тоді потрібно подати податківцям тільки заяву про застосування спрощеної системи оподаткування.

У такій заяві ФОП робить позначку в шапці у полі «внесення змін», а в п. 5.4 «внесення змін до реєстру платників єдиного податку» — позначку навпроти поля «види господарської діяльності».

Після цього у п. 8 «Обрані види діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010» заяви ФОП має зазначити усі види діяльності, які він планує здійснювати(ср. ). Тобто

якщо ФОП додає новий вид діяльності, йому треба продублювати усі види діяльності, про які було подано первісну заяву, а потім додати новий

При цьому якихось обмежень для ФОП щодо кількості видів діяльності, які зазначаються у реєстрі платників ЄП, немає (БЗ 107.01.01).

Якщо ж ФОП хоче виключити певний вид діяльності з реєстру, його не потрібно зазначати у п. 8 заяви. При заміні одного виду діяльності на інший ФОП додає новий вид діяльності й пропускає той, який більше здійснюватися не буде.

Який строк подання такої заяви? Для ФОП груп 1 і 2 — не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися такі зміни (п. 298.5 ПКУ).

Щодо ФОП групи 3, то для них такий строк ПКУ не встановлено. Однак податківці пропонують застосовувати строк, передбачений п. 298.6 ПКУ для інших змін, — не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (БЗ 107.05).

В який строк зміни щодо видів діяльності буде відображено в Реєстрі платників ЄП?

Нормами ПКУ такий строк не встановлено: п. 299.8 ПКУ прямо на відомості про зміну видів діяльності не поширюється. Однак податківці обіцяють, що такі зміни теж буде внесено до ЄП-реєстру безпосередньо в день подання ФОП заяви про зміни (БЗ 107.05).

Висновки

  • Через відсутність коду КВЕД в ЄДР і в Реєстрі платників ЄП ФОП-єдиноподатник може втратити право перебувати на спрощеній системі оподаткування.
  • Внести зміни щодо виду діяльності в ЄДР ФОП-єдиноподатник може, зокрема, через «Дію». У такому разі зміни автоматично потраплять до податкової і будуть відображені в Реєстрі платників ЄП.
  • Якщо ж оновлювати ЄДР через держреєстратора, то додатково доведеться подавати заяву податківцям (за формою заяви про застосування спрощеної системи оподаткування). Це можна зробити в тому числі через Електронний кабінет.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі