Теми статей
Обрати теми

Військовий облік жінок: кому дорога в ТЦК з 1 жовтня?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Грудень 2021 року. З’являється наказ Міноборони від 11.10.2021 № 313, а слідом наша стаття «Жінки — військовозобов’язані. Тепер майже всі» // «Податки & бухоблік», 2021, № 103. Пам’ятаєте той шквал емоцій? А чи знаєте, чим все це дійство закінчилося? Приєднуйтеся до розмови. Поговоримо, хто ж із жінок повинен стати на військовий облік та коли це потрібно зробити.

Кого стосується?

Сьогодні взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають жінки, які:

1) придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і

2) закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність.

Такий обов’язок прописано в ч. 11 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII.

Всі інші жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням.

Процедура взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних повинна початися з 01.10.2023.

Що по процедурі?

За загальним правилом, визначеним у п. 50 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі — Порядок № 1487, діє 05.01.2023), заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти, які здійснюють підготовку жінок за медичною або фармацевтичною спеціальністю, за два місяці до завершення навчання за відповідною освітньою (науковою) програмою подають список щодо таких жінок до ТЦК та СП, на території відповідальності яких вони розташовані.

Ці списки є підставою для оформлення жінкам тимчасового посвідчення військовозобов’язаного. Строк їх дії — 30 діб.

Після отримання тимчасового посвідчення жінка повинна в семиденний строк прибути до ТЦК та СП для взяття на військовий облік

До якого саме ТЦК та СП йти? До того, на території відповідальності якого задеклароване/зареєстроване місце її проживання. Там буде визначена її придатність до військової служби та оформлено відповідний військово-обліковий документ.

При працевлаштуванні така жінка зобов’язана надати роботодавцеві військово-обліковий документ.

У випадку коли жінка здобула освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю, проте не перебувала на військовому обліку (не отримувала військово-обліковий документ) до затвердження зазначеного Порядку (до 05.01.2023), то вона має право працевлаштовуватися як невійськовозобов’язана до кінця 2026 року. Але тут є одне «але».

Якщо жінка, яка здобула освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебуває на військовому обліку, працевлаштується на підприємство, то воно зобов’язане буде повідомити про це ТЦК та СП. Чи запросять її після цього для постановки на військовий облік? Запитання риторичне.

Добре, а якщо працевлаштуватися до ФОП? Тут без проблем. ФОП не веде військовий облік. Отже, про своїх найманих працівників він ТЦК та СП не повідомляє (хоча, на практиці, деякі ТКЦ та СП чіпляються й до ФОП із вимогою надати відомості про працівників — військовозобов’язаних та призовників). Та навіть у цьому випадку пам’ятаємо про період, протягом якого слід «здатися» ТЦК та СП: з 01.10.2023 по 31.12.2026.

Якщо йти, то що нести?

Процедура постановки жінок на військовий облік військовозобов’язаних не відрізняється від «чоловічого» варіанта. Збираємо необхідні документи та йдемо до ТЦК та СП за місцем проживання. Щодо документів, то це:

— заява про взяття на військовий облік (надає ТЦК та СП);

— паспорт або ІD-картка, реєстраційний номер облікової картки платника податків;

— фотокартки 3 х 4 см;

— свідоцтво про народження дітей (документи про опіку), про шлюб (за наявності);

— документ про здобуття освіти за медичною або фармацевтичною спеціальністю.

Далі жінку направлять на медкомісію, яка зробить висновок про придатність до військової служби.

Військовозобов’язані жінки повинні дотримуватися правил військового обліку, визначених у додатку 2 до Порядку № 1487, наприклад, не змінювати місце проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час без дозволу керівника відповідного ТЦК та СП.

Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час.

До речі, а що там з перетинанням кордону під час дії режиму воєнного стану жінками-військовозобов’язаними? Якщо відкрити Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені постановою КМУ від 27.01.95 № 57, то можна побачити формулювання на кшталт «виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років у разі введення воєнного стану». Отже, головне завдання прикордонників «просіювати» саме чоловіків, які є призовниками чи військовозобов’язаними. З перетинанням кордону жінками проблем бути не повинно, поки що.

Висновки

  • Взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком.
  • Жінки, які отримали військово-обліковий документ, зобов’язані пред’являти його роботодавцеві при прийнятті на роботу.
  • Жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку (не отримували військово-обліковий документ) до 05.01.2023, мають право працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 року.
  • Керівники підприємств зобов’язані повідомляти ТЦК та СП про жінок, які у них працюють та мають освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю і не перебувають на військовому обліку.
  • Процедура взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних повинна початися з 01.10.2023.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі