№72

Податки & бухоблік, вересень, 2023/№ 72 Інші номери журналу ›
  • Малоцінка — МШП, МНМА або витрати? Нерідко виникають питання стосовно того, куди віднести придбані матеріальні цінності, які призначені для неодноразового використання, але при цьому мають або незначну вартість, або нетривалий строк корисного використання? Коли їх слід визнавати малоцінними та швидкозношуваними предметами (МШП), коли малоцінними необоротними матеріальними активами (МНМА), а коли витратами чи частиною первісної вартості? Розберемося зараз із цими питаннями.
  • Військовий облік жінок: кому дорога в ТЦК з 1 жовтня? Грудень 2021 року. З’являється наказ Міноборони від 11.10.2021 № 313, а слідом наша стаття «Жінки — військовозобов’язані. Тепер майже всі» // «Податки & бухоблік», 2021, № 103. Пам’ятаєте той шквал емоцій? А чи знаєте, чим все це дійство закінчилося? Приєднуйтеся до розмови. Поговоримо, хто ж із жінок повинен стати на військовий облік та коли це потрібно зробити.
  • Старі акцизні накладні — зареєструвати до 3 жовтня Закон України від 09.08.2023 № 3303-IX
  • Відпустка для догляду за дитиною до 3 років Практично у кожного роботодавця є працівники, які перебувають у відпустках для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Тож пропонуємо розглянути, хто має право на таку відпустку? Які документи потрібні для її оформлення? Чи можливий достроковий вихід на роботу з відпустки для догляду за дитиною до 3 років? Не обійдемо стороною й інші питання, які стосуються такої відпустки. Також продемонструємо на прикладах, як відображати відпустку для догляду за дитиною в Об’єднаному звіті.
  • Якщо відсутній наказ про облікову політику підприємства На підприємстві ніколи не видавали наказ про облікову політику. Як бути при перевірці — мати хоч щось, нехай і коряве, чи краще взагалі нічого? Давайте з цим розберемося.
  • Звітуємо із сільгоспЄП після скасування спецЄП Підприємство ще у 2022 році стало платником спецЄП. До обрання спецЄП воно було платником сільгоспЄП. З 01.08.2023 підприємство повернулося на свою стару систему оподаткування. В який строк слід подати звітність з сільгоспЄП після скасування спецЄП? Чи потрібно заповнювати додаток з виконання мінімального податкового зобов’язання (далі — МПЗ)?
  • Чи є порушенням сплата ЄП груп 1 та 2 після вихідних? З 01.08.2023 можливість не сплачувати ЄП груп 1 та 2 суттєво обмежена*. Ось і доводиться згадувати старі правила сплати ЄП. Пам’ятається, йшлося там про 20-те число поточного місяця. Так треба сплатити до 20-го, не пізніше 20-го чи можна й після 20-го, якщо 20-те припало на вихідний? Зараз і розберемося.
  • Кілька відряджень одне за одним: повертати залишок першого авансу чи ні? Працівник перебував у відрядженні з 3 по 13 серпня 2023 року. Перед від’їздом отримав аванс у сумі 900 грн, з яких витратив 600 грн. З 28 серпня по 10 вересня працівника направляють в інше відрядження. Чи можна не вимагати від нього повернення залишку попереднього авансу в сумі 300 грн, а зарахувати в рахунок авансу на наступне відрядження?
  • Пільги з податку на нерухомість, якщо в квартирі завівся ФОП За матеріалами категорії 106.05 Бази знань
  • ЄСВ-додаток до останньої декларації зі спецЄП: коли не потрібен За матеріалами категорії 107.01.07 Бази знань*
  • Замість РК «20» склали звичайний «анулюючий» РК: чи можна позбавитись ∑Перевищ? Зареєстрували дві ПН на одне постачання, але для виправлення помилки склали «звичайний» анулюючий РК («103»), а не РК з типом причини «20». З’явилося ∑Перевищ. Як виправити?
  • ПДФО від оплати щорічної перерви в роботі гіг-спеціаліста За матеріалами категорії 103.03 Бази знань*
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі