Теми статей
Обрати теми

Якщо у ФОП немає коду КВЕД для надання послуг: наслідки для отримувача

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Ситуація: ФОП-єдинник групи 3 надає певні послуги юрособі, однак при цьому не має відповідного виду діяльності ні в ЄДР*, ні в Реєстрі платників ЄП. Чим це загрожує юрособі, що отримує ці послуги? Чи має вона в такому разі утримувати з виплат на користь ФОП податок на доходи фізосіб і воєнний збір? Як їй бути з нарахуванням ЄСВ на виплати ФОПу?

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Про наслідки відсутності потрібного коду КВЕД у зазначених реєстрах для самого ФОП ми розповідали нещодавно (див. статтю «Як ФОП-єдиннику змінити/додати вид діяльності» // «Податки & бухоблік», 2023, № 71). Тепер настала черга поглянути на проблему очима контрагента такого ФОП, якому цей ФОП надає послуги, не маючи відповідного послугового коду КВЕД для здійснення такого виду діяльності.

Недійсність правочину

Відсутність у ФОП — надавача послуг коду КВЕД як у Реєстрі платників ЄП, так і в ЄДР не тягне за собою недійсності правочину, якщо здійснена таким єдинником госпоперація була реальною. А тому за такою операцією юрособа — отримувач послуг має право віднести їх вартість до своїх витрат і розраховувати на податковий кредит (ПК) з ПДВ. Можливі закиди контролерів щодо недійсності такого правочину є незаконними. Річ у тому, що

суб’єкт господарювання вільний займатися практично всіма незабороненими видами діяльності

Це підтверджує ч. 1 ст. 19, ст. 43 та 44 ГКУ, а також ст. 3 ЦКУ. Отже, якщо отримувач послуг має докази реальності операції, то перейматися йому не варто. Якщо ж таких доказів немає, то відсутність потрібного коду КВЕД у надавача послуг може стати одним із аргументів визнання операції недійсною.

Податок на прибуток

Прибутківцю — отримувачу послуг за наявності документів на підтвердження реальності надання таких послуг не варто перейматися тим, що ФОП-єдинник здійснив діяльність, яка не внесена до реєстрів. Адже в ПКУ за такими реальними операціями жодної відповідальності для платника податку на прибуток не передбачено.

Немає в ПКУ і будь-яких обмежень щодо роботи з ФОП-єдинниками, які б змушували прибутківця коригувати фінрезультат до оподаткування.

Тобто

вартість послуг, отриманих від ФОП-єдинника, який здійснив діяльність, не зазначену у Реєстрі платників ЄП, враховується при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток у загальному порядку (за правилами бухобліку)

Водночас якщо податківці визнають договір із таким ФОП-єдинником недійсним, то розраховувати на витрати за таким договором не вийде.

ПДВ

Щоб можна було включити до ПК сплачений (нарахований) ПДВ за придбаними послугами у ФОП-єдинника, який є платником ПДВ, отримувачу послуг потрібно мати зареєстровану податкову накладну (ПН). Той факт, що ФОП здійснив вид діяльності, не внесений до Реєстру платників ЄП, на право контрагента на ПК не впливає.

ПДФО і ВЗ

За твердженнями податківців (БЗ 107.01.01), ФОП — платник ЄП, незалежно від групи, на якій він перебуває, не має права здійснювати в межах підприємницької діяльності такі види діяльності, які не зазначені в його облікових даних. Та чи призводить це до необхідності утримувати з таких його доходів ПДФО/ВЗ?

На нашу думку, якщо ФОП-єдинник здійснив не внесений до Реєстру ЄП (або і до ЄДР, і до Реєстру ЄП) вид діяльності, то

контрагент не зобов’язаний утримувати з доходу, виплаченого такому ФОП, податок на доходи фізосіб і воєнний збір

Річ у тому, що дохід ФОП, з якого сплачується єдиний податок, не включається в загальний оподатковуваний дохід такої фізособи (п.п. 165.1.36 ПКУ, п.п. 2 п. 297.1 ПКУ). Тобто дохід, оподаткований єдиним податком, ПДФО не оподатковують. А ФОП у будь-якому разі сплатить ЄП з доходу, отриманого від здійснення незареєстрованої діяльності, чи то за фіксованою, чи за збільшеною ставкою.

Отже, для підприємства, яке працює з ФОП-єдинниками будь-якої групи, вирішальним для неутримання ПДФО і ВЗ є перебування такого ФОП у статусі платника ЄП, а не те, який вид діяльності він здійснив.

Для підтвердження цього статусу суб’єкт господарювання, що виплачує (нараховує) дохід ФОП на ЄП груп 1 — 3, має отримати від нього копію витягу з Реєстру платників єдиного податку (БЗ 107.05). У такому разі утримувати ПДФО і ВЗ не потрібно, навіть якщо вид діяльності, який здійснював ФОП, не вказаний у Реєстрі платників ЄП.

Важливо! Навіть не оподатковуючи підприємницький дохід, податковий агент зобов’язаний відобразити його суму в додатку 4ДФ з ознакою доходу «157».

ЄСВ

Питання щодо нарахування ЄСВ з’являється саме у випадку, коли підприємець надає підприємству послуги чи виконує роботи за ЦПД. Адже за загальним правилом виплати за ЦПД за надані послуги / виконані роботи включаються до бази нарахування ЄСВ (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464*).

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Разом з тим зазначена норма не поширюється на винагороди за ЦПД, укладеними з ФОП. При цьому

не платити ЄСВ дозволено тільки в тому разі, коли послуги (роботи), за які юрособа розраховується з ФОП-єдинником, відповідають видам діяльності, зазначеним у ЄДР

Про це сказано в п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464.

Яким чином отримати інформацію про види діяльності партнера-підприємця, зазначені в ЄДР? Податківці в консультації з БЗ 201.10 (втратила чинність з 02.06.2023 із суто формальних підстав) говорять про копію виписки з ЄДР, в якій на сьогодні відображається інформація про всі (а не тільки про основні) види діяльності партнера.

Таким чином, якщо послуговий код КВЕД, яким займається ФОП, відсутній у виписці з ЄДР, а отже, напевно, його немає і в Реєстрі платників ЄП, то юрособа, яка виплачує винагороду за надану їй послугу чи виконану роботу, зобов’язана включити суму такої винагороди до бази нарахування ЄСВ. Ставка ЄСВ стандартна — 22 %.

Висновки

  • Відсутність коду КВЕД, яким займається ФОП-єдинник, у ЄДР і в Реєстрі платників ЄП не має нести ризиків для його контрагента щодо визнання недійсним договору між ними.
  • Контрагент не зобов’язаний утримувати податок з доходів фізичних осіб і воєнний збір із виплат на користь ФОП навіть у тому разі, якщо вид діяльності, який здійснював ФОП, не вказаний у Реєстрі платників ЄП.
  • Уникнути подвійного нарахування ЄСВ на винагороди за ЦПД, укладеними з ФОП-єдинником, можна, якщо роботи/послуги, що виконуються/надаються за таким договором, відповідають видам діяльності, зазначеним у ЄДР.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі