Теми статей
Обрати теми

Призовний вік знижено до 25 років: дії роботодавця

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Більше року Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 30.05.2023 № 3127-IX чекав на підпис Президента. І ось 02.04.2024 сталося те, що мало статися: Закон підписано. Призовний вік знижено до 25 років. Закон набрав чинності з 04.04.2024. Чи зачіпає ця новина роботодавців? Звісно, що так.

Щодо змін

З 04.04.2024 вік перебування громадян на військовому обліку призовників зменшено з 27 до 25 років. Тож із зазначеної дати працівники, які досягли 25 років, змінюють свій статус «призовник» на «військовозобов’язаний».

Звісно, що така зміна відбуватиметься через похід працівника до ТЦК та отримання відповідного військово-облікового документа. Проте й роботодавці-підприємства не залишаться осторонь. Адже вони ведуть персональний військовий облік.

Наразі взяттю на персональний військовий облік підлягають такі громадяни України:

— призовники віком від 16 (у рік досягнення 17-річного віку) до 25 років;

— військовозобов’язані та резервісти, що не досягли граничного віку перебування в запасі.

Персональний військовий облік передбачає облік відомостей щодо таких осіб за місцем їх роботи (служби) або навчання. Він ведеться за списками персонального військового обліку (додаток 5 до Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі — Порядок № 1487)). Списки складають окремо за такими групами:

1) військовозобов’язані (резервісти) офіцерського складу;

2) військовозобов’язані (резервісти) рядового, сержантського та старшинського складу;

3) військовозобов’язані та резервісти з числа жінок;

4) призовники.

Інформацію про чисельність призовників, військовозобов’язаних та резервістів вносять до відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Її форму наведено у додатку 12 до Порядку № 1487.

Таким чином, зменшення призовного віку призвело до необхідності попрацювати особам, відповідальним за ведення військового обліку на підприємстві, зі списками персонального військового обліку та відомістю оперативного обліку. Ну й, звісно, для того щоб мати, з чим працювати, потрібно отримати від учорашніх призовників відповідний військово-обліковий документ. А щоб нічого не пропустити та мати, що показати при перевірці ТЦК, ми пропонуємо вам скористатися наступним алгоритмом.

Алгоритм дій роботодавця

Крок 1. Видаємо наказ про приведення військово-облікових документів у відповідність до законодавства. Приклад такого наказу наведемо нижче.

img 1

Крок 2. Відповідно до наказу проводимо аудит особових справ призовників. Звіряємося зі справою, яка сформована до списків групи «Призовники», де зберігаються копії посвідчень про приписку до призовної дільниці призовників.

Крок 3. Готуємо персональні повідомлення про необхідність оновити військово-облікові дані у зв’язку зі зниженням призовного віку для працівників, якім виповнилося 25 років. Приклад такого повідомлення див. нижче.

У повідомленні доцільно встановити строк, в який працівник повинен надати особі, відповідальній за ведення військового обліку на підприємстві, копію відповідного військово-облікового документа.

img 2

Крок 4. Вручаємо повідомлення працівникам під підпис. Якщо застосовуєте альтернативні варіанти ознайомлення працівників з документами, використовуєте їх. У разі відмови працівника від отримання повідомлення краще цей факт заактувати.

Крок 5. Після того як працівник надасть належно оформлений військово-обліковий документ, що підтверджує його взяття на військовий облік як військовозобов’язаного/резервіста, вносимо зміни до списків персонального військового обліку. Осіб, яким виповнилося 25 років та які стали військовозобов’язаними/резервістами, виключаємо зі списків персонального військового обліку призовників та вносимо до списків персонального військового обліку відповідної групи.

Також відображаємо зміну статусу в відомості оперативного обліку.

Робота на найближчий час

04.05.2024 набуде чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21.03.2024 № 3621-ІХ. Ним скасовується статус військовозобов’язаних «обмежено придатний».

(ср. )Громадяни України, які були визнані обмежено придатними, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

Тож особам, відповідальним за ведення військового обліку на підприємствах, роботи додасться. Покроковий алгоритм дій представимо до вашої уваги в одному з наступних номерів «Податки & бухоблік».

Висновки

  • З 04.04.2024 вік перебування громадян на військовому обліку призовників зменшено з 27 до 25 років.
  • Повідомте працівників, якім виповнилося 25 років, про необхідність оновити військово-облікові дані у ТЦК.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі