Теми статей
Обрати теми

ФОП сам собі податковий агент: ДПСУ змінює позицію щодо лікарняних!

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист ДПСУ від 05.04.2024 № 1874/ІПК/99-00-24-03-03ІПК

Висновок документа

ФОП є щодо себе одночасно страхувальником і застрахованою особою та як податковий агент зобов’язаний своєчасно й у повному обсязі нараховувати, утримувати та сплачувати до бюджету ПДФО, ВЗ та єдиний внесок

Суть проблеми. Підприємець отримав на себе листок непрацездатності. Подав заяву-розрахунок та необхідні документи до ПФУ. Отримав допомогу по тимчасовій непрацездатності. А хто її оподатковує? Хто податковий агент?

Тривалий час ДПСУ у своїх роз’яснення наполягала, що це ПФУ (а до передачі повноважень пенсійникам, — ФСС) є податковим агентом щодо такого доходу. Ба більше, навіть сьогодні, на момент написання цього коментаря, в роз’ясненні ДПСУ з категорії 103.02 БЗ зазначено (щоправда, з припискою «відповідь уточнюється»), що допомога по тимчасовій непрацездатності, нарахована (виплачена) підприємцю ПФУ, є об’єктом оподаткування ПДФО та ВЗ, а ПФУ є податковим агентом щодо такого доходу.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі