Теми статей
Обрати теми

Продаж товару нерезиденту на території України

Децюра Сергій, податковий експерт
Бувають випадки, коли нерезидент не просто придбаває товар у резидента України, а й сам займається його вивезенням за кордон. Тобто не продавець, а покупець здійснює митні процедури щодо вивезення товару за межі України. Якщо таке стається, то у продавця виникає запитання: як відобразити таку операцію у бухгалтерському та податковому обліку? Про це ми і поговоримо далі.

Організаційні питання

Оформлення відносин. Експорт товарів — продаж товарів українськими суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності іноземним суб’єктам господарської діяльності (у тому числі з оплатою в негрошовій формі) з вивезенням або без вивезення цих товарів через митний кордон України, включаючи реекспорт товарів (ст. 1 Закону про ЗЕД*).

* Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91 № 959-XII.

Отже, виходячи з цього, якщо резидент України продає свій товар нерезиденту, то він здійснює експорту операцію. Щоб вона відбулася, має бути укладений зовнішньоекономічний договір (ст. 1 Закону про ЗЕД). Відмінність ЗЕД-договору про експорт без вивезення від договору на класичний експорт полягатиме тільки в тому, що:

1) за умовами такого договору усі вигоди і ризики на товар до нерезидента переходять на території України. Так, наприклад, у договорі може бути вказано, що місцем поставки проданого товару є склад продавця;

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі