Теми статей
Обрати теми

Рахуємо земельний податок на 2024 рік

Децюра Сергій, податковий експерт
Юридичні особи — власники та постійні користувачі землі на початку кожного року звітують щодо земельного податку на поточний рік. Про те, що слід ураховувати при звітуванні і розрахунку податку на 2024 рік, поговоримо далі.

Сплата і звітування

Звітним періодом для земельного податку є календарний рік, який починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року.

Платники земподатку (крім фізичних осіб*) можуть вибрати один із двох варіантів подання звітності:

1) подати декларацію на поточний рік. Її подають не пізніше 20 лютого поточного року до відповідного податкового органу за місцезнаходженням земельної ділянки. У такій декларації зазначають річну суму податку з розбивкою на рівні частки за місяцями (п. 286.2 ПКУ);

2) замість однієї річної декларації на поточний рік можна щомісяця подавати звітну декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п. 286.3 ПКУ).

* Фізособам земподаток рахують податківці в ППР, яке надсилають до 1 липня поточного року (п. 286.5 ПКУ). Сплатити вказану у ППР суму слід протягом 60 днів із дня його вручення (п. 287.5 ПКУ).

Отже, з цього випливає, що

і річну, і першу місячну декларацію за січень (для тих, хто обрав варіант із місячним звітуванням) у 2024 році потрібно подати не пізніше 20.02.2024

При поданні першої декларації (коли юрособа фактично вступила до лав платників земподатку) разом з нею подають витяг із техдокументації про нормативну грошову оцінку (НГО) земельної ділянки. Це може бути як оригінал витягу, так і його копія. Надалі такий витяг слід подавати лише у разі затвердження нової НГО землі (див. БЗ 111.05 та zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=38233).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі