08.02.2024

Податок на нерухомість — 2024 для юросіб

Чому саме для юросіб? Бо тільки вони зобов’язані щороку самостійно нараховувати податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо власної нерухомості і подавати не пізніше 20 лютого річну декларацію. Оскільки ця дата вже не за горами, згадаємо разом правила обчислення і декларування цього податку.

Зосередимося тут лише на складанні річної звітності з податку на нерухомість. Якщо хтось і досі не уточнив податкові зобов’язання з цього податку за попередні два роки у зв’язку із воєнним звільненням, вам допоможуть статті «Нові воєнні пільги з податку на нерухомість: нумо уточнюватись!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 38 і «Уточнюємо податок на землю та нерухомість через воєнне звільнення: приклади від ДПСУ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 74.

Платники податку

З числа юридичних осіб платниками нерухомого податку є власники об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, у тому числі нерезиденти (п.п. 266.1.1 ПКУ). Тобто

визначальним критерієм, за яким юрособа належить до платників податку на нерухоме майно, є наявність права власності на об’єкт нерухомості

Причому ці права мають бути належним чином зареєстровані в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (ДРРП) (див. лист ДПСУ від 22.03.2023 № 637/ІПК/99-00-04-01-03-06). Саме на підставі інформації з цього реєстру, наданої органами державної реєстрації прав на нерухоме майно згідно з п.п. 266.7.4 ПКУ, податкова й перевірятиме вашу декларацію.

У зв’язку з цим є сенс перед складанням звітності отримати витяг із ДРРП щодо власної нерухомості*, особливо якщо відсутній доступ до оригіналів правовстановлюючих документів. У такому разі ви матимете повну гарантію, що до декларації потраплять лише ті об’єкти, на які зареєстровано право власності, і жоден із них при цьому не загубиться.

* Як це зробити, див. за посиланням.

Об’єкт та база оподаткування