Теми статей
Обрати теми

Уточнюємо податок на землю та нерухомість через воєнне звільнення: приклади від ДПСУ

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Роз’яснення ДПСУ від 31.08.2023*

* tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/704453.html

Висновок документа

В уточнюючих деклараціях (УД) з плати за землю та з податку на нерухомість за 2022 рік у тих графах, в яких зазначається період володіння/користування об’єктами оподаткування (землею чи нерухомістю), заповнюємо кількість місяців користування «2», тобто січень — лютий 2022 року, що пов’язано із виключенням із об’єкта оподаткування відповідно до норм ПКУ

Востаннє теми воєнного звільнення від майнових податків ми торкалися, щойно усталилися нові правила його застосування, запроваджені Законом України від 11.04.2023 № 3050-ІХ (див. статті «Уточнюємо плату за землю з урахуванням воєнних пільг» // «Податки & бухоблік», 2023, № 38 і «Нові воєнні пільги з податку на нерухомість: нумо уточнюватись!» // «Податки & бухоблік», 2023, № 38).

Одна з практичних проблем, що постала тоді перед платниками цих податків: як правильно заповнити УД за 2022 і 2023 роки щодо земельних ділянок/об’єктів нерухомості, які потрапляють під воєнне звільнення? Варіантів такого заповнення було декілька.

1. Зменшити податок через графи «Податкова пільга». Тобто нарахувати податок за рік по повній, а потім показати, що сума нарахованого податку за період, коли діяло воєнне звільнення (у 2022 році — це період із березня по грудень, у 2023 році — з першого числа місяця початку активних бойових дій/тимчасової окупації по останнє число місяця їх/її завершення), є пільгою.

На жаль, такий варіант заповнення УД не підійшов би платникам орендної плати за землю, оскільки розд. ІІ декларації, де нараховують орендну плату, не містить граф для відображення суми пільги, на яку зменшується річна сума нарахованого до сплати податку.

Крім того, податківці вже давно заявили (див. відповідь на запитання 6 Роз’яснення з окремих питань щодо заповнення податкових декларацій з місцевих податків та зборів. Ч. 2, а також БЗ 106.05), що

тимчасовий порядок справляння податків і зборів протягом воєнного стану не може вважатися пільгами

У зв’язку з цим претенденти на воєнне звільнення інформацію в УД щодо пільг (графи 18 — 22 розд. І декларації з плати за землю; графи 18 — 22 розд. І додатка 1, графи 17 — 21 розд. І додатка 2 до декларації з податку на нерухоме майно) не зазначають.

2. Провести розрахунок податку вручну. Причому підстав для зменшення в УД кількості місяців володіння/користування землею чи перебування нерухомості у власності, на наш погляд, не було. Так само не слід було проставляти в УД нульову ставку податку, якщо насправді вона відмінна від нуля.

Аби скористатися цим варіантом, необхідно було вимкнути заздалегідь автоматичне заповнення декларації.

3. Розрахувати податок через кількість місяців. Тобто показати в УД той період, коли воєнне звільнення не діяло, як період володіння/користування об’єктами оподаткування (землею чи нерухомістю). Тоді за ті місяці, коли звільнення працювало, податкове зобов’язання буде нульовим. У такому разі розрахунок річної суми податку відбуватиметься за формулами, вказаними у деклараціях, хоча це й не відповідатиме самій суті розрахунку.

Як ви могли зрозуміти, податківці однозначно забракували лише варіант 1 заповнення УД. А от щодо варіантів 2 чи 3 вони досі не висловлювалися. Тож як вони ставитимуться до них, достеменно ніхто не знав. Ми, у свою чергу, схилялися до застосування варіанта 2 при заповненні УД. Саме ним ми й радили користуватися у згаданих вище статтях.

Роз’яснення, що коментується, нарешті пролило світло на те, як бачать заповнення УД податківці. Отже, вони рекомендують:

щодо плати за землю — платникам земельного податку в графі 8 розд. І, а платникам орендної плати за землю (ср. )в графі 9 розд. ІІ УД заповнювати кількість місяців користування «2», тобто січень — лютий 2022 року. За таких умов річна сума плати за землю за земельні ділянки, що підпадали під воєнне звільнення у 2022 році, дорівнюватиме платі за землю за січень — лютий 2022 року, розрахованій за формулою:

(площа земельної ділянки х нормативна грошова оцінка одиниці площі землі х ставка податку у відсотках : 12 (загальна кількість місяців року) х 2 (кількість місяців, коли воєнне звільнення не діяло);

щодо податку на нерухомість — для об’єктів житлової нерухомості в розд. І додатка 1 до УД у графі 10 заповнювати кількість місяців користування «2», тобто січень — лютий 2022 року, а в графах 11, 12, 13 вказувати кількість місяців користування «0» з березня по грудень 2022 року. Аналогічно для об’єктів нежитлової нерухомості заповнювати графи 10 — 13 в розд. І додатка 2 до УД. У підсумку річна сума податку на нерухомість за об’єкти, що підпадали під воєнне звільнення у 2022 році, дорівнюватиме податку за січень — лютий 2022 року, розрахованому за формулою:

(площа об’єкта оподаткування х ставка у відсотках х 6500 (мінімальна заробітна плата станом на 01.01.2022) : 100) : 12 (загальна кількість місяців року) х 2 (кількість місяців, коли воєнне звільнення не діяло).

А як бути в тому разі, коли УД заповнили не за варіантом 3, запропонованим нині податківцями, а за варіантом 2?

Невже доведеться знову перездавати УД?!

На нашу думку, цього робити не треба. Адже чітких правил заповнення УД на той час не було. Як, власне кажучи, немає їх і на сьогодні. Бо роз’яснення, що коментується, — всього лише рекомендації податківців, надані «з метою практичної допомоги та недопущення помилок платниками податків». Тобто головне для вас — не припуститися помилок при розрахунку податкових зобов’язань.

Якщо розрахована вами в УД річна сума податку за 2022 рік збігається з тією, що ви отримаєте за формулами, наведеними вище, вважаємо, не має значення, як саме ви заповнили таку УД — за варіантом 2 чи за варіантом 3. Принаймні, жодних штрафних санкцій за це не передбачено.

До речі, рекомендаціями і формулами від податківців можна користуватися і при заповненні УД за 2023 рік. При цьому треба лише пам’ятати, що правила застосування воєнного звільнення в поточному році більш жорсткі. Звільнення у 2023 році обмежено тими місяцями, протягом яких відповідна територія була визначена як територія активних бойових дій чи тимчасово окупована.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі