Теми статей
Обрати теми

Річний доступ до бухгалтерської програми: як облікувати витрати?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Придбали невиключну ліцензію на програмний продукт строком дії 1 рік (річний доступ до бухгалтерської програми). Програмою користуватимемося як кінцевий споживач. Як облікувати витрати на придбання?

Вважаємо, що витрати на оплату річного доступу до програми в обліку треба відображати як витрати майбутніх періодів. Проте, на думку податківців, такі витрати слід обліковувати як нематеріальний актив (НМА).

Розглянемо облікові наслідки при кожному варіанті.

Ліцензія — витрати майбутніх періодів (ВМП)

Бухгалтерський облік. На наш погляд, річну плату за користування програмою в бухгалтерському обліку слід обліковувати як витрати майбутніх періодів (ВМП). Оскільки, оплативши ліцензію на рік, програмою можна користуватися (як кінцевий споживач) протягом річного строку. Тобто

внесений річний платіж — по суті, абонплата за користування програмою (послуги доступу) і для обліку — звичайні витрати, проавансовані наперед

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі