Теми статей
Обрати теми

Приколи коефіцієнта ЧВ

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Наріжним каменем у розподілі ПДВ є коефіцієнт розподілу — так званий ЧВ і його антипод (іноді його називають антиЧВ). Про основні принципи його визначення ви могли дізнатися з попередніх статей цього номера. У цій статті поговоримо про ті курйози та нестандартні випадки, які можуть виникнути через цей коефіцієнт, у тому числі як наслідок дивних роз’яснень податківців.

Формула для визначення коефіцієнта ЧВ установлена в п.п. 199.2 ПКУ. Він визначається у відсотках (з округленням до двох знаків після коми*) як відношення обсягів постачань оподатковуваних операцій (без урахування ПДВ) до сукупних обсягів постачань оподатковуваних і неоподатковуваних операцій (без урахування ПДВ). Точніша, детальніша формула зафіксована в таблиці 1 додатка Д6 до декларації з ПДВ (у гр. 6 розраховується ЧВ; у гр. 7 — антиЧВ). ПКУ передбачає два випадки визначення ЧВ:

1) якщо неоподатковувані операції виникли уперше в якомусь місяці, то коефіцієнт визначається виходячи з обсягів постачань цього місяця з подальшим перерахунком у кінці року;

2) якщо платник розподіляє ПДВ ще з минулого року (наприклад, 2022-го), то протягом поточного року (2023) він використовує минулорічний коефіцієнт ЧВ, а в кінці року перераховує виходячи з обсягів постачань поточного (2023) року.

* Лист ДПАУ від 25.10.2011 № 4261/6/15-3415-04.

Критична межа коефіцієнта антиЧВ — 0,01 %, а ЧВ — 99,99 %. Якщо він виявився менше 0,01 % (відповідно ЧВ — більше 99,99 %), то ПДВ не розподіляється. У яких ситуаціях це можливо і до чого призводить, давайте розберемося.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі