Теми статей
Обрати теми

Додаток ТЦ — трансфертне ціноутворення

Децюра Сергій, податковий експерт
Додаток ТЦ до декларації з податку на прибуток заповнюють тільки платники податку на прибуток, що здійснюють контрольовані операції. Всі інші платники обходять його стороною. Тому далі давайте пригадаємо, які платники податку на прибуток подають цей додаток разом із декларацію з податку на прибуток за 2023 рік і як його заповнити.

Хто подає додаток ТЦ

Додаток ТЦ за 2023 рік подається, тільки якщо:

— підприємство здійснювало контрольовані операції, а отже, підпадало під дію «трансфертної» ст. 39 ПКУ і

— умови контрольованої операції не відповідали принципу «витягнутої руки» (див. п.п. 39.2.1 ПКУ), у зв’язку з чим підприємство проводить самостійні коригування згідно з п.п. 39.5.4 ПКУ.

Про останню умову поговоримо трохи детальніше.

Розпочнемо з того, що підприємства — платники податку на прибуток, які здійснюють контрольовані операції, визначають розмір оподатковуваного прибутку за принципом «витягнутої руки» (п. 39.1 ПКУ).

При цьому вважається, що розмір оподатковуваного прибутку від контрольованої операції відповідає принципу «витягнутої руки», якщо умови такої операції не відрізняються від умов, які застосовуються між непов’язаними особами в співставних неконтрольованих операціях (п.п. 39.1.2 ПКУ).

Так от, у випадку коли підприємство — платник податку на прибуток під час здійснення контрольованих операцій застосовує умови, які порушують принцип «витягнутої руки», то воно або завищує таким чином витрати (оскільки здійснює придбання за «завищеною» ціною), або занижує доходи (адже здійснює продаж за «заниженою» ціною).

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі