18.03.2024

У прибутковій декларації не проставили відмітки про подану фінзвітність

У цьому тематичному номері ми проаналізуємо 10 найпоширеніших помилок, яких припускаються платники податку на прибуток. А саме розповімо: у чому суть кожної конкретної помилки, які її наслідки та як виправити допущений промах. Розпочнемо ж із наступної типової ситуації. Відзвітували з податку на прибуток за 2023 рік. Але помилково у заключній частині декларації не проставили позначки «+» про подання форм фінансової звітності, що додаються (у відповідних клітинках «Баланс» і «Звіт про фінансові результати» поля «Спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»). Які наслідки такої неуважності?

Поля про додатки і фінзвітність — обов’язкові реквізити

Згідно з вимогами п. 46.2 ПКУ разом із декларацією з податку на прибуток платники цього податку мають подавати і фінансову звітність. Остання є додатком до прибуткової декларації та її невід’ємною частиною.

При цьому залежно від того, за НП(С)БО чи МСФЗ складають фінзвітність, проставляють позначку «+» у відповідній клітинці поля «ФЗ» таблиці «Наявність додатків» заключної частини прибуткової декларації (див. БЗ 102.20.02 і БЗ 102.20.02). Водночас у таблиці «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності» проставляють відмітки про комплект поданої разом з декларацією фінансової звітності (про конкретні форми). Для цього у відповідних клітинках проставляють позначку «+» (див. БЗ 102.20.02).

І тут увага!

Інформація про додатки, що додаються до податкової декларації та є її невід’ємною частиною, — це обов’язковий реквізит

(пп. 48.3 і 49.11 ПКУ, див. БЗ 102.22). Ба більше, поле про наявність поданих форм фінзвітності — теж обов’язковий реквізит прибуткової декларації (п. 48.3 ПКУ).

Суть та наслідки помилки

Як ви зрозуміли, у нашому випадку платник не відобразив інформацію про додатки, що подаються разом з прибутковою декларацією. Тобто не проставив відмітки про додаток ФЗ і поданий комплект форм фінансової звітності в заключній частині декларації з податку на прибуток. До речі, це є однією з топпомилок, які допускають платники при поданні податкової звітності (див. роз’яснення ЦМУ ДПС по роботі з ВПП від 24.03.2023, статті «Забута або помилкова позначка про подання додатків до декларації» // «Податки & бухоблік», 2023, № 43 і «ТОП-5 помилок при поданні податкової звітності: погляд податківців» // «Податки & бухоблік», 2023, № 30).

Утім можливі наслідки через відсутність позначки про подання додатків до декларації залежатимуть від ситуації.

Фінзвітність не подана, відмітки не проставлені. У цьому випадку неподання обов’язкового додатка ФЗ — це, безумовно, порушення порядку заповнення і подання прибуткової декларації. Тож у податківців, дійсно, є підстави не вважати таку декларацію податковою (п. 48.7 ПКУ). Тому

якщо декларація подана без додатків, обов’язковість подання яких передбачена законодавством, то декларацію не приймуть

І в такому разі податківці направлять платникові письмове повідомлення про відмову в прийнятті декларації (див. БЗ 129.02, роз’яснення ГУ ДПС у Житомирській обл. від 06.10.2023). Така декларація вважатиметься не поданою (п. 49.15 ПКУ).

Тож якщо надійде повідомлення, що прибуткова декларація не прийнята, тоді доведеться наново подавати звітність і розплачуватися штрафом за порушення строків подання податкової декларації (п.п. 49.12.1 ПКУ) — у розмірі 340 грн за п. 120.1 ПКУ (чи в розмірі 1020 грн при повторному порушенні), оскільки граничні строки вже спливли (див. БЗ 102.22, роз’яснення ГУ ДПС у Запорізькій обл. від 08.05.2023).

Фінзвітність подана, відмітки не проставлені. Ідеться про випадок, коли всі відповідні форми фінзвітності подані, але у прибутковій декларації просто не проставлені відмітки про їх подання або вони проставлені не в тій клітинці (мова про поля «Наявність додатків» та «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності»).

Раніше до ситуації, коли у декларації з податку на прибуток забули проставити позначку у клітинці «ФЗ» про подану фінансову звітність (що є додатком до декларації), податківці підходили зважено. І на перше місце ставили не проставляння відмітки, а власне факт подання самого додатка. При цьому фіскали пояснювали, що за непроставлення позначки про подання додатка ФЗ та форм фінансової звітності разом з прибуткової декларацією штрафні санкції не передбачені (див. БЗ 102.22, діяла до 23.05.2020).

Наразі ж податківці дають досить завуальовані роз’яснення щодо цієї ситуації. Зазвичай, вони говорять, що (див. БЗ 102.20.02, роз’яснення ГУ ДПС у Запорізькій обл. від 06.07.2023):

— інформація про додатки, які додаються до податкової декларації та є її невід’ємною частиною, названо серед обов’язкових реквізитів податкової декларації (п. 48.3 ПКУ);

підтвердженням подання фінансової звітності разом з декларацією є позначка «+» у декларації у клітинці «ФЗ» таблиці «Наявність додатків» та у таблиці «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності».

Хоча у випадку коли платник просто забув проставити відмітку про наявність додатків (або проставив позначку не в тій клітинці), реальних підстав не визнати прибуткову декларацію у податківці немає. Адже, насправді,

сама по собі позначка не може бути свідченням фактичного подання/неподання додатків до декларації

Та й додаток ФЗ — фінзвітність, подається окремо від декларації. І як зазначають самі податківці, контроль наявності поданих форм фінансової звітності до прибуткової декларації здійснюється серед поданих раніше та зареєстрованих в центральній базі даних діючих форм фінансової звітності за відповідний звітний період/періоди (див. БЗ 102.20.02 і роз’яснення ГУ ДПС у Харківській обл. від 07.09.2023). Отже,

наявність поданих форм фінансової звітності перевіряється не за відміткою в декларації, а за фактом їх реального подання

Відтак, непроставлення позначки, по суті, є технічною помилкою, яка ніяк не впливає на можливість опрацювання податківцями інформації, зазначеної в декларації, та адміністрування податку.

І, як показує практика, фіскали загалом досить лояльно ставляться до ситуації, коли всі необхідні додатки подані, а позначка про їх подання не проставлена, і, зазвичай, декларацію з таким «дефектом» вважають поданою.

Щоправда, трапляються й випадки, коли все ж на цій формальній підставі (відсутні позначки про подання разом з декларацією додатка ФЗ та фінзвітності) податківці відмовляють у прийнятті декларації і визнають її неподаною. Причому інколи повідомлення про відмову у прийнятті декларації надають/надсилають платникові навіть після спливу відведених 5 робочих днів для його направлення. І застосовують до платника штраф — як за неподання звітності — у розмірі 340 грн за п. 120.1 ПКУ (або в розмірі 1020 грн при повторному порушенні).

Як виправити помилку?

Фінзвітність не подана, відмітки не проставлені. За таких обставин потрібно спочатку подати фінансову звітність. Ну а вже потім наново направити податківцям декларацію з податку на прибуток з відповідними відмітками у її заключній частині про подану фінзвітність (див. статтю «Декларація з податку на прибуток за 2023 рік: ключові аспекти складання та подання» // «Податки & бухоблік», 2024, № 7).

Тут нагадаємо, що платники податку на прибуток, які зобов’язані оприлюднювати фінзвітність (хто це такі, див. у статті «Річна фінзвітність: оприлюднення» // «Податки & бухоблік», 2024, № 11), разом із річною прибутковою декларацією мають подати фіскалам (1) Баланс (Звіт про фінансовий стан) і (2) Звіт про фінансові результати (Звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід), ще не перевірені аудитором. Саме ці дві форми є додатком до декларації з податку на прибуток та її невід’ємною частиною (п. 46.2 ПКУ).

Фінзвітність подана, відмітки не проставлені. Якщо «помилку» відносно того, що не проставлені позначки про додаток ФЗ та подані форми фінзвітності в заключній частині прибуткової декларації, виявили:

за гарячими слідами (до спливу граничних строків подання декларації) — то простіше повторно подати декларацію з типом «Звітна нова». І всі відмітки про додатки в ній проставити правильно;

— коли граничні строки подання вже минули, то в такому разі має сенс почекати 5 робочих днів. Оскільки

якщо прийдуть обидві квитанції і протягом 5 робочих днів від податківців не надійде повідомлення про відмову у прийнятті декларації, то декларацію вважають прийнятою

(пп. 49.9.2, 49.11.1 ПКУ). А отже, можна нічого не робити. Адже декларацію, незважаючи на похибку, прийняли.

Однак у разі коли податківці раптом на цій формальній підставі все ж таки надішлють повідомлення, що декларація не прийнята, тоді доведеться наново подавати звітність і платити штраф за порушення строків її подання (п.п. 49.12.1 ПКУ) — у розмірі 340 грн за п. 120.1 ПКУ, оскільки граничні строки спливли (чи в розмірі 1020 грн при повторному порушенні). Або ж оскаржувати в суді дії податківців щодо неприйняття податкової звітності. Благо що суди тут стоять на боці платників (див. постанову ВС від 21.03.2023 у справі № 420/2809/19 і рішення Одеського окружного адмінсуду від 08.10.2019 у справі № 420/3779/19).

Висновки

  • Якщо фінзвітність не подана і відмітки у прибутковій декларації не проставлені —це порушення порядку заповнення декларації. Платнику надійде повідомлення, що декларація не прийнята. Тоді доведеться наново подати звітність і заплатити штраф за порушення строків подання декларації — у розмірі 340/1020 грн.
  • Якщо фінзвітність була подана, а про те, що не проставили позначки про подання додатків, дізналися до граничних строків подання декларації, — краще подати «Звітну нову» декларацію. Якщо похибку виявили згодом, але отримали обидві квитанції і протягом 5 робочих днів від податківців не надійшло повідомлення про відмову, то декларація вважається прийнятою.