Теми статей
Обрати теми

Забута або помилкова позначка про подання додатків до декларації

Казанова Марина, податковий експерт
Подали декларацію з податку на прибуток, але помилково не поставили позначку напроти додатка, який подали. Натомість, поставили позначку напроти додатка, який не подавали. Також забули поставити позначку про подану фінзвітність. Які наслідки такої ситуації? Чи варто виправляти таку помилку?

Як зазначають самі податківці, невідображення інформації про додатки, що подаються разом з декларацією (тобто непроставлення відміток про додатки в завершальній частині декларації), є однією з топ-помилок, які допускають платники при поданні звітності.

Але чи може відсутність позначки про подання додатків або якщо така позначка проставлена не в тій клітинці чимось суттєво загрожувати платнику?

ПКУ називає додатки до декларації невід’ємною частиною декларації (п. 46.1 ПКУ). Самостійним додатком до декларації з податку на прибуток та невід’ємною її частиною є і фінзвітність.

Але, погодьтеся, є різними ситуації, коли:

1) додатки, які б мали подаватися, взагалі не подані. У цьому випадку, дійсно, у податківців є підстави визнати декларацію неподаною;

2) всі необхідні додатки подані, але просто не поставлена позначка про їх подання або вона проставлена не в тій клітинці (мова йде про спецполя «Наявність додатків» та «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності». Податківці дають досить «завуальовані» роз’яснення щодо цієї ситуації. Зазвичай, вони говорять, що

— інформація про додатки, які додаються до податкової декларації та є її невід’ємною частиною, названо серед обов’язкових реквізитів декларації (п. 48.3 ПКУ);

— підтвердженням подання фінансової звітності разом з декларацією є позначка «+» у декларації у клітинці «ФЗ» таблиці «Наявність додатків» та у таблиці «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків — форм фінансової звітності».

Але!

По-перше, у випадку коли платник просто забув поставити позначку про наявність додатків (або поставив позначку не в тій клітинці), реальних підстав не визнати декларацію у податківці немає. Адже, насправді, сама по собі позначка не може бути свідченням фактичного подання/неподання додатків. Наприклад, додаток до декларації — фінзвітність, подається окремо від декларації. І як зазначають самі податківці (категорія 120.20.02 БЗ):

«контроль наявності поданих форм фінансової звітності до Декларації (Звіту) здійснюється серед поданих раніше та зареєстрованих в центральній базі даних діючих форм фінансової звітності за відповідний звітний період (періоди)».

Отже, наявність додатків перевіряється не за позначкою в декларації про їх подання, а за фактом їх реального подання.

По суті, непроставлення позначки є «технічною» помилкою, яка ніяк не впливає на можливість «опрацювання» податківцями інформації, зазначеної в декларації, та адміністрування податку.

По друге,

як показує практика, податківці досить лояльно ставляться до ситуації, коли всі необхідні додатки подані, а позначка про їх подання не проставлена, і, як правило, декларацію з таким «дефектом» вважають поданою

Щоправда, трапляються й випадки (на це вказує і судова практика), коли податківці все ж на цій формальній підставі (відсутні позначки про подання разом з декларацією додатків чи фінзвітності) відмовляють у визнанні декларації поданою. Причому відбувається це все так. Платник отримує і першу, і другу «успішні» квитанції. Спливають відведені 5 робочих днів для направлення платнику повідомлення про неприйняття декларації. А потім через деякий час податківці надсилають платнику «лист щастя». В якому зазначають, що подана звітність не вважається податковою звітністю, оскільки надана з порушенням вимог п. 48.3 ПКУ — а саме відсутня позначка про подання додатків. І застосовують до платника штраф — як за неподання звітності.

Суди в цьому питанні на боці платників — якщо платнику надійшла і перша, і друга квитанції та протягом 5 робочих днів не надійшла відмова в прийнятті декларації, то така декларація вважається поданою (див., зокрема, постанову Третього апеляційного адмінсуду від 18.06.2020 у справі № 160/2660/20; рішення Одеського окружного адмінсуду від 08.10.2019 у справі № 420/3779/19).

Крім того, суди звертають увагу на те, що саме по собі незазначення позначки про наявність додатків у декларації не може призвести до втрати документом статусу податкової звітності. (ср. ) Підставою для невизнання податкової декларації податковою звітністю є такі дефекти її заповнення, які впливають на порядок адміністрування податку (про це, зокрема, йдеться в вищезгаданому рішенні Одеського окружного адмінсуду від 08.10.2019 у справі № 420/3779/19 та в постанові П’ятого апеляційного адмінсуду від 29.09.2020 у справі № 420/2809/19).

Тож резюмуємо. Якщо ви виявили, що у вас не проставлені позначки про додатки в завершальній частині декларації (або позначка проставлена не в тій клітинці), то:

— якщо ви виявили таку «помилку» по гарячих слідах (до спливу граничних строків подання декларації) — то можна повторно подати декларацію з типом «Звітна нова». І всі відмітки про додатки в ній поставити правильно;

— якщо ж граничні строки подання вже минули, то в такому разі є сенс почекати 5 робочих днів. Оскільки якщо прийдуть обидві квитанції і протягом 5 робочих днів від податківців не надійде повідомлення про відмову в прийнятті декларації, то декларацію вважають прийнятою (пп. 49.9.2, 49.11.1 ПКУ). Якщо ж раптом податківці на цій формальній підставі все ж надішлють повідомлення, що декларація не прийнята, на жаль, доведеться наново подавати звітність і розплачуватися штрафом за порушення строків її подання (п.п. 49.12.1 ПКУ) — у розмірі 340 грн за п. 120.1 ПКУ, оскільки граничні строки спливли. Або оскаржувати в суді дії податківців щодо неприйняття звітності.

Висновки

  • Коли платник забув проставити позначки в декларації про подання додатків або фінзвітності (або поставив таку позначку не в тій клітинці), податківці дають завуальовані роз’яснення. На практиці, якщо додатки подані, як правило, не відмовляють в прийнятті декларації.
  • Якщо непроставлення позначки про подання додатків або помилку в них виявили до граничних строків подання декларації — краще подати «Звітну нову» декларацію. Якщо похибку виявлено згодом, надійшли обидві квитанції і протягом 5 робочих днів від податківців не надійшло повідомлення про відмову, то декларація вважається прийнятою. На практиці податківці інколи ставлять це під сумнів. Втім суди на боці платників.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі