Теми статей
Обрати теми

Щомісячна декларація з ПДФО: відмінити не можна залишити?

Редакція ПК
Лист від 18.03.2011 р. № 04-39/38

Щомісячна декларація з ПДФО: відмінити не можна залишити?

Лист Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 18.03.2011 р. № 04-39/38

(витяг)

 

У Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики розглянуто численні звернення юридичних та фізичних осіб, що мають статус податкових агентів з податку на доходи фізичних осіб, щодо подання щомісячної податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб, передбаченої Податковим кодексом України. За результатами розгляду повідомляємо таке.

Подання зазначеної декларації ініційовано Міністерством фінансів України та регулюється нормами статті 176 (підпункт 176.2 «д» пункту 176.2) Податкового кодексу України…

Державною податковою адміністрацією України було розроблено форму щомісячної податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб та затверджено своїм наказом від 31.01.2011 р. № 58.

Водночас замість передбачених нормами Податкового кодексу трьох показників форма декларації містить 15 показників, а сама форма декларації не була своєчасно оприлюднена.

Зазначене свідчить, що форма декларації з податку на доходи фізичних осіб не відповідає вказаним нормам Податкового кодексу України, що унеможливлює її застосування в такому вигляді.

У подальшому у Комітеті буде проаналізовано обгрунтованість та доцільність запровадження декларації та підготовлено висновок щодо необхідності перегляду норм Податкового кодексу України, якими передбачено подання такої декларації.

Комітетом планується прийняти остаточне рішення щодо цього питання при опрацюванні законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України» (реєстраційний № 8217), внесеного 12 березня цього року.

Враховуючи викладене, Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики пропонує невідкладно призупинити застосування такої форми декларації та привести її у відповідність до норм Податкового кодексу України.

Прошу терміново прийняти відповідне рішення та довести його до відома підпорядкованих органів державної податкової служби.

 

Голова Комітету

В. Хомутиннік

 

коментар редакції

 

У листі, що коментується, Комітет Верховної ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики дійшов наступного висновку:

форма декларації з податку на доходи фізичних осіб (далі — декларація з ПДФО) не відповідає нормам Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК), що унеможливлює її застосування в такому вигляді.

Відтак Комітет

пропонує невідкладно призупинити застосування такої форми декларації та привести її у відповідність до норм ПК.

Проте платникам податку

радіти поки що рано. Справа в наступному:

по-перше, Комітет виступив

лише з пропозицією про скасування форми, а отже, у податкового відомства «апріорі» залишається право пристати чи не пристати на неї;

по-друге, на момент відправлення номера до друку ні в

п. 176.2 ПК, яким установлено обов’язок подання такої декларації, ні в наказ ДПАУ від 31.01.2011 р. № 58, яким установлено форму декларації, жодних змін не внесено;

по-третє, в останній день подання декларації з ПДФО жодних вказівок з боку ДПАУ про призупинення застосування цієї форми податкової звітності надано не було. Отже, пропозиція Комітету не підштовхнула ДПАУ на вчинення не те що невідкладних, а жодних конкретних дій.

Відтак,

форма наразі є чинною!

Платникам податку залишається покладати великі надії на

законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України» (реєстраційний № 8217), одержаний ВРУ 12.03.2011 р.

Стосовно щомісячної декларації з ПДФО депутатами запропоновано такі варіанти:

— зробити декларацію не щомісячною, а

щоквартальною та скасувати вимогу щодо її подання незалежно від того, виплачує чи ні доходи платникам податку податковий агент протягом звітного періоду;

— виключити

п.п. «д» п. 176.2 ПК, скасувавши тим самим щомісячну декларацію з ПДФО, затверджену наказом ДПАУ від 31.01.2011 р. № 58.

Звісно, ніхто не застрахований і від варіантів, відповідно до яких:

— перетворень може зазнати виключно форма декларації, а порядок її подання залишиться незмінним;

— все залишиться без змін і сумнозвісну декларацію з ПДФО доведеться й надалі щомісяця подавати у первозданному вигляді.

Схоже, що стабільність у тексті

ПК, яка панувала протягом першого кварталу 2011 року, найближчим часом буде порушена.

Залишається тільки сподіватися, що зміни будуть на користь платників, а не за принципом «хотілося, як краще, сталося, як завжди».

 

Клиженко Яна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі