Теми статей
Обрати теми

Про повернення платникам ПДВ коштів, сплачених за реєстрацію

Редакція ПК
Лист від 02.03.2011 р. № 5833/7/05-0117

Про повернення платникам ПДВ коштів, сплачених за реєстрацію

Лист Державної податкової адміністрації України від 02.03.2011 р. № 5833/7/05-0117

«Про повернення платникам ПДВ коштів, сплачених за реєстрацію»

 

Відшкодування платниками податку на додану вартість вартості бланків реєстраційної заяви та свідоцтва про реєстрацію в розмірі одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян органам державної податкової служби передбачалось вимогами постанови Кабінету Міністрів України від 9 червня 1997 року № 540 «Про заходи у зв’язку з введенням у дію Закону України «Про податок на додану вартість». Однак після введення в дію з 01.01.2011 р. Податкового кодексу України зазначена плата вже не передбачається.

Разом з тим, протягом січня — лютого на спеціальний реєстраційний рахунок ДПС України продовжують надходити від регіональних податкових органів кошти як відшкодування платниками податку на додану вартість вартості бланків реєстраційної заяви та свідоцтва про реєстрацію, що суперечить нормам чинного законодавства.

З метою забезпечення дотримання вимог Податкового кодексу України

необхідно у найкоротший термін повернути зайво сплачені кошти платникам податків. Механізм та порядок здійснення повернення коштів, які помилково або надміру зараховані до державного та місцевих бюджетів, затверджено наказом Державного казначейства України від 10 грудня 2002 року № 226 (далі — Порядок). Зазначеним Порядком передбачено, що повернення коштів, помилково або надміру зарахованих на рахунки з обліку власних надходжень бюджетних установ, здійснюється органами Державного казначейства України. Для цього необхідно надати до відповідного органу Державного казначейства України подання та копії заяв платників про повернення коштів. Подання формується на офіційному бланку установи за підписом керівника або його заступника відповідно до їх компетенції з обов’язковим зазначенням інформації, передбаченої п. 5 Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого зазначеним вище наказом Державного казначейства України.

<…>

 

Заступник голови комісії

з проведення реорганізації ДПА України,
 заступник Голови ДПА України
І. Носачова

 

коментар редакції

 

У листі, що коментується, ДПАУ ще раз підкреслила, що з

01.01.2011 р. відшкодування платником ПДВ вартості бланка реєстраційної заяви і свідоцтва про реєстрацію (17 грн.) уже не передбачено. Це пов’язано з тим, що постанова КМУ від 09.06.97 р. № 540, якою встановлювався обов’язок платників сплатити вартість реєстраційних бланків, втратила чинність.

Тому тим платникам, які в період із січня по лютий сплатили вартість бланків, повинні повернути сплачені кошти.

Механізм і порядок здійснення повернення такий самий, як і в разі помилково або надмірно сплачених коштів. Він урегульований

наказом Держказначейства України від 10.12.2002 р. № 226.

Для повернення коштів платнику необхідно надати до відповідного органу Державного казначейства України подання та копії заяв платників про повернення коштів.

 

Марина Казанова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі