Теми статей
Обрати теми

Нова ПДВ-декларація: заповнюємо без проблем

Редакція ПК
Стаття

Нова ПДВ-декларація: заповнюємо без проблем

Перше знайомство наших читачів з оновленими формами податкової звітності з ПДВ і порядком їх заповнення вже відбулося. У попередньому номері газети (див. «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 6, с. 30 — 33) ми змалювали цілісну картину нових змін. І хоча вони не мають великомасштабного характеру, за винятком хіба що підходу до виправлення самостійно виявлених помилок, що принципово змінився, всесторонньо проаналізувати нововведення і нагадати вже відомі правила все ж необхідно.

У сьогоднішній статті детально пройдемося по рядках повної форми Декларації з ПДВ.

Тетяна Войтенко, член редакційної колегії

 

Отже,

зі звітності за березень 2011 року місячні платники ПДВ (протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця) і за I квартал 2011 року квартальні* платники (протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу) податків зобов’язані подавати податкову декларацію з податку на додану вартість (далі — Декларація з ПДВ) за новою формою. У тому випадку, коли останній день строку подання Декларації припадає на вихідний або святковий день, останній день строку переноситься на наступний за вихідним або святковим операційний (банківський) день (п. 49.20 ПК).

*У 2011 році застосовувати квартальний податковий період з ПДВ можуть тільки юридичні особи — платники єдиного податку за ставкою 6 % (див. лист ДПАУ від 24.01.2011 р. № 1705/7/16-1517).

Причому зауважте,

платники, які відносяться до великих і середніх підприємств** , зобов’язані подавати податкові декларації до органу державної податкової служби (далі — орган ДПС) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством. Простіше кажучи, зазначені платники (на відміну від усіх інших) не можуть скористатися одним з таких способів подання Декларації з ПДВ як:

1) подати особисто платником податків або уповноваженою на це особою (у паперовій формі подається на листах формату А4);

2) надіслати поштою з повідомленням про вручення і з описом вкладення (надсилається платником податків не пізніше ніж за 10 днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації).

**Критерії віднесення підприємств до малих, середніх і великих озвучені в статті «Великі, середні, малі…» // «Податковий кодекс: консультації та коментарі» № 5, 2011, с. 34.

Слід також ураховувати, що Декларація з ПДВ подається платником податків

незалежно від того, виникло у звітному (податковому) періоді у нього податкове зобов’язання чи ні, тобто незалежно від того, чи здійснював такий платник господарську діяльність у звітному періоді (п. 13 розд. III Порядку № 41). У складі Декларації з ПДВ (при заповненні показників відповідних її рядків) подаються передбачені Порядком № 41 додатки і копії записів у реєстрах виданих і отриманих податкових накладних.

 

Основні вимоги до заповнення Декларації з ПДВ

 

До Декларації з ПДВ вносяться дані податкового обліку платника окремо за кожен звітний (податковий) період без наростаючого підсумку (п. 1 розд. III Порядку № 41). При цьому наведені в Декларації за відповідний звітний період показники повинні відповідати даним не тільки податкового, а й бухгалтерського обліку (п. 8 розд. III Порядку № 41).

Усі показники в податковій звітності з ПДВ (Декларації, додатках до неї, уточнюючих розрахунках) проставляються у гривнях без копійок з відповідним округленням за загальновстановленими правилами (п. 6 розд. III Порядку № 41).

Як і раніше, у колонці А Декларації з ПДВ у всіх необхідних випадках зазначаються обсяги постачань (придбання) без урахування ПДВ, сума податку заноситься до її колонки Б. Строки і колонки Декларації з ПДВ, які не повинні заповнюватися платником, позначені у формі знаком «х». У рядках колонки Б, в яких сума податку нульова, розробниками спочатку проставлено «0».

Рядки, де відсутні дані для заповнення, платники податку повинні прокреслювати (для паперової форми звітності) (п. 5 розд. III Порядку № 41).

Особливо зверніть увагу: Декларація з ПДВ, подана платником або його представником (у паперовому вигляді, поштою, засобами електронного зв’язку) і заповнена з порушенням норм пп. 48.3 і 48.4 ПК, вважається не поданою, про що платник повідомляється в порядку, визначеному п. 49.11 ПК (п. 22 розд. III Порядку № 41).

 

Структура Декларації з ПДВ

 

Декларація з ПДВ складається зі:

— вступної частини;

— службових полів;

— чотирьох розділів (розділ I «Податкові зобов’язання», розділ II «Податковий кредит», розділ III «Розрахунки з бюджетом за звітний період» і розділ IV);

— обов’язкових додатків.

Зауважте: платником заповнюються вступна частина, службові поля, перші три розділи і додатки. А от розділ IV Декларації з ПДВ заповнюється працівниками органів ДПС тільки на її оригіналі, що залишається в органах ДПС.

За необхідності до повної Декларації з ПДВ додаються наступні вісім додатків, три останніх з яких нові (п. 14 розд. III Порядку № 41):

додаток 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість (Д1)»;

додаток 2 «Довідка про залишок суми від’ємного значення попередніх податкових періодів, що залишається непогашеним після бюджетного відшкодування, отриманого у звітному податковому періоді, і підлягає включенню до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (Д2)»;

додаток 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування (Д3)»;

додаток 4 «Заява про повернення суми бюджетного відшкодування (Д4)»;

додаток 5 «Розшифровки податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)»;

додаток 6 «Довідка (Д6)» — подається платниками, які заповнюють рядки 3, та/або 4, та/або 5 Декларації з ПДВ, і підприємствами (організаціями) інвалідів;

додаток 7 «Розрахунок (перерахунок) частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами/послугами, необоротними активами між оподатковуваними та не оподатковуваними операціями (Д7)»;

додаток 8 «Заява про відмову постачальника надати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) (Д8)».

Коди обов’язкових додатків (крім додатка 8 (Д8)), які потрібно подати разом з Декларацією з ПДВ при заповненні відповідних її рядків, занесені зараз до спеціально введеної графи «Код додатка» оновленої форми. Як наслідок при проставлянні значення в рядку, графа якого містить посилання на наявність додатка, надання останнього у складі Декларації з ПДВ є обов’язковим. Що стосується додатка 8 (Д8), то про його подання у складі Декларації з ПДВ робиться відповідна відмітка у спеціально відведеному для цього полі. Раніше, нагадаємо, так поводилися щодо всіх додатків, що подаються з Декларацією з ПДВ.

Треба також мати на увазі, що за приписами п. 18 розд. III Порядку № 41 за наявності експортних операцій (при заповненні рядка 2.1) до Декларації з ПДВ додаються оригінали митних декларацій (примірники декларанта), що підтверджують вивезення товарів (супутніх послуг) за межі митної території України. Хоча заради справедливості слід зазначити, що за нормами п. 200.8 ПК обов’язок додавання до Декларації оригіналів ВМД передбачено тільки для ситуації, коли платник податку заявляє бюджетне відшкодування. Водночас, підприємства-експортери і раніше додавали до Декларації з ПДВ оригінали листів ВМД форми МД-2 з позначенням «3/8».

Платники, які подають Декларації з ПДВ в електронному вигляді, оригінали ВМД (примірники декларанта) подають органу ДПС окремо в порядку, визначеному для подання податкової звітності в паперовому вигляді. Про це прямо говорить п. 18 розд. III Порядку № 41. Аналогічно слід чинити в усіх інших випадках, коли потрібно разом з Декларацією з ПДВ подати документи на паперових носіях. Так, якщо в електронній формі разом з Декларацією з ПДВ подається додаток 8 (Д8) у вигляді заяви зі скаргою на постачальника товарів/послуг, то передбачені вимогами п. 201.10 ПК як додатки до нього копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону про бухоблік, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг, подаються окремо в порядку, установленому для «паперової» звітності. Такої ж думки дотримується ДПАУ в листі від 16.03.2011 р. № 7273/7/16-1517*.

* Див. с. 5 — 10 цього номера.

Далі перейдемо безпосередньо до порядку заповнення Декларації з ПДВ.

 

Вступна частина Декларації з ПДВ

 

Поля 011, 012 є спеціальними для проставляння відмітки про тип декларації. Перша колонка спеціального поля містить код (011, 012) типу декларації, третя — назву типу декларації («Звітна», «Звітна нова»). А от у другій колонці спеціального поля платник податку повинен проставити відмітку «Х» про відповідний тип декларації, що подається.

Так, при поданні Декларації з ПДВ за звітний період відмітка «Х» проставляється у другій колонці поля 011 «Звітна». А от якщо після подання Декларації за звітний період, але до закінчення граничного строку її подання за той самий період, платник податків подає нову Декларацію з виправленими показниками (без сплати при цьому штрафів, визначених п. 50.1 ПК), то відмітка «Х» проставляється у другій колонці спеціального поля 012 «Звітна нова». Тут зауважимо, що при одночасній наявності двох відміток «Х» у полях 011 і 012 Декларація вважатиметься неправильно заповненою, а тому відмітку потрібно робити в одному з полів.

Поле 02

. У спеціальному полі 02 зазначається, за який звітний (податковий) період (місяць або квартал) року подається Декларація з ПДВ. Інакше кажучи, сюди всі платники вписують звітний рік (4 цифри), місячні платники при цьому зазначають номер місяця (2 цифри) з прокресленням у полі для кварталу, квартальні платники податків навпаки вносять порядковий номер кварталу (1 цифра) і прокреслюють поле для занесення місяця.

Поле 03

. У цьому полі зазначається, за який звітний (податковий) період (місяць чи квартал) подається Декларація з ПДВ з виправленими показниками внаслідок самостійного виявлення помилок. Спеціальне поле 03 підлягає заповненню тільки в тому випадку, коли помилка виправляється в поточній декларації (поданий як додаток до поточної декларації Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (далі — Уточнюючий розрахунок), про що зроблено особливу відмітку в окремому полі після розділу III Декларації).

Якщо помилки звітного (податкового) періоду, що виправляється, у поточній Декларації з ПДВ вже виправлялися раніше, то разом з відміткою в полі 03 про це зазначається у спеціальному полі 031. Раніше, нагадаємо, така інформація наводилася в довідці до відповідної Декларації.

Важливо знати, що

при виправленні помилок у рядках раніше поданої Декларації з ПДВ, дані яких були розшифровані в додатках, до Декларації із заповненим полем 03, до якої включено уточнені показники, нарівні з Уточнюючим розрахунком мають бути також додані відповідні додатки, що містять інформацію про уточнені показники (п. 3 розд. IV Порядку № 41).

Питання виправлення самостійно виявлених платником ПДВ помилок будуть розглянуті в одному з наступних номерів газети, тут лише підкреслимо, що у формі Уточнюючого розрахунку змінено порядок декларування числових значень показників. Тепер в окремих його графах наводяться: показники, які уточнюються; уточнені показники і різниця (сума помилки). Більш того, Уточнюючий розрахунок затвердженої форми може подаватися платником або як окремий самостійний документ, або ж як додаток до Декларації з ПДВ. Однак незалежно від цього представлені

Уточнюючі розрахунки відбиватимуться в обліку органом ДПС як окремий документ. Причому значення графи 6 за рядками 20.1, 23.1 23.2, 25 і 26 Уточнюючих розрахунків (і окремого документа, і додатка до Декларації) потрапить до картки особового рахунку платника податку незалежно від результатів розрахунків з бюджетом, визначених у Декларації з ПДВ за звітний період.

Поле 04 (041 — 045)

. У цих спеціальних полях зазначається для:

юридичної особи — найменування і код за ЄДРПОУ (041);

представництва нерезидента, що не має статусу юридичної особи, — найменування та податковий номер, виданий податковим органом (045);

фізичної особи — прізвище, ім’я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків або ж серія і номер паспорта (для тих, хто за своїми релігійними переконаннями відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний орган ДПС і мають відмітку в паспорті) (042);

спільної діяльності — найменування; дата і номер договору про спільну діяльність; податковий номер, виданий податковим органом, що повинен відповідати індивідуальному податковому номеру (043);

управління майном — найменування; дата і номер договору про управління майном; податковий номер, виданий податковим органом, що повинен відповідати індивідуальному податковому номеру (044).

Поле 05

. Сюди заноситься індивідуальний податковий номер платника податків і номер свідоцтва про реєстрацію платника ПДВ.

Поле 06

. У цьому полі зазначаються:

податкова адреса (за нормами ст. 45 ПК для юридичної особи таким є її місцезнаходження згідно з відомостями, що містяться в ЄДРПОУ, а для фізичного — місце проживання, за яким вона ставиться на облік в органі ДПС як платник податків);

— поштовий індекс;

— телефон;

— факс;

— електронна адреса платника податків.

Окремо платнику треба вписати найменування органу ДПС, до якого подається Декларація з ПДВ.

Поля 07 — 08.

У спеціальних полях 07 — 08 підприємств суднобудування і літакобудування роблять відповідну відмітку (Х). Адже, нагадаємо, по підприємствах суднобудування і літакобудування при від’ємному значенні сум ПДВ, обчисленому в порядку, передбаченому в п. 200.1 ПК, відшкодування з бюджету здійснюється в податковому періоді, наступному за звітним періодом, в якому виникло від’ємне сальдо податку, в порядку і строки, передбачені ст. 200 ПК (п. 14 підрозділу 2 розд. XX ПК). Варто зазначити, що раніше поля 07 і 08 використовувалися для проставляння відміток про отримання від’ємного значення (при заповненні рядка 21) та/або заяви бюджетного відшкодування (при заповненні рядка 25) відповідно. Тепер форма Декларації з ПДВ не передбачає зазначення таких ознак.

Поле 09

. У разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг у межах угод про розподіл продукції у спеціальному полі 09 робиться відмітка (Х). Особливості сплати ПДВ в умовах дії угоди про розподіл продукції визначено ст. 337 ПК.

Поле 10

. Підприємства та організації, засновані громадськими організаціями інвалідів, де кількість інвалідів, які мають у таких організаціях основне місце роботи, становить протягом попереднього звітного періоду не менше 50 відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом звітного періоду не менше 25 відсотків суми загальних витрат з оплати праці, що відносяться до складу витрат виробництва, повинні зробити відмітку (Х) у спеціальному полі 10.

При проставлянні

у спеціальному полі 10 відміток з Декларацією з ПДВ в обов’язковому порядку подається додаток 6 (Д6) із заповненою таблицею 4 «Розрахунок показників про належність підприємства (організації) до підприємства (організації) інвалідів».

Уточнимо також, що пільговий режим оподаткування для підприємств (організацій) інвалідів передбачено

п. 197.6 і п. 8 підрозділу 2 розд. XX ПК.

 

Розділ I. Податкові зобов’язання

 

Зіставляючи нову і стару форми, можна помітити, що розділ I Декларації з ПДВ піддався трьом істотним змінам:

1) колишній рядок 91 став тепер рядком 4 оновленої Декларації з ПДВ. Як наслідок постачання послуг за межами митної території України і місце постачання яких визначено за межами митної території України згідно з пп. 186.2 і 186.3 ПК, стали включатися до загального обсягу постачань (колонка А рядка 6);

2) нова форма Декларації з ПДВ не містить рядка, аналогічного рядку 6 для відображення податкових векселів. Пояснюється це тим, що чинне законодавство не допускає сплати ПДВ при імпорті шляхом оформлення податкових векселів;

3) рядок 8 не передбачає тепер можливості виправлення самостійно виявлених помилок. Віднині, повторимо, через поточну Декларацію з ПДВ такі помилки допустимо виправити тільки шляхом подання Уточнюючого розрахунку як її додатка.

За приписами п. 3.1 розд. V Порядку № 41 у колонці А рядків 1 — 6 Декларації з ПДВ відображаються загальні обсяги постачання (без ПДВ) звітного періоду:

— оподатковувані за основною ставкою (рядок 1);

— оподатковувані за нульовою ставкою (рядок 2);

— звільнені від оподаткування згідно зі ст. 197 ПК, тимчасово звільнені від оподаткування згідно з підрозділом 2 розд. XX ПК, звільнені від оподаткування відповідно до міжнародних договорів (угод) (рядок 5);

— що не є об’єктом оподаткування за ст. 196 ПК (рядок 3);

— що не оподатковуються у зв’язку з визначенням місця постачання послуг за межами митної території України згідно з пп. 186.2 і 186.3 ПК або постачання послуг за межами митної території України (рядок 4).

При визначенні обсягу постачання товарів/послуг за звітний період необхідно враховувати значення термінів «постачання товарів» (п.п. 14.1.191 ПК) і «постачання послуг» (п.п. 14.1.185 ПК).

Що стосується рядка 7, то в його колонці А проставляються обсяги послуг, отриманих від нерезидента на митній території України. Коригування податкових зобов’язань відображається в рядку 8 Декларації з ПДВ. Сума ПДВ показується в колонці Б рядків 1, 7, 8 і 9.

А тепер пройдемося за рядками розділу I Декларації з ПДВ детальніше, представивши порядок їх заповнення в таблиці 1.

 

Таблиця 1. Розділ I «Податкові зобов’язання»

Рядок декларації з ПДВ

Пункт розділу V Порядку № 41

Що включається до рядка

1

2

3

Рядок 1

П. 3.2

До цього рядка Декларації включаються оподатковувані за ставкою 20 % обсяги постачань, здійснених на митній території України. Сюди ж потрапляють оподатковувані за основною ставкою обсяги постачань, місце постачань яких відповідно до ст. 186 ПК визначене на митній території України.
Зокрема, у цьому рядку знайдуть відображення:
— операції з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту;
передача об’єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендатору;
— постачання товарів/послуг без оплати;
постачання послуг нерезиденту, місце постачання яких розташоване на митній території України;
умовне постачання товарів і необоротних активів, при придбанні яких суми податку були включені до податкового кредиту і в останньому звітному (податковому) періоді обліковувалися в залишках платника, який подав заяву про анулювання реєстрації як платника ПДВ (крім випадків реорганізації платника податку);
ліквідація за власним рішенням платника податку необоротних активів, за винятком випадків, коли платник податку подає органу ДПС відповідний документ про знищення, розбирання або перетворення необоротних активів в інший спосіб, унаслідок чого необоротний актив не може використовуватися за первісним призначенням;
переведення необоротних активів до складу невиробничих фондів;
передача товарів у межах посередницьких договорів;
використання товарів/послуг, придбаних для операцій, що обкладаються ПДВ, у неоподатковуваних або звільнених від обкладення ПДВ операціях (за винятком випадків проведення операцій, передбачених п.п. 196.1.7 ПК);
перевищення звичайної ціни над фактичною.
При заповненні рядка 1 в обов’язковому порядку подається додаток 5 (Д5) до Декларації з ПДВ за відповідний звітний (податковий) період

Рядок 2.1

П. 3.3

У рядку 2.1 (колонка А) зазначаються експортні обсяги постачань товарів (супутніх послуг), оподатковуваних за нульовою ставкою, згідно з вимогами п.п. 195.1.1 ПК. Причому такий експорт має бути підтверджений митною декларацією, оформленою відповідно до вимог митного законодавства. Тут варто уточнити, що за нормами п. 195.2 ПК до операцій з експорту товарів (супутніх послуг) звільнених від оподаткування на митній території України відповідно до положень ст. 197 ПК також застосовується нульова ставка, а отже, такі постачання потраплять до рядка 2.1 Декларації з ПДВ.

Датою виникнення податкових зобов’язань при експорті товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетину митного кордону України, оформленої відповідно
до вимог митного законодавства (п.п. «б» п. 187.1 ПК).
Не забудьте при цьому, що при заповненому рядку 2.1 до Декларації з ПДВ за відповідний звітний (податковий) період додаються оригінали п’ятих основних аркушів (примірників декларанта) ВМД, кількість яких проставляється у призначеному для цього полі після її розділу III

Рядок 2.2

П. 3.3

Тут (у колонці А) відображаються обсяги постачань, що обкладаються ПДВ за нульовою ставкою, за іншими операціями згідно з нормами пп. 195.1.2 і 195.1.3, п. 211.1 і п. 8 підрозділу 2 розд. XX ПК, а саме з постачання:
— товарів для заправки або забезпечення морських і повітряних судів (пп. «а» і «б» п.п. 195.1.2);
— товарів для заправки (дозаправки) і забезпечення космічних кораблів, космічних ракетних носіїв або супутників Землі (п.п. «в» п.п. 195.1.2);
— товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення наземного військового транспорту чи іншого спеціального контингенту Збройних Сил України, що бере участь у миротворчих акціях за кордоном України, або в інших випадках, передбачених законодавством (п.п. «г» п.п. 195.1.2);
— товарів/послуг підприємствами роздрібної торгівлі, розташованими на території України в зонах митного контролю (магазинах безмитної торгівлі (безмитних магазинах)), відповідно до порядку, встановленого КМУ (п.п. «ґ» п.п. 195.1.2)
— послуг міжнародного перевезення пасажирів і багажу та вантажів залізничним, автомобільним, морським і річковим та авіаційним транспортом (п.п. «а» п.п. 195.1.3);
— послуг, що передбачають роботи з рухомим майном, заздалегідь увезеним на митну територію України для виконання таких робіт і вивезеним за межі митної території України платником, який виконував такі роботи, або отримувачем-нерезидентом (п.п. «б» п.п. 195.1.3);
— послуг з обслуговування повітряних судів, що виконують міжнародні рейси (п.п. «в» п.п. 195.1.3);
— товарів (сировини, матеріалів, обладнання та устаткування), виконання робіт і постачання послуг на митній території України, здійснюваних у межах міжнародної технічної допомоги (п. 211.1 ПК);
— товарів і послуг підприємствами та організаціями громадських організацій інвалідів (п. 8 підрозділу 2 розд. XX ПК)

Рядок 3

П. 3.4

Цей рядок (колонка А) заповнюється в тому випадку, якщо платник здійснює (разом з оподатковуваними і пільгованими операціями) операції, що не є об’єктом оподаткування, за ст. 196 ПК як частину в загальному обсязі постачання товарів/послуг. Причому в цьому рядку відображаються не всі операції, перераховані у ст. 196 ПК, а тільки ті з них, які відповідають поняттю «постачання» (п. 3.1 Порядку № 41).
Розшифровують обсяги постачань, що не обкладаються ПДВ у таблиці 1 додатка 6 (Д6) до Декларації з ПДВ, що подається в її складі при заповненому рядку 3. Незважаючи на те що графа 3 зазначеної таблиці пропонує посилатися на статтю ПК, вважаємо за більш правильне проставляти саме підпункт ст. 196, оскільки вказівка на статтю і так міститься в найменуванні рядка 3.
Яскравим прикладом операцій, що не є об’єктом оподаткування, служать постачання консультаційних, інжинірингових, інженерних, юридичних (у тому числі адвокатських), бухгалтерських, аудиторських, актуарних та інших подібних послуг консультаційного характеру, а також послуг з розробки, постачання і тестування програмного забезпечення, з обробки даних і надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем (п.п. 196.1.14 ПК)

Рядок 4

П. 3.5

Як уже згадувалося, цей рядок є аналогом рядка 91. У її колонці А зазначається обсяг операцій з постачань послуг:
— за межами митної території України (оскільки такі не є об’єктом обкладення ПДВ за п. 185.1 ПК);
— місце постачання яких визначене відповідно до пп. 186.2, 186.3 ПК за межами митної території України.
Поіменовують зазначені операції в таблиці 2 додатка 6 (Д6) до Декларації, що при заповненні рядка 4 подається в її складі. За аналогією з таблицею 1 цього додатка у графі 3 таблиці 2, вважаємо, потрібно проставити підпункт пп. 186.2, 186.3 ПК, виходячи з норм якого послуги не підпали під об’єкт оподаткування з огляду на те, що місце постачання розташоване за межами України

Рядок 5

П. 3.6

У цьому рядку (колонка А) зазначається обсяг операцій:
— звільнених від оподаткування відповідно до ст. 197 ПК;
— тимчасово звільнених від оподаткування згідно з підрозділом 2 розд. XX ПК;
— звільнених згідно з міжнародними договорами (угодами).
При заповненні рядка 5 розшифровка її показника здійснюється в таблиці 3 додатка 6 (Д6), у графі 3 якої посилатися потрібно, судячи з усього, на конкретну норму ПК, що надала звільнення від ПДВ

Рядок 6

П. 3.7

Цей рядок має довідковий характер. У ньому зазначається загальний обсяг операцій, що обкладаються та не обкладаються ПДВ. Значення, що відображається в зазначеному рядку, визначається так:
ряд. 6 = ряд. 1 + ряд. 2.1 + ряд. 2.2 + ряд. 3 + ряд. 4 + ряд. 5.
Заповненню за рядком 6 підлягає тільки колонка А

Рядок 6.1

П. 3.7

Цей рядок має довідковий характер. У рядку 6.1 наводиться обсяг операцій, що є об’єктом оподаткування звітного періоду, і застосовується при розрахунках загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню.
Значення, яке фіксується в цьому рядку, визначається відповідно до алгоритму, наведеного в його назві, і дорівнює сумі рядків Декларації: ряд. 1 + ряд. 2.1 + ряд. 2.2 + ряд. 5 колонки А

Рядок 7

П. 3.8

У цьому рядку зазначаються обсяги послуг, отриманих від нерезидента, місцем постачання яких визначена митна територія України. Зокрема, тут знайдуть відображення нерезидентні послуги, зазначені в п. 186.2 ПК, тільки в разі їх фактичного постачання нерезидентом на території України. А от при постачанні нерезидентом послуг, перерахованих у п. 186.3 ПК, зобов’язання з ПДВ у їх отримувача-резидента виникатимуть завжди (і при постачанні на території України, і при постачанні за межами території України), оскільки місцем їх постачання є місце, де отримувач таких послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання — а це митна територія України.
База оподаткування за послугами, поставленими нерезидентом, обчислюється згідно з п. 190.2 ПК як договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків і зборів, за винятком ПДВ,
що включаються до ціни постачання відповідно до законодавства. У ситуації, коли послуги отримані від нерезидента без оплати, база оподаткування визначається виходячи зі звичайних цін на такі послуги без урахування ПДВ. Визначена таким чином вартість перераховується в національну валюту за валютним (змінним) курсом НБУ на дату виникнення податкових зобов’язань, якою є дата першої з подій (п. 187.8 ПК):
— або дата списання грошових коштів з банківського рахунку платника податку в оплату послуг;
— або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом.
У день виникнення податкових зобов’язань отримувач послуг — платник ПДВ складає податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним податку, що включається до складу податкових зобов’язань за відповідний звітний (податковий) період за рядком 7 Декларації з ПДВ.
З огляду на те, що за приписами ПК податкові зобов’язання за послугами, отриманими від нерезидента на митній території України, виникають за «правилом першої події» жоден їх перерахунок (як це було у минулому) надалі не здійснюється.
У наступному звітному періоді після відображення податкових зобов’язань за рядком 7 Декларації з ПДВ отримувач наданих нерезидентом послуг на митній території України, місцем постачання яких є митна територія України, має право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту (п.п. «в» п. 198.1, пп. 198.2, 201.12, 208.2 ПК) з уключенням до рядка 12.4 (зрозуміло, за умови використання нерезидентних послуг в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку) та/або рядків 13.3 і 14

Рядок 8

П. 3.9

У цьому рядку відображається коригування податкових зобов’язань з ПДВ з відповідним знаком («+» або «-»). Збільшення обсягів постачання і відповідно податкових зобов’язань показується зі знаком «+», а їх зменшення — зі знаком «-».
Зауважте, рядок 8 нової Декларації з ПДВ більше не містить рядків для відображення:
— самостійного виправлення помилок, що міститься в раніше поданій податковій декларації (сьогодні за бажання виправити помилку в поточній Декларації до останньої додається Уточнюючий розрахунок);
— інших випадків коригувань (аналогічного рядку 8.4 старої форми Декларації).
Джерелом для заповнення рядка 8 служать показники рядків 8.1 і 8.2 Декларації з ПДВ. Адже саме такий алгоритм наведений у назві цього рядка: ряд. 8 = ряд. 8.1 («+» або «-») + ряд. 8.2 («+» або «-»)

Рядок 8.1

П. 3.9

Тут відображається збільшення або зменшення обсягів постачань і відповідно податкових зобов’язань постачальника, що здійснюється згідно зі ст. 192 ПК, тобто коли після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, уключаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка надала їх, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг (п. 192.1 ПК).
Водночас слід пам’ятати, що п. 192.1 ПК не поширюється на випадки, коли постачальник товарів/послуг не є платником податку на кінець звітного (податкового) періоду, в якому було здійснено такий перерахунок.
Крім того, зменшення суми податкових зобов’язань платника податку — постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, які не були платниками цього податку на дату такого постачання, вирішується тільки при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов’язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору.

При відображенні даних у рядку 8.1 обов’язковим є подання додатка 1 (Д1) до Декларації з ПДВ із заповненою таблицею 1 у розрізі контрагентів (отримувачів/покупців) і розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних

Рядок 8.1.1

П. 3.9

Сюди включається збільшення або зменшення відповідно до норм ст. 192 ПК обсягів постачань, за якими не нараховувався ПДВ. За цим рядком заповненню підлягає тільки колонка А.
При відображенні показника в цьому рядку обов’язкове подання додатка 1 (Д1) з розшифровкою в таблиці 1 сум коригувань податкових зобов’язань у розрізі контрагентів і розрахунків коригування до податкових накладних

Рядок 8.2

П. 3.9

У цьому рядку зазначаються суми збільшення податкових зобов’язань, що виникають у зв’язку з нецільовим використанням товарів, увезених на митну територію України в пільговому режимі, тобто із застосуванням звільнення від обкладення ПДВ за ст. 197 ПК (п. 197.16), підрозділу 2 розд. ХХ ПК і міжнародними договорами (угодами). Сума пені, що має бути нарахована в установлених випадках, у Декларації з ПДВ не відображається, а безпосередньо перераховується до бюджету.
Принагідно зауважимо, що чинна форма Декларації з ПДВ не надає можливості платникам відобразити податковий кредит за товарами, імпортованими в пільговому режимі та використаними не за цільовим призначенням (на відміну від колишньої форми, де для цих цілей був рядок 12.5)

Рядок 9

У колонці Б рядка 9 Декларації з ПДВ відображається загальна сума податкових зобов’язань з ПДВ за звітний період. Значення цього рядка визначається відповідно до алгоритму, наведеного в його назві: ряд. 9 = ряд. 1 + ряд. 7 ± ряд. 8 колонки Б

 

Розділ II. Податковий кредит

 

Одразу звернемо увагу на відмітні особливості аналізованого розділу нової форми Декларації з ПДВ порівняно з її попередницею:

1) відсутній аналог рядка 12.5, де платник податків міг відобразити податковий кредит (звичайно, за умови дотримання законодавчих норм, що стосуються віднесення сум ПДВ до податкового кредиту) за товарами, імпортованими в пільговому режимі та використаними не за цільовим призначенням;

2) уведено нові рядки 15, 15.1 і 15.2 для відображення використання товарів/послуг та/або необоротних активів частково в оподатковуваних операціях, а частково в операціях, що не є об’єктом оподаткування та/або пільгованих;

3) точно так, як до розділу I, до розділу II Декларації з ПДВ не включено рядки, пов’язані з коригуванням податкового кредиту внаслідок самостійного виправлення платником помилок, що містяться в раніше поданій Декларації, та інших випадків коригування.

За вимогами п. 4.1 розд. V Порядку № 41 до рядків 10 — 15 розділу II Декларації з ПДВ уключаються обсяги придбання (виготовлення, будівництва, спорудження, створення) з ПДВ або без ПДВ товарів/послуг, необоротних активів на митній території України, імпортованих товарів, необоротних активів, отриманих на митній території України від нерезидента послуг з метою їх подальшого використання в межах господарської діяльності платника податку, а також що не призначаються для використання в господарській діяльності або придбаних з метою використання для постачання послуг за межами митної території України і послуг, місце постачання яких визначене відповідно до пп. 186.2, 186.3 ПК за межами митної території України, окремо за напрямами використання (здійснення операцій, що підлягають оподаткуванню, звільнених від оподаткування, таких, що не є об’єктом оподаткування).

Причому, як і раніше, у колонці А розділу II Декларації з ПДВ відображаються обсяги придбань без урахування ПДВ, а в колонці Б суми податку, дозволені до включення до податкового кредиту платника податку.

Порядок заповнення рядків згаданого розділу розглянемо в таблиці 2.

 

Таблиця 2. Розділ II «Податковий кредит»

Рядок декларації з ПДВ

Пункт розділу V Порядку № 41

Що включається до рядка

1

2

3

Рядок 10

П. 4.1

До цього рядка включаються придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) з ПДВ на митній території України товарів/послуг і необоротних активів у цілях їх використання виключно у межах господарської діяльності платника податку

Рядок 10.1

П. 4.1

Сюди заносяться придбання товарів/послуг для здійснення операцій, що підлягають обкладенню ПДВ за основною та нульовою ставками. Причому право на нарахування податкового кредиту виникає незалежно від того, чи почали такі товари/послуги та основні фонди використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.
У цьому рядку платник податків має право показати обсяги придбань і суми податкового кредиту, не підтверджені податковою накладною, унаслідок відмови продавця товарів/послуг подати її або порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі. Для цього до Декларації з ПДВ додається Заява зі скаргою на такого постачальника за формою згідно з додатком 8 (Д8), про що робиться відповідна відмітка у визначеному після III розділу полі. До заяви додаються копії товарних чеків та інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати ПДВ у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону про бухоблік, що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.
Тут же відображаються суми податкового кредиту за податковими накладними, отриманими із запізненням. При цьому не варто забувати, що право на включення до податкового кредиту сум ПДВ зберігається за платником податку протягом 365 календарних днів з дати виписки податкової накладної, а для платників, які застосовують касовий метод, — протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з їх банківського рахунка (п. 198.6 ПК).
До рядка 10.1 включаються й суми податкового кредиту, підставою для нарахування якого, зокрема, служать:
а) транспортні квитки, готельні рахунки або рахунки, що виставляються за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показаннями приладів обліку, містять загальну суму платежу, суму ПДВ і податковий номер продавця, крім тих, форму яких установлено міжнародними стандартами;
б) касові чеки, що містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку
(з визначенням фіскального номера і податкового номера постачальника), отримані протягом дня від декількох суб’єктів господарювання, якщо загальна сума отриманих товарів/послуг не перевищує 200 гривень за день (без урахування податку).
При заповненні показників цього рядка в обов’язковому порядку подається Додаток 5 (Д5) з розшифровкою обсягів постачань і сум ПДВ, віднесеного до складу податкового кредиту, у розрізі контрагентів

Рядок 10.2

П. 4.1

У цьому рядку відображаються придбання товарів/послуг і необоротних активів для здійснення операцій, що не є об’єктом оподаткування (відповідно до ст. 196 ПК) та/або звільнених від обкладення ПДВ (згідно зі ст. 197 ПК, підрозділу 2 розд. ХХ ПК, міжнародними договорами (угодами)) та/або неоподатковуваних (постачання послуг за межами митної території України та послуг, місце постачання яких визначено згідно з пп. 186.2, 186.3 ПК за межами митної території України).
При цьому заповненню підлягає тільки колонка А рядка 10.2 і подається Додаток 5 (Д5) з розшифровкою обсягів придбань і сум ПДВ у розрізі контрагентів

Рядок 11

П. 4.1

У зазначеному рядку відображаються придбання (виготовлення, будівництво, спорудження, створення) без ПДВ на митній території України товарів/послуг і необоротних активів у цілях їх використання у межах господарської діяльності платника податку

Рядок 11.1

П. 4.1

За цим рядком відображаються обсяги придбань без ПДВ на митній території України товарів/послуг і необоротних активів з метою їх використання в оподатковуваних операціях за ставками 20 % і 0 %.
Заповненню підлягає тільки колонка А рядка 11.1

Рядок 11.2

П. 4.1

Тут (у колонці А) зазначаються придбання товарів/послуг і необоротних активів для використання їх в операціях, що не є об’єктом оподаткування (згідно зі ст. 196 ПК) та/або звільнених від оподаткування (за ст. 197 ПК, підрозділу 2 розд. ХХ ПК, міжнародними договорами (угодами)) та/або неоподатковуваних (постачання послуг за межами митної території України і послуг, місце постачання яких визначене згідно з пп. 186.2, 186.3 ПК за межами митної території України)

Рядок 12

П. 4.1

У цьому рядку зазначаються обсяги імпортованих товарів, необоротних активів та отриманих від нерезидента на території України послуг з метою їх використання у межах господарської діяльності платника податків для здійснення операцій, що обкладаються ПДВ за ставками 20 % і 0 %

Рядок 12.1

П. 4.1

Цей рядок заповнюється, якщо під час митного оформлення імпортованих товарів і необоротних активів ПДВ було сплачено митним органам грошовими коштами. Тобто тут наводяться обсяги придбання і сума ПДВ за імпортованими товарами/необоротними активами, увезеними з метою використання їх у межах господарської діяльності платника податків для здійснення операцій, що обкладаються ПДВ за ставками 20 % і 0 %. Підставою для включення сум податку до податкового кредиту в такому разі є ввізні ВМД. Зауважте, що податкові зобов’язання з ПДВ, сплаченого на митниці при ввезенні імпортних товарів, не відображаються в декларації з ПДВ.
При цьому датою виникнення податкових зобов’язань при ввезенні товарів на митну територію України є дата надання ВМД для митного оформлення (п. 187.8 ПК). Датою ж виникнення права на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту при ввезенні товарів є дата сплати (нарахування) податку за податковими зобов’язаннями (п. 198.2 ПК).
До колонки А рядка 12.1 потрапляє та вартість, виходячи з якої був сформовано податковий кредит, тобто митна вартість, а до колонки Б — сума сплаченого при імпорті ПДВ, відображеного у ВМД і дозволеного до включення до податкового кредиту

Рядок 12.2

П. 4.2

Рядок 12.2 призначено для заповнення виключно підприємствами суднобудування, що зазначають обсяг увезення (імпорту) товарів, при митному оформленні яких сплата ПДВ була відстрочена шляхом видачі податкового векселя відповідно до підрозділу 3 розд. XX ПК (тільки для підприємств суднобудівельної промисловості (клас 35.11 груп 35 КВЕД ДК 009:2005). Цей рядок заповнюється у звітному (податковому) періоді, в якому податкові векселі сплачені

Рядок 12.3

П. 4.1

У колонці А рядки 12.3 відображається обсяг придбання товару, увезеного із застосуванням звільнення від ПДВ за ст. 197 ПК, підрозділу 2 розд. ХХ ПК, міжнародними договорами (угодами), за умови використання такого товару для здійснення операцій у межах господарської діяльності, оподатковуваних за ставками 20 % і 0 %

Рядок 12.4

П. 4.1

Рядок 12.4 призначено для відображення обсягів постачання і сум ПДВ за послугами, отриманими від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України. Згідно з п. 198.2 ПК право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту за такими послугами виникає на дату сплати (нарахування) податку за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ПК. Така дата припадає на наступний податковий період після того, в якому було відображено податкові зобов’язання (п. 201.12 ПК).
Варто зазначити, що якщо в підприємства право на податковий кредит за зазначеними послугах відсутнє, то їх вартість (без ПДВ) відображається в рядку 13.3 або в рядку 14.2 Декларації з ПДВ

Рядок 13

П. 4.1

Рядок 13 призначено для відображення обсягів імпортованих товарів, необоротних активів та отриманих від нерезидента на території України послуг з метою їх використання в межах господарської діяльності платника податків для здійснення операцій, що не є об’єктом оподаткування (згідно зі ст. 196 ПК) та/або звільнених від обкладення ПДВ (згідно зі ст. 197 ПК, підрозділу 2 розд. ХХ ПК, міжнародними договорами (угодами)) та/або неоподатковуваних (постачання послуг за межами
митної території України і послуг, місце постачання яких визначено згідно з пп. 186.2, 186.3 ПК за межами митної території України

Рядок 13.1

П. 4.1

У колонці А цього рядка зазначається обсяг придбання товару, ПДВ під час митного оформлення якого було сплачено митному органу грошовими коштами

Рядок 13.2

П. 4.1

Сюди заноситься обсяг придбання товару, увезеного із застосуванням звільнення від ПДВ згідно зі ст. 197 ПК, підрозділу 2 розд. ХХ ПК, міжнародними договорами (угодами). При цьому заповнюється тільки колонка А

Рядок 13.3

П. 4.1

У колонці А цього рядка відображається вартість послуг, отриманих від нерезидента, місце постачання яких знаходиться на митній території України

Рядок 14

П. 4.3

Тут зазначаються обсяги:
— придбання (виготовлення, будівництва, спорудження, створення) товарів/послуг і необоротних активів на митній території України;
— імпорту товарів і необоротних активів;
— отримання від нерезидента на митній території України послуг, не призначених для використання в господарській діяльності

Рядок 14.1

П. 4.3

У колонці А рядка 14.1 проставляються обсяги придбань товарів/послуг і необоротних активів з ПДВ.
При заповненні цього рядка з Декларацією з ПДВ в обов’язковому порядку подається додаток 5 (Д5)

Рядок 14.2

П. 4.3

До рядка 14.2 (колонка А) заносяться придбання товарів/послуг і необоротних активів без ПДВ

Рядок 15

П. 4.4

У колонці А нововведеного рядка 15 зазначається обсяг придбання (виготовлення, будівництва, спорудження, увезення) з ПДВ товарів/послуг і необоротних активів, які частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково в операціях, що не є об’єктом оподаткування за ст. 196 ПК (рядок 3), та/або звільнених від оподаткування згідно зі ст. 197 ПК, підрозділу 2 розд. XX ПК, міжнародними договорами (угодами) (рядок 5), та/або не оподатковуваних податком (постачання послуг за межами митної території України і послуг, місце постачання яких визначене відповідно до пп. 186.2, 186.3 ПК за межами митної території України) (рядок 4).
Відповідний розподіл суми ПДВ для визначення частини податкового кредиту здійснюється відповідно до розрахованої в таблиці 1 додатка 7 (Д7) частки використання товарів/послуг та/або необоротних активів в оподатковуваних операціях

Рядок 15.1

П. 4.4

У спеціальному полі рядка 15.1 Декларації з ПДВ проставляється (у відсотках) обчислена та відображена в колонці 5 таблиці 1 додатка 7 (Д7) частка використання («ЧВ» — «частка використання») товарів/послуг та/або необоротних активів в оподатковуваних операціях, що застосовується протягом поточного календарного року для визначення обсягу придбань, що відображається в колонці А рядка 15.1, і дозволеного податкового кредиту (колонка Б) Декларації з ПДВ.
Зверніть увагу, при заповненому рядку 15.1 подати потрібно ще й додаток 5 (Д5) з розшифровкою податкового кредиту в розрізі контрагентів

Рядок 15.2

П. 4.4

У цьому рядку (колонка А) наводиться та частина обсягу придбань товарів/послуг і необоротних активів, що не використовується в оподатковуваних операціях. Отже, значення рядка 15.2 є різницею показників рядків 15 і 15.1 за колонкою А.
Дані цього рядка розшифровуються в додатку 5 (Д5) у розрізі контрагентів

Рядок 16

П. 4.5

Цей рядок призначено для коригування податкового кредиту з ПДВ. Значення рядка 16 може бути як додатнім, так і від’ємним. Збільшення обсягів придбань і податкового кредиту показують зі знаком «+», а зменшення — зі знаком «-».
Джерелом для заповнення цього рядка служать дані рядків 16.1, 16.1.2, 16.2, 16.3 і 16.4 Декларацій. Алгоритм розрахунку показника рядка 16 наведено в його назві:
ряд. 16 = ряд. 16.1 («+» або «-») + ряд. 16.1.2 («+» або «-»)+ ряд. 16.2 + ряд. 16.3 + ряд. 16.4 («+» або «-»)
При заповненні рядка 16 обов’язковим є подання додатка 1 (Д1), що заповнюється в розрізі контрагентів і розрахунків коригування до податкових накладних

Рядок 16.1

П. 4.5

У цьому рядку відображається коригування згідно зі ст. 192 ПК обсягів придбання і податкового кредиту, включеного до рядка 10.1.
Розшифровка показників цього рядка здійснюється в таблиці 2 додатка 1 (Д1) у розрізі контрагентів і розрахунків коригування до податкових накладних

Рядок 16.1.1

П. 4.5

У рядку 16.1.1 (колонка А) відображається збільшення або зменшення згідно зі ст. 192 ПК обсягів придбання, за якими не нараховувався ПДВ. При цьому подається додаток 1 (Д1) із заповненою
таблицею 2

Рядок 16.1.2

П. 4.5

Тут відображається коригування згідно зі ст. 192 ПК обсягів придбання і податкового кредиту, включеного до рядка 15.1. Значення цього рядка враховується при коригуванні податкового кредиту після перерахунку частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року операцій і перерахунку частки використання необоротних активів в оподатковуваних операціях за результатами 12, 24 і 36 місяців. Показник цього рядка розшифровується в таблиці 3 додатка 1 (Д1)

Рядок 16.1.3

П. 4.5

У цьому рядку (колонка А) наводиться коригування згідно зі ст. 192 ПК обсягів придбання, за якими ПДВ не включався до податкового кредиту і які були включені до рядка 15.2.
При заповненні цього рядка обов’язково подається додаток 1 (Д1) з розшифрованими даними в таблиці 3 в розрізі контрагентів і розрахунків коригування до податкових накладних

Рядок 16.2

П. 4.5

У рядку 16.2 відображається коригування податкового кредиту, пов’язане з використанням раніше придбаних товарів/послуг, необоротних активів частково для виготовлення сільськогосподарськими підприємствами сільськогосподарських товарів/послуг або переробними підприємствами готової продукції, а частково для виготовлення інших товарів/послуг. Значення цього рядка завжди матиме від’ємне значення

Рядок 16.3

П. 4.5

У цьому рядку (колонка Б) наводяться суми ПДВ, включені до податкового кредиту за операціями сільськогосподарських підприємств з вивезення сільськогосподарської продукції в митному режимі експорту. Значення цього рядка переноситься з рядка 12.3 Декларації (скороченої)

Рядок 16.4

П. 4.5

У рядку 16.4 показується коригування податкового кредиту у зв’язку з перерахунком частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року операцій, що обкладаються і не обкладаються ПДВ.
Заповнюють цей рядок на підставі даних таблиці 2 «Перерахунок частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами/послугами між оподатковуваними і неоподатковуваними операціями» і таблиці 3 «Перерахунок частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) необоротними активами між оподатковуваними і неоподатковуваними операціями» додатка 7 (Д7).

Рядок 17

У цьому рядку (у колонці Б) відображається дозволена сума податкового кредиту звітного (податкового) періоду. Колонка А при цьому не заповнюється, оскільки в ній спочатку проставлено знак «х».
Показник рядка 17 визначається розрахунково, виходячи з алгоритму, наведеного в його назві, як сума значень рядків Декларації з ПДВ (10.1 + 12.1 + 12.2 + 12.4 + 15.1 + 16 («-» або «+»)), відображених у колонці Б

 

Розділ III. Розрахунки з бюджетом за звітний період

 

У розділі III Декларації з ПДВ наведені підсумкові рядки. При цьому показники чотири з них (

рядки 20.1, 23.1, 23.2 і 25) відображаються в картці особового рахунку платника податків.

Заповнюється цей розділ розрахунково на підставі даних колонки Б розділів I і II Декларації з ПДВ. З огляду на те, що значення рядків 20.2 і 24 переносяться з Декларації попереднього звітного (податкового) періоду до рядків 21.1 і 21.2 поточної Декларації відповідно, то розділ III останньої може містити показники навіть у ситуації, коли дані її розділів I і II при цьому відсутні.

Перш ніж перейти до висвітлення порядку заповнення розділу III Декларації з ПДВ, декілька слів скажемо про зміни, яких він зазнав. У першу чергу звертає на себе увагу значне скорочення кількості рядків цього розділу: їх тепер 15 замість колишніх 26. Проте призначення рядків, що залишилися, як власне і механізм їх заповнення не змінилися. Функцію рядка 25 старої форми Декларації з ПДВ виконує віднині рядок 23 її нових форми, а рядків 26 і 27 відповідно рядки 24 і 25.

Оновлена Декларація з ПДВ не містить більше рядка для відображення суми штрафу, нарахованої платником податку самостійно у зв’язку з виправленням помилки (колишній рядок 28 з підрядками 28.1 — 28.3). Це стало наслідком вилучення з розділів I «Податкові зобов’язання» і II «Податковий кредит» рядків, що були призначені для відображення коригування ПДВ, пов’язаного із самостійним виправленням помилки, що міститься в раніше поданій платником Декларації (старі рядки 8.1 і 16.1). Довідково зазначимо, що

суму такого самостійно нарахованого платником штрафу у зв’язку з виправленням помилки, що призвела до недоплати ПДВ, треба показувати тепер у рядку 26 Уточнюючого розрахунку.

Для наочності порядок заповнення показників рядків розділу III Декларації з ПДВ наведемо в таблиці 3.

 

Таблиця 3. Розділ III «Розрахунки з бюджетом за звітний період»

Рядок декларації з ПДВ

Пункт розділу V Порядку № 41

Що включається до рядка

1

2

3

Рядок 18

П.п. 4.6.1

Цей рядок Декларації з ПДВ заповнюється в тому випадку, якщо в результаті розрахунку різниці між сумою податкових зобов’язань (рядок 9) і податкового кредиту (рядок 17) набуте додатнього значення (сума податкових зобов’язань перевищує суму податкового кредиту, тобто рядок 9 > рядка 17)

Рядок 19

П.п. 4.6.2

Рядок 19 заповнюється, якщо в результаті розрахунку значення різниці між сумою податкових зобов’язань (рядок 9) і податкового кредиту (рядок 17) набуто від’ємного значення (тобто рядок 9 < рядка 17). При цьому сюди заноситься позитивне значення різниці рядка 17 і рядка 9

Рядок 20

П.п. 4.6.3

Рядок 20 призначено для подальшого обліку отриманого за підсумками поточного звітного (податкового) періоду від’ємного значення, відображеного в рядку 19.
Нагадаємо, що згідно з п. 200.3 ПК, якщо за результатами поточного звітного (податкового) періоду платником податку визначено від’ємне значення різниці між сумою податкових зобов’язань і сумою податкового кредиту, то така зазначена в рядку 19 сума враховується:
— у першу чергу у зменшення суми податкового боргу з ПДВ, що виник за попередні звітні (податкові) періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до ПК), що значиться на особовому рахунку платника на перше число звітного (податкового) періоду (відображається в рядку 20.1 декларації);
— залишок після погашення податкового боргу зараховується до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (відображається в рядку 20.2 Декларації з ПДВ поточного звітного (податкового) періоду і згодом переноситься до рядка 21.1 Декларації наступного звітного (податкового) періоду).
Простіше кажучи, відбувається розподіл величини, показаної в рядку 19, між рядками 20.1 і 20.2 Декларації. Сам же рядок 20 не заповнюється, оскільки містить відмітку «х»

Рядок 20.1

П.п. 4.6.3

Цей рядок заповнюється у разі, коли від’ємне значення різниці поточного звітного (податкового) періоду зараховується у зменшення наявного в підприємства податкового боргу за попередні звітні (податкові) періоди. Нагадаємо, що під податковим боргом п.п. 14.1.175 ПК розуміє суму грошового зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно погодженого платником податків або погодженого в порядку оскарження, але не сплаченого в установлений строк ПК, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов’язання.
При цьому зауважте: сума податкового боргу проставляється в рядку 20.1 у межах від’ємного значення, отриманого в поточному звітному податковому періоді та відображеного в рядку 19. Інакше кажучи, величина показника рядка 20.1 може бути менше або дорівнювати значенню рядка 19. Відповідно, якщо в підприємства немає податкового боргу, то в рядку 20.1 проставляється прокреслення.
Дані рядка 20.1 заносяться до картки особового рахунку платника

Рядок 20.2

П.п. 4.6.3, Розд. XI

Рядок 20.2 заповнюється, якщо платник отримав у поточному звітному (податковому) періоді від’ємне значення і при цьому в нього немає податкового боргу або сума останнього менше величини, показаної за рядком 19, тобто алгоритм розрахунку тут такий:
ряд. 20.2 = ряд. 19 - ряд. 20.1.
У ситуації, коли у платника податків відсутній податковий борг, показник рядка 19 у повному обсязі відображається в рядку 20.2.
Значення цього рядка переноситься до рядка 21.1 Декларації з ПДВ наступного звітного (податкового) періоду. Виняток становлять підприємства суднобудування і літакобудування, які суму, відображену в рядку 20.2 податкової декларації поточного звітного (податкового) періоду, переносять до рядка 21.1 податкової декларації цього самого звітного (податкового) періоду, тобто заповнюють рядок 21.1 у періоді відображення значення в рядку 20.2.
Зауважимо при цьому, що відповідні відмітки «Х» про ознаку таких підприємств мають бути проставлені у вступній частині декларації в полях 07 «ознака підприємства суднобудування» і 08 «ознака підприємства літакобудування»

Рядок 21

Цей рядок призначений для відображення залишку від’ємного значення попереднього (попередніх) звітного (податкового) періоду, що включається до складу податкового кредиту поточного періоду.
Значення цього рядка визначається як алгебраїчна сума алгебри показників рядків 21.1, 23.2, 21.3, тобто за формулою:
ряд. 21 = ряд. 21.1 + ряд. 21.2 ± ряд. 21.3.
Зверніть увагу: до рядка 21 не переносяться сьогодні дані з Уточнюючого розрахунку незалежно від того, чи подається такий як окремий документ або ж додатком до Декларації з ПДВ

Рядок 21.1

П.п. 4.6.3 Розд. XI

Сюди переноситься значення рядка 20.2 декларації попереднього звітного податкового періоду (тобто від’ємне значення минулого періоду, що зараховується до складу податкового кредиту поточного).
Виняток зроблено для підприємств суднобудування і літакобудування, які заповнюють рядки 20.2 і 21.1 Декларації з ПДВ поточного звітного (податкового) періоду.
У перехідних умовах (від старої форми Декларації з ПДВ до нової) до рядка 21.1 березня 2011 року включається значення рядка 22.2 лютого поточного року (див. лист ДПАУ від 16.03.2011 р. № 7273/7/16-1517)

Рядок 21.2

П.п. 4.6.6

Сюди переноситься значення рядка 24 декларації попереднього звітного (податкового) періоду (тобто залишок від’ємного значення минулих періодів після бюджетного відшкодування).
До рядка 21.2 Декларації з ПДВ за березень 2011 року включається значення рядка 26 Декларації за лютий 2011 року

Рядок 21.3

П.п. 4.6.7

Рядок 21.3 передбачено для відображення збільшення або зменшення залишку від’ємного значення, що включається після бюджетного відшкодування до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (рядок 24) за результатами перевірки (камеральної або документальної), проведеної органом ДПС. Тобто цей рядок заповнюється в разі виявлення податковим органом при перевірці помилок у показнику рядка 24 Декларації з ПДВ.
При цьому, якщо податковий орган зменшує від’ємне значення суми ПДВ за результатами перевірки, платнику податку надсилається податкове повідомлення-рішення за формою згідно з додатком 8 (форма «В4») до Порядку направлення органами державної податкової служби податкових повідомлень-рішень платникам податків, затвердженого наказом ДПАУ від 22.12.10 р. № 985.
Цей рядок може мати як додатне (зі знаком «+»), так і від’ємне (зі знаком «-») значення

Рядок 22

Пп. 4.6.4, 4.6.5

У цьому рядку відображається залишок від’ємного значення минулого звітного (податкового) періоду, не перекритий сумою податку, що підлягає сплаті до бюджету за підсумками поточного періоду, тобто додатне значення, отримане в результаті різниці значень рядків 21 і 18 Декларації з ПДВ.
Сума з рядка 22 бере участь у розрахунку бюджетного відшкодування в порядку, передбаченому п. 200.4 ПК.
При заповненні рядка 22 Декларації з ПДВ усі без винятку платники ПДВ (що як мають, так і не мають права на бюджетне відшкодування) подають додаток 2 (Д2). Не можна не зауважити, що за складом показників форма зазначеного додатка і принцип його заповнення залишилися в незмінному вигляді. Причому платники, які не мають права на отримання бюджетного відшкодування, графу 4 додатка 2 (Д2) не заповнюють. Для них значення графи 3 цього додатка дорівнюватиме показнику його графи 5.
А от додаток 3 (Д3) при заповненому рядку 22 подають тільки ті платники, які відповідно до ст. 200 ПК мають право на бюджетне відшкодування ПДВ

Рядок 23

П.п. 4.6.5

Цей рядок заповнюють тільки ті платники ПДВ, які відповідно до ст. 200 ПК мають право на бюджетне відшкодування ПДВ (тобто які не підпадають під обмеження з п. 200.5 ПК) і заповнили рядок 22 Декларації з ПДВ. Такі платники податків здійснюють розрахунок бюджетного відшкодування (по суті в додатку 2 (Д2)) і подають разом з Декларацією додаток 3 (Д3), куди до рядка 2 переносять дані з графи 4 додатка 2 (Д2). Сума, що підлягає бюджетному відшкодуванню, переноситься з рядка 3 додатка 3 (Д3) до рядка 23 декларації за поточний звітний (податковий) період.
Ще раз звертаємо увагу: якщо у платника податку в Декларації з ПДВ заповнено рядок 22, але при цьому права на бюджетне відшкодування він не має (тобто в рядку 23 проставлено прокреслення), разом з Декларацією додаток 3 (Д3) він не подає (у такому разі він подасть тільки додаток 2 (Д2) до рядка 22).
На вибір платника ПДВ сума бюджетного відшкодування може бути задекларована:
— або до повернення на рахунок у банку (рядок 23.1);
— або до зарахування у зменшення податкових зобов’язань з ПДВ наступних податкових періодів (рядок 23.2);
— або частково до повернення на рахунок і частково в рахунок майбутніх платежів (рядки 23.1 і 23.2).
Залежно від вибраного напряму бюджетного відшкодування така сума зазначається або в рядку 23.1, або в рядку 23.2, або частково розподіляється в рядках 23.1 і 23.2 Декларації з ПДВ.
Особливо зверніть увагу, в умовах дії положень ПК допускається одночасне заповнення рядків 23.1 і 23.2 Декларації

Рядок 23.1

П.п. 4.6.5

Рядок 23.1 заповнюється, якщо платником податків, який має право на отримання бюджетного відшкодування, прийнято рішення про повернення (у повному обсязі або частково) суми бюджетного відшкодування на свій рахунок у банку.
У разі заповнення цього рядка платник ПДВ подає у складі Декларації з ПДВ за поточний звітний (податковий) період додаток 4 (Д4).
Дані цього рядка проводяться в картці особового рахунку платника податків

Рядок 23.2

П.п. 4.6.5

Рядок 23.2 Декларації з ПДВ заповнюється в тому випадку, коли платником прийнято рішення про зарахування в повному обсязі належної йому суми бюджетного відшкодування або її частини у зменшення податкових зобов’язань з ПДВ наступних звітних (податкових) періодів.
Дані рядка 23.2 проводяться за особовим рахунком платника податку

Рядок 24

П.п. 4.6.6, п. 4 розд. IX

У цьому рядку Декларації з ПДВ поточного звітного (податкового) періоду відображається залишок від’ємного значення, що після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду.
Значення рядка 24 визначається розрахунковим шляхом і є різницею рядків 22 і 23, що потім переноситься до рядка 21.2 Декларації з ПДВ наступного звітного (податкового) періоду. Платники ПДВ, які не мають права на бюджетне відшкодування, до рядка 24 переносять значення рядка 22 в повній сумі.
Показник, відображений у рядку 24 Декларації з ПДВ, має бути тотожний значенню графи 5 додатка 2 (Д2).

При цьому зауважте, рядок 24 Декларації з ПДВ є єдиним, до якого потраплять дані з Уточнюючого розрахунку при виправленні платником самостійно виявлених помилок. Станеться це винятково в разі виправлення значення рядка 24 Декларації, що в майбутніх звітних періодах не вплинуло на значення рядка 25 або 23 (23.1 чи 23.2). Тільки тоді на значення колонки 6 рядка 24 Уточнюючого розрахунку за приписами п. 4 розд. IX Порядку № 41 зменшується (!) значення рядка 24 Декларації за звітний період, в якому подано такий Уточнюючий розрахунок.
Крім того, при заповненні рядка 24 Декларації за березень 2011 року враховуються значення рядків 8.5 і 8.6 (зі знаком плюс або мінус відповідно) Уточнюючого розрахунку за скасованою формою, подані в лютому чи березні 2011 року та не включені до рядка 23.3 Декларації за лютий 2011 року (лист ДПАУ від 16.03.2011 р. № 7273/7/16-1517)

Рядок 25

П.п. 4.6.8

У рядку 25 Декларації зазначається сума ПДВ, що підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету за підсумками поточного звітного (податкового) періоду, з урахуванням залишку від’ємного значення попереднього звітного (податкового) періоду (додатна різниця рядків 18 і 21).
Значення цього рядка проводиться в картці особового рахунку платника ПДВ.
Тим часом, не завжди суму, що декларується за рядком 25, платнику податків належить фактично сплачувати до бюджету. Наприклад, якщо раніше платник ПДВ заявляв належні йому суми бюджетного відшкодування в зменшення податкових зобов’язань наступних звітних (податкових) періодів (рядок 23.2) і такі задекларовані суми перевірені податковим органом, то проведене за його особовим рахунком значення рядка 25 поточної Декларації з ПДВ зарахується сумою податку, заявленою до відшкодування з бюджету

 

Заповнивши розділи I — III Декларації з ПДВ за поточний звітний (податковий) період, не слід забувати про проставляння необхідних відміток «Х»,

про одночасне подання з такою Декларацією:

— Декларації (скороченої);

— Декларації (спеціальної);

— Декларації (переробного підприємства);

— Уточнюючого розрахунку (тільки в разі виправлення помилки через поточну Декларацію з ПДВ);

копії записів у реєстрах виданих та отриманих податкових накладних в електронному вигляді;

— заяви про вибір квартального звітного (податкового) періоду (

додаток 1 до Порядку № 41);

— заяви про відмову постачальника подати податкову накладну (порушення ним порядку заповнення та/або порядку реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних) (додаток 8 (Д8)) і відповідних документів;

— оригіналів п’ятих основних аркушів (примірників декларанта) ВМД за наявності експортних операцій;

— доповнення (у довільній формі) згідно з нормами

п. 46.4 ПК (подається якщо платник податків вважає, що форма Декларації з ПДВ збільшує або зменшує його податкові зобов’язання, усупереч нормам ПК за таким податком. Зазначене доповнення вважається невід’ємною частиною Декларації та подається з поясненням мотивів його подання).

 

Нюанси заповнення Додатків

 

З п’яти додатків, що застосовувалися раніше, до Декларації з ПДВ практично в незмінному вигляді збереглися чотири з них — це теперішні додатки 2 (Д2), 3 (Д3), 4 (Д4) і 5 (Д5). Мало того, не змінився і принцип їх заповнення.

Що стосується додатка 1 (Д1), то він разом з таблицею 1, призначеною для коригування податкових зобов’язань, і таблицею 2, що використовується при коригуванні податкового кредиту за обсягами придбань товарів/послуг і необоротних активів, уключеними до рядка 10 Декларації з ПДВ, поповнилося таблицею 3, що застосовується для коригування показників, відображених раніше в рядку 15 Декларації. Зверніть увагу при цьому, що коригувати включені до рядків 15.1 і 15.2 Декларації з ПДВ величини потрібно з урахуванням частки використання сплаченого (нарахованого) податку за придбаними (ввезеними) товарами/послугами і необоротними активами між оподатковуваними та неоподатковуваними операціями.

Додаток 6 (Д6)

зобов’язані подавати платники ПДВ, які здійснюють операції:

— що не є об’єктом оподаткування (заповнюється

таблиця 1 до рядка 3 Декларації);

— з постачання послуг за межами митної території України і послуг, місце постачання яких визначене відповідно до

пп. 186.2, 186.3 ПК за межами митної території України (заповнюється таблиця 2 до рядка Декларації);

— звільнені від обкладення ПДВ (заповнюється

таблиця 3 до рядка 5 Декларації).

Одночасно з цим

додаток 6 (Д6) щомісячно повинні подавати підприємства (організації) інвалідів, які в його таблиці 4 проставляють відсоток:

— інвалідів, які мають на підприємстві (організації), заснованому громадськими організаціями інвалідів, основне місце роботи, протягом попереднього звітного (податкового) періоду від середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу такого підприємства (організації);

— фонду оплати праці інвалідів протягом звітного періоду в сумі загальних витрат з оплати праці, що відносяться до складу витрат;

— суми витрат з переробки (обробки, інших видів перетворення) сировини, комплектуючих виробів, складових частин, інших купівельних товарів/послуг, що використовуються при виготовленні таких товарів/послуг, щодо яких застосовується звільнення від оподаткування.

Не варто забувати при цьому, що підприємства (організації) інвалідів разом з поданням додатка 6 (Д6) до Декларації з ПДВ зобов’язані проставити відмітку «Х» у спеціальному полі 10 її вступної частини.

Додаток 7

(Д7) підлягає заповненню платниками ПДВ, які придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи використовують частково в операціях, що обкладаються ПДВ, а частково — у неоподатковуваних та/або пільгованих.

Розрахунок частки

використання товарів/послуг та/або необоротних активів в оподатковуваних операціях (далі — частка використання) здійснюється в таблиці 1 додатка 7 (Д7) і визначається у відсотках. При цьому такий розрахунок частки використання в загальному випадку здійснюється платниками за обсягами постачань за попередній календарний рік (верхній рядок таблиці 1) один раз на рік і подається разом з Декларацією з ПДВ за останній звітний період такого попереднього року (у 2011 році — за березень 2011 року (1 квартал 2011 року), але за даними 2010 року).

За роз’ясненнями ДПАУ, наданими в

листі від 16.03.2011 р. № 7273/7/16-1517, при розрахунку обсягу постачань за попередній календарний рік (графа 3 таблиці 1) ураховується сукупний обсяг постачань як сума значень рядка 6 (рядка 5 старої форми Декларації) і рядка 8 колонки А Декларації з ПДВ за минулий календарний рік і всіх Уточнюючих розрахунків, якими виправлені самостійно виявлені платником помилки звітних (податкових) періодів календарного року, що передує поточному. Обсяг постачань оподатковуваних операцій (без урахування ПДВ) за попередній календарний рік (графа 4 таблиці 1) розраховується як сума значень рядків 1, 2.1, 2.2, 8.1, 8.2 колонки А Декларації з ПДВ за минулий календарний рік і всіх Уточнюючих розрахунків, якими платником податків здійснено виправлення помилок за такий попередній календарний рік.

Новостворені

платники ПДВ та/або платники податку, в яких протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, а такі операції почали здійснюватися у звітному періоді, розрахунок частки використання проводять (заповнюючи нижній рядок таблиці 1) за обсягами постачань першого звітного (податкового) періоду декларування оподатковуваних і неоподатковуваних операцій і подають його разом з Декларацією за такий перший звітний період.

Визначена в описаному порядку частка використання (колонка 5 Таблиці 1 додатка 7 (Д7)) відображається платником податку у спеціальному полі рядка 15.1 Декларації з ПДВ (у відсотках) і застосовується ним

протягом поточного календарного року для визначення податкового кредиту при заповненні рядка 15.1 (колонка Б) Декларації.

За підсумками календарного року

платники здійснюють перерахунок частки використання товарів/послуг в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій з відображенням результатів перерахунку сум податкового кредиту в Декларації з ПДВ за останній звітний (податковий) період року (рядок 16.4).

У разі

зняття з обліку платника податків, у тому числі за рішенням суду, перерахунок частки здійснюється виходячи з фактичних обсягів оподатковуваних і неоподатковуваних операцій, проведених з початку поточного року до дати зняття з обліку. За таких обставин коригування відображається в рядку 16.4 Декларації з ПДВ останнього податкового періоду зняття платника з обліку.

Перерахунок частки

використання товарів/послуг проводиться в порядку та за формою згідно з таблицею 2 додатка 7 (Д7) до Декларації з ПДВ.

За необоротними активами перерахунок частки

в оподатковуваних операціях здійснюється за результатами 12, 24 і 36 місяців їх використання в порядку та за формою відповідно до таблиці 3 додатка 7 (Д7). Результати перерахунку сум податкового кредиту відображаються в рядку 16.4 Декларації з ПДВ за звітний період, на який припадає 12-й, 24-й або 36-й місяць використання необоротних активів.

Таблиця 4 додатка 7 (Д7)

призначена для здійснення платниками, які застосовують касовий метод, розподілу сум ПДВ, нарахованого (сплаченого) у зв’язку з отриманням товарів/послуг за переліком згідно з п. 187.10 ПК, при постачанні яких застосовуються одночасно і касовий метод, і загальні правила визначення податкових зобов’язань і податкового кредиту.

Додатком 8 (Д8)

нормативно визначена форма заяви зі скаргою на постачальника товарів/послуг, що відмовився подати податкову накладну або що порушив порядок її заповнення та/або порядок реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. До названої заяви в обов’язковому порядку додаються копії відповідних документів, зазначених у п. 201.10 ПК.

Такі правила заповнення оновленої Декларації з ПДВ і додатків до неї. Подробиці виправлення помилок розглянемо в одному з наступних номерів газети.

 

ВИКОРИСТАНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

ПК

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про бухоблік

— Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Порядок № 41

— Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПАУ від 25.01.2011 р. № 41.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі