Теми статей
Обрати теми

Податкові канікули і звільнення від оподаткування

Редакція ПК
Стаття

Податкові канікули і звільнення від оподаткування

 

У цій статті мова піде про настільки приємні для платників податків речі: звільнення від оподаткування, а також про «податкові канікули» для деяких платників податку на прибуток. Якщо звільнення від оподаткування передбачалося і в

Законі № 334/94, то поняття «податкові канікули» — це нововведення, унесене саме ПК.

Але про все по черзі.

 

ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ОПОДАТКУВАННЯ

 

Оподаткування громадських організацій інвалідів. Як і раніше, звільняється від оподаткування прибуток підприємств та організацій, які засновані громадськими організаціями інвалідів і є їх повною власністю (п. 154.1 ПК).

При цьому прибуток, що не підлягає оподаткуванню, може бути отриманий від продажу (постачання) товарів, виконання робіт, надання послуг. Виключенням при цьому є підакцизні товари, послуги з поставки таких товарів, отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління або інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податку здійснювати поставку товарів від імені та за дорученням іншої особи без передачі права власності на такі товари.

До подібних підприємств і організацій ставляться наступні вимоги:

— протягом попереднього звітного (податкового) періоду кількість інвалідів, які мають там основне місце роботи, становить не менш як 50 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу;

фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом звітного періоду не менш як 25 % суми загальних витрат на оплату праці.

Зазначені підприємства та організації громадських організацій інвалідів мають право застосовувати цю пільгу за наявності дозволу на право користування такою пільгою. Такий дозвіл видається Комісією з питань діяльності підприємств та організацій громадських організацій інвалідів відповідно до Закону про соціальний захист інвалідів.

У разі порушення вимог щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів платник податку зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання з цього податку за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, а також сплатити нараховану відповідно до ПК пеню.

Підприємства та організації, на які поширюються подібні правила оподаткування, повинні зареєструватись у відповідному органі державної податкової служби в порядку, передбаченому для інших платників податку на прибуток.

 

Продаж продуктів дитячого харчування власного виробництва

. Як і раніше, звільняється від оподаткування прибуток підприємств, отриманий від продажу на митній території України продуктів дитячого харчування власного виробництва, спрямований на збільшення обсягів виробництва та зменшення роздрібних цін таких продуктів (п. 154.2 ПК).

Перелік продуктів дитячого харчування власного виробництва, прибуток підприємств від реалізації яких на митній території України звільняється від оподаткування, встановлюється КМУ і затверджений

постановою КМУ «Про затвердження переліку спеціальних продуктів дитячого харчування і порядку віднесення таких продуктів до продукції власного виробництва» від 08.08.97 р. № 859.

 

Прибуток ЧАЕС

. На період підготовки до зняття і зняття з експлуатації енергоблоків ЧАЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему звільняється від оподаткування прибуток ЧАЕС (п. 154.3 ПК). Необхідною умовою при цьому є використання таких коштів на фінансування робіт з підготовки до зняття і зняття ЧАЕС з експлуатації та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

У разі порушення вимог щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів платник податку зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання з цього податку за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, а також сплатити нараховану відповідно до

ПК пеню.

 

Прибуток підприємств, отриманий за рахунок міжнародної технічної допомоги

. Крім того, звільняється від оподаткування прибуток інших підприємств, отриманий за рахунок міжнародної технічної допомоги або за рахунок коштів, які передбачаються в державному бюджеті як внесок України до Чорнобильського фонду «Укриття» для реалізації міжнародної програми — Плану здійснення заходів на об’єкті «Укриття» відповідно до положень Рамкової угоди між Україною та ЄБРР стосовно діяльності Чорнобильського Фонду «Укриття» в Україні від 20.11.97 р., для подальшої експлуатації, підготовки до зняття і зняття енергоблоків ЧАЕС з експлуатації, перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему та забезпечення соціального захисту персоналу ЧАЕС (п. 154.4 ПК).

У разі порушення вимог щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів платник податку зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання з цього податку за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, а також сплатити нараховану відповідно до

ПК пеню.

Подібне звільнення від оподаткування також не є новим.

 

Оподаткування «Артека» і «Молодої гвардії»

. Як і раніше, звільняється від оподаткування прибуток державних підприємств «Міжнародний дитячий центр «Артек» і «Український дитячий центр «Молода гвардія» від провадження діяльності з оздоровлення та відпочинку дітей (п. 154.5 ПК).

Тобто, як бачимо, звільнення від оподаткування деяких платників податку на прибуток не зазнали змін з впровадженням

ПК.

 

Нові звільнення

. Згідно з ПК звільняється від оподаткування прибуток дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів недержавної форми власності, отриманий від надання освітніх послуг (п. 154.7 ПК).

Крім того, звільняється від оподаткування прибуток підприємств енергетичної галузі в межах витрат, передбачених інвестиційними програмами, схваленими Національною комісією регулювання електроенергетики України, на капітальні вкладення з будівництва (реконструкції, модернізації) міждержавних, магістральних та розподільчих (локальних) електричних мереж та/або сум, спрямованих на повернення кредитів, які використані для фінансування вищевказаних цілей (

п. 154.8 ПК).

Інша справа —

податкові канікули.

 

ПОДАТКОВІ КАНІКУЛИ

 

Вони впроваджені саме ПК і є одним з найголовніших нововведень, внесених в оподаткування прибутку підприємств. Їх суть полягає в застосуванні деякими платниками податку на прибуток ставки 0 % на період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року.

Для виникнення такого права платники повинні мати розмір доходів протягом кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не більше 3 млн грн. та нараховувати за кожний місяць звітного періоду заробітну плату (доход) працівникам, які перебувають з ними у трудових відносинах, в розмірі не меншому, ніж 2 мінімальні заробітні плати, а також відповідати хоча б одному із наступних критеріїв:

а) бути утвореними в установленому законом порядку після 01.04.2011 р.;

б) бути діючими платниками, у яких протягом 3 послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення пройшло менше 3 років) щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі, що не перевищує 3 млн грн., а середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду не перевищувала 20 осіб;

в) бути зареєстрованими платниками єдиного податку в установленому законодавством порядку в період до набрання чинності ПК, у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) становив до 1 млн грн. та середньооблікова кількість працівників становила до 50 осіб.

При цьому, якщо платники податку , які застосовують податкові канікули, у будь-якому звітному періоді досягли показників щодо отриманого доходу, середньооблікової чисельності або середньої заробітної плати працівників, з яких хоча б один не відповідає зазначеним критеріям, то такі платники зобов’язані оподаткувати прибуток, отриманий у такому звітному періоді, за основною (базовою) ставкою податку (в 2011 році — 23 %).

Податкові канікули не поширюються

на суб’єктів господарювання, які утворені в період після набрання чинності розділом III ПК шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення), приватизації та корпоратизації.

Крім того,

податкові канікули не поширюються також на тих суб’єктів господарювання, які здійснюють:

1) діяльність у сфері розваг, визначену в

п.п. 14.1.46 ПК наступним чином:

Діяльність у сфері розваг

— господарська діяльність юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, що полягає у проведенні лотерей, а також розважальних ігор, участь в яких не передбачає одержання її учасниками грошових або майнових призів (виграшів), зокрема більярд, кегельбан, боулінг, настільні ігри, дитячі відеоігри тощо

2) виробництво, оптовий продаж, експорт та імпорт підакцизних товарів;

3) виробництво, оптовий та роздрібний продаж пально-мастильних матеріалів;

4) видобуток, серійне виробництво та виготовлення дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення, що підлягають ліцензуванню відповідно до

Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III;

5) фінансову діяльність (

гр. 65 — 67 Секції J КВЕД ДК 009:2005);

6) діяльність з обміну валют;

7) видобуток та реалізацію корисних копалин загальнодержавного значення;

8) операції з нерухомим майном, оренда (в тому числі надання в оренду торгових місць на ринках та/або у торгівельних об’єктах) (

гр. 70, 71 КВЕД ДК 009:2005);

9) діяльність з надання послуг пошти та зв’язку (

гр. 64 КВЕД ДК 009:2005);

10) діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату;

11) діяльність з надання послуг у сфері телебачення і радіомовлення відповідно до

Закону України «Про телебачення і радіомовлення» від 21.12.93 р. № 3759-XII;

12) охоронну діяльність;

13) зовнішньоекономічну діяльність (крім діяльності у сфері інформатизації);

14) виробництво продукції на давальницькій сировині;

15) оптову торгівлю і посередництво в оптовій торгівлі;

16) діяльність у сфері виробництва та розподілення електроенергії, газу та води;

17) діяльність у сферах права, бухгалтерського обліку, інжинірингу; надання послуг підприємцям (

гр. 74 КВЕД ДК 009:2005).

Схему переходу платника податку на «податкові канікули» наведено нижче.

Для платників податку на прибуток, які мають право на застосування податкових канікул, передбачені такі переваги порівняно зі «звичайними» платниками, а саме:

1) вони подають декларацію з податку на прибуток за спрощеною формою (

п. 49.2 ПК), яка встановлюється КМУ (п. 46.5 ПК);

2) ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат з метою обрахунку об’єкта оподаткування за методикою, затвердженою Міністерством фінансів України (

п. 44.2 ПК).

У той же час для платників податку, на яких поширюється дія податкових канікул, передбачені певні обмеження, а саме:

— суми коштів, що не перераховані до бюджету при застосуванні ставки податку

0 %, спрямовуються на переоснащення матеріально-технічної бази, на повернення кредитів, використаних на вказані цілі, і сплату процентів за ними та/або поповнення власних обігових коштів;

— суми коштів, що не перераховані до бюджету при застосуванні ставки податку

0 %, визнаються доходами одночасно з визнанням витрат, здійснених за рахунок цих коштів, у розмірі таких витрат.

У разі якщо суми коштів, що не перераховані до бюджету при застосуванні ставки податку

0 %, використані не за цільовим призначенням або не використані платником податку протягом річного звітного періоду, залишок невикористаних коштів або сума коштів, використана не за цільовим призначенням, зараховуються до бюджету в першому кварталі наступного звітного року.

Тому радимо платникам використовувати вивільнені від оподаткування кошти саме на передбачені в

ПК цілі.

Зверніть увагу! Платники податку, на яких поширюється дія податкових канікул, при нарахуванні та виплаті дивідендів своїм акціонерам (власникам), зобов’язані нараховувати та вносити до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Але і це ще не все:

такі платники мають сплачувати податок на прибуток за основною (базовою) ставкою, за звітний податковий період, в якому здійснювалось нарахування та виплата дивідендів.

Але і це ще не всі пільги, передбачені

ПК.

 

img 1

 

ТИМЧАСОВІ ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД ОПОДАТКУВАННЯ

 

У підрозділі 4 розділу XX ПК передбачено звільнення від оподаткування і для деяких інших платників, що мають тимчасовий характер. Є серед них як «старі», так і внесені ПК. Про все по черзі.

1.

До 01.01.2020 р. звільняються від оподаткування:

— прибуток виробників біопалива, отриманий від продажу біопалива;

— прибуток підприємств, отриманий ними від діяльності з одночасного виробництва електричної та теплової енергії та/або виробництва теплової енергії з використанням біологічних видів палива;

— прибуток виробників техніки, обладнання, устаткування, визначених

ст. 7 Закону України «Про альтернативні види палива» від 14.01.2000 р. № 1391-XIV для виготовлення та реконструкції технічних і транспортних засобів, у тому числі самохідних сільськогосподарських машин та енергетичних установок, які споживають біологічні види палива, одержаний від продажу зазначеної техніки, обладнання та устаткування, що були вироблені на території України.

2.

До 01.01.2020 р. звільняється від оподаткування прибуток підприємств, отриманий ними від господарської діяльності з видобування та використання газу (метану) вугільних родовищ, що здійснюється відповідно до Закону України «Про газ (метан) вугільних родовищ» від 21.05.2009 р. № 1392-VI.

3.

Строком на 10 років, починаючи з 01.01.2011 р., звільняються від оподаткування:

а) прибуток суб’єкта господарської діяльності, отриманий від надання готельних послуг (

гр. 55 КВЕД ДК 009:2005) у готелях категорій «п’ять зірок», «чотири зірки» і «три зірки», у тому числі новозбудованих чи реконструйованих або в яких проведено капітальний ремонт чи реставрацію існуючих будівель і споруд.

Потрібно зазначити, що це звільнення від оподаткування спрямоване на розвиток інфраструктури міст;

б) прибуток, отриманий від основної діяльності підприємств легкої промисловості (

гр. 17 — 19 КВЕД ДК 009:2005), крім підприємств, які виробляють продукцію на давальницькій сировині.

При цьому на перехідний період до 01.01.2012 р. для підприємств легкої промисловості, які на час набрання чинності положеннями

ПК мають укладені договори на виробництво продукції на давальницькій сировині, термін виконання яких закінчується протягом встановленого періоду, дозволяється застосовувати вказані положення.

Спрямування цього нововведення також більш, ніж очевидне, — розвиток вітчизняної легкої промисловості;

в) прибуток підприємств галузі електроенергетики (

клас 40.11 гр. 40 КВЕД ДК 009:2005) від продажу електричної енергії, виробленої з відновлювальних джерел енергії.

Таким чином у нашій державі здійснюється сприяння в розвитку галузі електроенергетики з використанням відновлювальних джерел енергії;

г) прибуток, отриманий від основної діяльності підприємств суднобудівної (

клас 35.11 група 35 КВЕД ДК 009:2005) промисловості;

ґ) прибуток підприємств літакобудівної промисловості, отриманий від основної діяльності (

підклас 35.30.0 клас 35.30 гр. 35.3 розд. 35 КВЕД ДК 009:2005), а також від проведення такими підприємствами науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт (підклас 73.10.2 клас 73.10 гр. 73.1 розд. 73 КВЕД ДК 009:2005), які виконуються для потреб літакобудівної промисловості.

Така новація спрямована на розвиток літакобудівної промисловості, як однієї з пріоритетних галузей національної економіки;

д) прибуток підприємств машинобудування для агропромислового комплексу (

клас 29.31 і 29.32 гр. 29.3 розд. 29 КВЕД ДК 009:2005).

Ця норма має на меті оновлення матеріально-технічної бази АПК, проте навряд чи впровадження одного цього правила здатне вирішити цю масштабну проблему.

4.

До 01.01.2015 р. звільняється від оподаткування прибуток видавництв, видавничих організацій, підприємств поліграфії, отриманий ними від діяльності з виготовлення на території України книжкової продукції, крім продукції еротичного характеру.

5. До 01.01.2016 р.

не включаються до доходів суми коштів або вартість майна, отримані суб’єктами кінематографії (виробниками фільмів) та/або суб’єктами мультиплікації (виробники мультиплікаційних фільмів) і спрямовані на виробництво національних фільмів.

6.

Протягом строку дії міжнародних договорів України, згоду на обов’язковість яких надано ВРУ, з питань космічної діяльності щодо створення космічної техніки (включаючи агрегати, системи та їх комплектуючі для космічних комплексів, космічних ракет-носіїв, космічних апаратів та наземних сегментів космічних систем), але не пізніше 01.01.2015 р., податковий період, за який визначаються податкові зобов’язання з податку на прибуток, дорівнює одному звітному календарному року для резидентів — суб’єктів космічної діяльності, які отримали ліцензію на право її здійснення та беруть участь у виконанні таких договорів (угод).

Якщо зазначені договори визнаються сторонами повністю виконаними до настання 01.01.2015 р., то останній податковий період (у тому числі для визначення норм амортизаційних відрахувань) розраховується з початку календарного року до закінчення звітного кварталу такого року, на який припадає таке повне виконання договорів.

Платники податку, які підпадають під дію цього правила і при цьому здійснюють види діяльності інші, ніж космічна, ведуть окремий податковий облік за такими та іншими видами діяльності за загальними правилами та у порядку, визначеному

п. 152.13 ПК.

Тимчасові правила застосовуються з урахуванням наступних особливостей:

а) суми коштів, що вивільнені від оподаткування, спрямовуються підприємствами — платниками податку на збільшення обсягів виробництва (надання послуг), переоснащення матеріально-технічної бази, запровадження новітніх технологій, пов’язаних з основною діяльністю такого платника податку, та/або повернення кредитів, використаних на зазначені цілі, і сплату процентів за ними;

б) з метою оподаткування суми вивільнених від оподаткування коштів визнаються доходами одночасно з визнанням витрат, понесених за рахунок цих коштів, у розмірі таких витрат;

в) порядок цільового використання вивільнених від оподаткування коштів встановлюється КМУ;

г) у разі порушення вимог щодо цільового використання вивільнених від оподаткування коштів платник податку зобов’язаний збільшити податкові зобов’язання з цього податку за результатами податкового періоду, на який припадає таке порушення, а також сплатити пеню, нараховану відповідно до

ПК.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі