Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування операцій з торгівлі цінними паперами

Редакція ПК
Лист від 18.06.2011 р. № 11329/6/15-0516

Оподаткування операцій з торгівлі цінними паперами: доходи та витрати платника

Лист Державної податкової адміністрації України

«Щодо оподаткування операцій з торгівлі цінними паперами»

від 18.06.2011 р. № 11329/6/15-0516

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <…> щодо оподаткування операцій з торгівлі цінними паперами та повідомляє.

Порядок оподаткування операцій з торгівлі цінними паперами, деривативами* та іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами визначено у п. 153.8 ст. 153 Податкового кодексу України (далі — Кодекс).

Для цілей цього пункту під терміном «доходи» слід розуміти суму коштів або вартість майна, отриману (нараховану) платником податку від продажу, обміну** або інших способів відчуження цінних паперів, деривативів* або інших, ніж цінні папери, корпоративних прав, а також вартість будь-яких матеріальних цінностей чи нематеріальних активів, які передаються платнику податку в зв'язку з таким продажем, обміном або відчуженням. До складу доходів включається також сума будь-якої заборгованості платника податку, яка погашається у зв'язку з таким продажем, обміном або відчуженням.

Під терміном «витрати» слід розуміти суму коштів або вартість майна, сплачену (нараховану) платником податку продавцю (у тому числі емітенту***, крім придбання під час первинного розміщення) цінних паперів, деривативів1) або інших, ніж цінні папери, корпоративних прав, як компенсація їх вартості. До складу витрат включається також сума будь-якої заборгованості покупця, яка виникає у зв'язку з таким придбанням.

Якщо протягом звітного періоду витрати на придбання кожного з окремих видів цінних паперів, деривативів* та інших, ніж цінні папери, корпоративних прав, понесені (нараховані) платником податку, перевищують доходи, отримані (нараховані) від продажу (відчуження) цінних паперів, деривативів* або інших, ніж цінні папери, корпоративних прав цього ж виду протягом такого звітного періоду, від'ємний фінансовий результат переноситься на зменшення фінансових результатів від операцій з цінними паперами, деривативами* або іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами цього ж виду наступних звітних періодів у порядку, визначеному статтею 150 Кодексу.

Норми пункту 153.8 ст. 153 Кодексу не поширюються на операції, що здійснюються платником податку — емітентом з розміщення**** корпоративних прав або інших цінних паперів, а також з їх зворотного викупу або погашення таким платником податку — емітентом. Операції з конвертації цінних паперів оподаткуванню не підлягають (п. 153.9 ст. 153 Кодексу).

Ураховуючи викладене, платник податку на прибуток в окремому податковому обліку фінансових результатів операцій з цінними паперами (корпоративними правами) має відображати витрати на суму коштів, сплачену (нараховану) продавцю цінних паперів як компенсація їх вартості, та доходи на суму коштів або вартість майна, отриману (нараховану) від продажу, обміну або інших способів відчуження цінних паперів. Прибуток від операцій з цінними паперами (корпоративними правами) включається до складу доходів платника податку за результатами звітного періоду, в якому здійснюється продаж цінних паперів.

Отже, після 01.04.2011 р. витрати на придбання цінних паперів, крім придбаних при первинному розміщенні, відображатимуться в момент отримання доходів від подальшого продажу цінних паперів.

 

Заступник голови Комісії з проведення
реорганізації ДПА України, заступник голови
О. Матвєєв

 

*07.07.2011 р. Верховною Радою був прийнятий, але до цього часу не підписаний Президентом Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України», (далі — Закон), який передбачає масштабні нововведення до ПК, які торкнулись, у тому числі, і питань стосовно оподаткування операцій з торгівлі цінними паперами.

Вважаємо за потрібне вже зараз проінформувати читачів про деякі майбутні зміни в контексті листа, що розглядається.

Відповідно до Закону в новій редакції тексту п. 153.8 ПК відсутнє згадування деривативів, у зв’язку з чим операції з їх торгівлі цим пунктом віднедавна не регулюються. —

Прим. ред.

** Відповідно до Закону доповнено словами «,

викупу емітентом, погашення». — Прим. ред.

*** Відповідно до Закону доповнено словами «

під час розміщення», у той час як слова «крім придбання під час первинного розміщення» вилучено. — Прим. ред.

**** Відповідно до Закону доповнено словами «

та наступного продажу». — Прим. ред.

 

Коментар редакції

Вище ми вже зазначили, що 07.07.2011 р. Верховною Радою був прийнятий, але до цього часу не підписаний Президентом Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» (далі — Закон), який передбачає масштабні нововведення до ПК, що торкаються, у тому числі і питань стосовно оподаткування операцій з торгівлі цінними паперами.

Проаналізуємо деякі норми Закону.

Зазначимо, зокрема, те, що автори

Закону особливу увагу звернули на операції РЕПО, визначення яких відтепер міститься в п.п. 14.1.270 ПК. Згідно з ним:

 

Операція РЕПО

— операція купівлі (продажу) цінних паперів із зобов'язанням зворотного їх продажу (купівлі) через визначений строк за заздалегідь обумовленою ціною, що здійснюється на основі єдиного договору РЕПО. У цілях цього кодексу строк між датами виконання першої та другої частинами операції РЕПО, або термін РЕПО, не може перевищувати одного року.

 

Згідно з новою редакцією

п. 153.9 ПК норми п. 153.8 ПК, якому приділено увагу в цьому листі, не поширюються на операції РЕПО, якщо такі операції не передбачають перехід права власності на цінні папери. Фінансовий результат за такими операціями платника податку визначається щодо кожної такої операції як різниця між ціною продажу (купівлі) цінних паперів та ціною їх зворотної купівлі (продажу), у податковому періоді, в якому відбулась зворотна купівля (продаж) таких цінних паперів.

Якщо операції РЕПО передбачають перехід права власності на цінні папери

, то фінансовий результат визначається в загальновстановленому порядку, який передбачений для операцій з торгівлі цінними паперами в п. 153.8 ПК.

Оподаткування деривативів відтепер не регламентується

п. 153.8 ПК. Натомість поряд з оподаткуванням операцій РЕПО відповідні регулюючі норми стосовно деривативів містяться в п. 153.9 ПК.

Згідно з ними

за операціями з деривативами (похідними інструментами) визначається загальний результат платника податку від таких операцій за звітний податковий період за даними бухгалтерського обліку.

При цьому

від'ємний результат від операцій з деривативами переноситься на зменшення результату від операцій з деривативами наступних звітних періодів у порядку, визначеному ст. 150 ПК.

Позитивний результат

(з урахуванням від'ємного результату від операцій з деривативами минулих періодів) включається до складу доходів платника податку за результатами такого звітного податкового періоду.

Усі інші витрати та доходи платника податку за операціями з деривативами враховуються у визначенні об'єкта оподаткування такого платника податку

на загальних умовах, установлених ПК.

Норми

ПК при проведенні операцій РЕПО чи операцій з деривативами щодо звичайних цін не застосовуються.

Указані нововведення звертають увагу й на те, що

первинними документами для підтвердження доходів і витрат за операціями з цінними паперами та деривативами (похідними інструментами) можуть бути:

для торговців цінними паперами — учасників фондової біржі

— біржовий звіт за звітний період;

для платників податку — клієнтів торговців цінними паперами — учасників фондової біржі

— звіт торговця цінними паперами, який формується на підставі біржового звіту та договору з таким торговцем.

Тепер перейдемо безпосередньо до листа, що коментується. У стилі більшості подібних роз’яснень у цьому листі також детально процитовано норми

ПК.

При цьому зазначимо, що з 01.04.2011 р. у трактуванні доходів та витрат від операцій з торгівлі цінними паперами не сталось жодних значимих змін.

Не зазнав змін і порядок перенесення від'ємних фінансових результатів від операцій купівлі-продажу

окремих видів цінних паперів на наступні звітні періоди. У разі виникнення такого від’ємного значення, воно переноситься на зменшення фінансових результатів від операцій з цінними паперами або іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами цього ж виду наступних звітних періодів у порядку, визначеному ст. 150 ПК.

Аналізуючи такий порядок, робимо висновок, що в разі, якщо результатом порівняння доходів, отриманих (нарахованих) від продажу (відчуження) цінних паперів, або інших, ніж цінні папери, корпоративних прав з витратами, понесеними (нарахованими) на придбання кожного з окремих видів цінних паперів, та інших, ніж цінні папери, корпоративних прав, цього ж виду за підсумками податкового року є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат першого календарного кварталу наступного податкового року. Розрахунок фінансового результату від операцій з цінними паперами та іншими, ніж цінні папери, корпоративними правами за наслідками півріччя, трьох кварталів та року здійснюється з урахуванням зазначеного від'ємного значення попереднього року у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від'ємного значення.

У разі ж, якщо фінансовий результат від операцій з окремими видами цінних паперів у звітному податковому періоді є додатним, то його значення збільшує доходи звітного податкового періоду, які враховуються при визначенні об’єкта оподаткування.

Викладений в листі порядок визнання доходів та витрат не поширюється на операції, що здійснюються платником податку — емітентом з розміщення

та наступного продажу корпоративних прав або інших цінних паперів, а також з їх зворотного викупу або погашення таким платником податку — емітентом. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР, який до 01.04.2011 р. регулював питання обкладення податком на прибуток операцій з торгівлі цінними паперами у випадку, що розглядається, виокремлював виключно операції з емісії корпоративних прав або інших цінних паперів.

Згідно з

п. 153.9 ПК не підлягають оподаткуванню операції з конвертації цінних паперів. Жодним діючим нормативним документом не визначено поняття «конвертації цінних паперів». Та згідно з практикою застосування термінів вона представляє собою вилучення емітентом з обігу та анулювання цінних паперів одного виду шляхом їх обміну на цінні папери іншого виду цього ж емітента або на цінні папери іншого емітента (у разі реорганізації цього емітента).

Головним висновком з листа, що коментується, є те, що після 01.04.2011 р.

витрати на придбання цінних паперів відображаються в момент отримання доходів від подальшого продажу цінних паперів. Це данина нововведенням, які стосуються дати визнання витрат платника податку. Нагадаємо, що згідно з п. 138.4 ПК витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів.

До складу товарів цінні папери відносяться відповідно до

п.п. 14.1.244 ПК.

Проте в цьому

підпункті міститься застереження, що до складу товарів включаються лише ті цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення. Досить цікаве формулювання… Виходить, автори ПК прирівнюють випуск цінних паперів та їх емісію. Проте згідно з абз. 4 ст. 1 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 р. № 3480-IV емісія — це установлена законодавством послідовність дій емітента щодо випуску та розміщення емісійних цінних паперів.

У цій же

статті Закону знаходимо законодавче визначення випуску та розміщення цінних паперів:

випуск цінних паперів

— сукупність певного виду емісійних цінних паперів одного емітента, однієї номінальної вартості, які мають однакову форму випуску і міжнародний ідентифікаційний номер, забезпечують їх власникам однакові права незалежно від часу придбання і розміщення на фондовому ринку (абз. 2 ст. 1 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 р. № 3480-IV);

розміщення цінних паперів

— відчуження цінних паперів емітентом або андеррайтером шляхом укладення цивільно-правового договору з першим власником (абз. 13 ст. 1 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.2006 р. № 3480-IV).

Тобто ставити знак рівності між випуском та емісією, як це зробили автори

ПК, не можна. Емісія включає в себе випуск цінних паперів та їх розміщення, тобто є ширшим поняттям, ніж власне випуск.

Оскільки цінні папери, що використовуються в операціях емісії та погашення, до складу товарів не включаються, тому й кваліфікувати операції з первинного розміщення цінних паперів як реалізацію товарів не вдасться. А от їх подальший продаж першим власником під поняття «реалізації товарів» цілком підходить. Тому витрати в першого власника в такому разі, на думку редакції, мають виникати під час такого подальшого продажу. Проте в листі, що коментується, міститься інший висновок.

Підґрунтям для такого висновку служить попередня редакція

ПК, в якій навіть при трактуванні витрат від операцій з торгівлі цінними паперами суму коштів або вартість майна, сплачену (нараховану) платником податку емітенту під час первинного розміщення, не включали до витрат. Тепер же це зовсім недоречне виключення з ПК вилучено, тому витрати на придбання цінних паперів, у тому числі придбаних при первинному розміщенні, відображаються в момент отримання доходів від подальшого продажу цінних паперів.

 

Юрій Товстоп'ят

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі