Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку адміністрування податку на прибуток

Редакція ПК
Лист від 06.05.2011 р. № 12807/7/15-0317

Яку форму податкової декларації використовувати при роботі на податкових канікулах?

Лист Державної податкової адміністрації України

«Щодо порядку адміністрування податку на прибуток»

від 06.05.2011 р. № 12807/7/15-0317

 

Державна податкова адміністрація України з метою належної організації адміністрування податку на прибуток повідомляє.

Пунктом 154.6 статті 154 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) передбачено, що на період з 1 квітня 2011 року до 1 січня 2016 року застосовується ставка 0 відсотків для платників податку на прибуток із встановленням певних критеріїв та обмежень.

Пунктом 49.2 статті 49 Кодексу визначено, що платники податку на прибуток підприємств, які оподатковуються за ставкою нуль відсотків відповідно до пункту 154.6 статті 154 цього Кодексу, подають органам державної податкової служби декларації (розрахунки) з податку на прибуток підприємств за спрощеною формою у порядку, встановленому цим Кодексом.

Відповідно до абзацу 4 пункту 46.5 статті 46 Кодексу форма спрощеної податкової декларації, що передбачена пунктом 49.2 статті 49 цього Кодексу, та порядок переходу платників податків на подання такої декларації встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Враховуючи вищевикладене, Державна податкова адміністрація України до визначення форми спрощеної податкової декларації та порядку переходу платників податків на подання такої декларації Кабінетом Міністрів України рекомендує платникам податку на прибуток підприємств, які оподатковуються за ставкою нуль відсотків відповідно до пункту 154.6 статті 154 цього Кодексу, подавати до органів державної податкової служби податкову декларацію з податку на прибуток підприємства за формою, затвердженою наказом Державної податкової адміністрації України від 28.02.2011 № 114.

Головам Державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначені рекомендації до відома підпорядкованих підрозділів і платників податків.

 

Заступник голови Комісії з проведення реорганізації ДПА України,
 заступник голови ДПА України О. Любченко

 

Коментар редакції

Тема податкових канікул для нашого видання не нова. Зокрема, розглядаючи роз’яснення Державної податкової адміністрації України, ми звертали увагу на критерії, які повинні виконуватись з тим, щоб платник податку на прибуток мав право працювати на податкових канікулах («Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 9 (9), с. 9).

Крім того, на сторінках видання була опублікована нова форма податкової декларації з податку на прибуток підприємства («Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 10 (10), с. 3 — 30). Не залишили на призволяще своїх читачів ми і в питанні заповнення декларації (коментар стосовно порядку дій при її заповненні було наведено в «Податковому кодексі: консультації та коментарі», 2011, № 13 (13) на с. 27 — 45 і в цьому номері на с. 29 — 42).

Також ми зазначали, що форма декларації може відрізнятись залежно від статусу платника («Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 10 (10), с. 33). Звернемо увагу на те, що форми ВСІХ податкових декларацій розроблено

Державною податковою адміністрацією України.

У той же час

абз.4 п. 46.5 ПК передбачено встановлення форми та порядку переходу на подання спрощеної декларації Кабінетом Міністрів України. Скоріше за все, саме це стало причиною того, що вчасно така форма розроблена не була. Відтак, згідно з положеннями листа, що коментується, звітувати платникам податку на прибуток, які перебувають на податкових канікулах, доведеться відповідно до так званої основної форми декларації (тобто встановленої наказом Державної податкової адміністрації України від 28.02.2011 р. № 114).

Виходить, незважаючи на застосування зазначеними платниками ставки з податку на прибуток 0 %, звітувати їм доведеться нарівні зі звичайними платниками.

 

Юрій Товстоп’ят

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі