Теми статей
Обрати теми

Додатки ТП, ПЗ, ЗП і АД до декларації з податку на прибуток: нюанси заповнення

Редакція ПК
Стаття

Додатки ТП, ПЗ, ЗП і АД до Декларації з податку на прибуток: нюанси заповнення

Для розрахунку податку на прибуток від патентованої діяльності, авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів, величини звільненого від оподаткування прибутку та зменшення нарахованої суми податку до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства передбачено спеціальні додатки, особливості складання яких розглянуто у пропонованій статті.

Тетяна Войтенко, член редакційної колегії

 

Порядок заповнення найбільш, на наш погляд, популярних додатків ІД, СВ, ЗВ, АВ, ВЗ ІВ та АМ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, форму якої затверджено

наказом № 114 (далі — Декларація з податку на прибуток), детально було описано у статті «Нова декларація з податку на прибуток: знайомимося ближче» // «Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 13, с. 27.

Однак, якщо підприємство провадить діяльність, що підлягає патентуванню, здійснює пільговану діяльність, має право на зменшення нарахованої суми податку на прибуток та/або виплачує дивіденди, то йому необхідно буде подати з Декларацією з податку на прибуток відповідний(і) додаток(и):

— ТП «Розрахунок податку на прибуток, отриманий від діяльності, що підлягає патентуванню» до рядків 08 та 12;

— ПЗ «Розрахунок прибутку, що звільняється від оподаткування» до рядка 09;

— ЗП «Зменшення нарахованої суми податку» до рядка 13;

— АД «Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток на суму виплачених дивідендів» до рядка 20.

Про особливості заповнення перелічених додатків до Декларації з податку на прибуток — наша подальша розмова.

 

Додаток ТП

 

Підставою для заповнення

рядків 08 та 12 Декларації з податку на прибуток є спеціальний додаток ТП, що називається «Розрахунок податку на прибуток, отриманий від діяльності, що підлягає патентуванню» та підлягає заповненню тільки тими підприємствами, які отримують у встановленому ст. 267 ПК порядку торгові патенти та здійснюють такі види підприємницької діяльності:

— торговельну діяльність у пунктах продажу товарів;

— діяльність з надання платних побутових послуг з переліку, визначеного

постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 р. № 1258;

— торгівлю валютними цінностями в пунктах обміну іноземної валюти;

— діяльність у сфері розваг (крім проведення державних грошових лотерей).

Нагадаємо, що платник податку на прибуток, який

провадить діяльність, що підлягає патентуванню відповідно до розділу XII ПК, зобов'язаний за приписами п. 152.2 ПК окремо визначати податок від кожного виду такої діяльності та окремо визначати податок від іншої діяльності. З цією метою такому платникові необхідно вести окремий облік у розрізі кожного виду такої діяльності:

— доходів, отриманих від діяльності, що підлягає патентуванню;

— видатків, пов'язаних з провадженням діяльності з урахуванням від’ємного значення як результату розрахунку об'єкта оподаткування.

При цьому, як і в минулі часи, у разі якщо основні засоби використовуються як для отримання доходу від діяльності, що підлягає патентуванню, так і для отримання доходів від діяльності, що не вимагає отримання патенту,

сума нарахованих амортизаційних відрахувань підлягає розподілу. Коефіцієнт розподілу визначається як відношення доходів від патентованої діяльності до загальної суми доходів підприємства з урахуванням доходів, що «патентуються». Аналогічно відбувається розподіл видатків, які одночасно пов'язані як із діяльністю, що підлягає патентуванню, так і з діяльністю, що не патентується.

Згідно з нормами

п. 152.1 ПК податок, отриманий від патентованої діяльності, підлягає сплаті до бюджету в сумі, визначеній відповідно до розділу III ПК і зменшеній на вартість придбаних торгових патентів на право здійснення такого виду діяльності.

Таким чином,

до зменшення визначеної в окремому податковому обліку суми податку на прибуток, отриманого від кожного виду патентованої діяльності, зараховується вартість торгових патентів, придбаних для здійснення саме цього конкретного виду діяльності . При цьому вартість придбаних торгових патентів зменшує податок на прибуток не всією сумою, а лише в сумі, що не перевищує суму податку на прибуток, обчислену окремо за діяльністю, для здійснення якої придбано такі патенти, тобто в межах суми такого податку. Цілком очевидно, що при отриманні у звітному періоді збитку від будь-якого виду патентованої діяльності вартість торгових патентів, придбаних для її здійснення в такому періоді, не піде на зменшення податку на прибуток від інших видів діяльності.

Важливо також відзначити, що податок на прибуток від патентованої діяльності зменшується виключно на вартість торгових патентів,

дія яких припадає на відповідний звітний (податковий) період.

При цьому не можна не звернути увагу на змінений порівняно з чинним раніше порядок обліку

від’ємного значення об'єкта оподаткування в результатах подальших податкових періодів. Так, відповідно до вимог п. 150.1 ПК від’ємне значення як результат розрахунку об'єкта оподаткування, отриманий від провадження діяльності, що підлягає патентуванню, не враховується для цілей розрахунку об'єкта оподаткування платника податку та відшкодовується за рахунок доходів, отриманих у майбутніх податкових періодах від такої діяльності. Виходить, якщо за підсумками звітного (податкового) періоду в цілому по підприємству буде визначено від’ємне значення об’єкта оподаткування і водночас від патентованої діяльності отримано прибуток, то підприємству необхідно буде сплатити до бюджету податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, у повному обсязі. У протилежній ситуації, коли в поточному звітному (податковому) періоді від патентованої діяльності отримано збиток, а загалом по підприємству діяльність прибуткова, то такий від’ємний об'єкт оподаткування не враховується при обчисленні податку на прибуток від іншої (непатентованої) діяльності, у зв'язку з чим податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню, має бути сплачено до бюджету в повному обсязі. Яскравим свідченням цього є форма Декларації з податку на прибуток, де для відображення податку на прибуток від патентованої та непатентованої діяльності передбачено тепер окремі рядки:

— 11 «

Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 07 - рядок 08 -
- рядок 09 (при додатному значенні)
х рядок 10:
: 100)
»;

— 12 «

Податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшений на вартість торгових патентів».

Слід особливо зауважити, що платник податку, який одночасно здійснює діяльність, що підлягає патентуванню, та іншу (непатентовану) діяльність,

декларує загальну суму податкових зобов'язань за всіма цими видами діяльності в одній Декларації з податку на прибуток у загальновстановленому порядку. Тобто доходи, отримані від провадження діяльності, що підлягає патентуванню, витрати від цієї діяльності, а також об'єкт оподаткування від патентованої діяльності відображаються в рядках 01 — 07 Декларації у складі загальних показників підприємства про доходи, витрати, об'єкт оподаткування від усіх видів діяльності, а також при складанні відповідних додатків до зазначених її рядків.

Потім об'єкт оподаткування від діяльності, що підлягає патентуванню, наводиться з відповідним знаком (+, -)

у рядку 08 Декларації з податку на прибуток, а податок на прибуток від такої діяльності, зменшений на вартість торгових патентів, — у рядку 12 такої Декларації. Показники зазначених рядків Декларації і визначаються, як уже згадувалося, на підставі заповнення додатка ТП, де відображаються результати роздільного обліку доходів, отриманих від діяльності, що підлягає патентуванню, і витрат, пов'язаних з провадженням такої діяльності з урахуванням від’ємного значення як результату розрахунку об’єкта оподаткування.

Форма додатка ТП за своєю структурою нагадує таблицю 3 додатка К6 до застарілої Декларації з податку на прибуток і складається з чотирьох блоків (А, Б, В і Г), у кожному з яких здійснюється

розрахунок об’єкта оподаткування щодо визначеного виду патентованої діяльності й обчислюється податок на прибуток від кожної такої діяльності, зменшений на вартість торгових патентів. Якщо яким-небудь видом (видами) патентованої діяльності підприємство не займається, у рядках додатка ТП, передбачених для нього (них), проставляється прокреслення.

Як і Декларація з податку на прибуток, рядки додатка ТП у 2011 році заповнюються згідно з даними за другий та подальші звітні (податкові) періоди.

До відповідних

рядків додатка ТП переносяться з окремого обліку відомості про доходи від здійснення конкретного виду патентованої діяльності (А1, Б1, В1, Г1), собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг) (А2, Б2, В2, Г2), інших витратах, понесених у зв'язку з отриманням зазначених доходів (А3, Б3, В3, Г3). На їх підставі розраховується величина об’єкта оподаткування за кожним видом патентованої діяльності (показники рядків А4, Б4, В4, Г4) як різниця між сумою доходів і собівартістю придбаних (виготовлених), реалізованих товарів (робіт, послуг), а також інших витрат. При отриманні від’ємного результату він усе одно записується до відповідного рядка (А4, Б4, В4, Г4) додатка ТП зі знаком мінус (« - »).

У рядку 08 додатка ТП відображається і, як наслідок, переноситься

до рядка 08 самої Декларації з податку на прибуток згорнутий результат від усіх проваджених підприємством видів патентованої діяльності (прибуток чи збиток), отриманий шляхом підсумовування даних, зазначених у рядках А4, Б4, В4, Г4 додатка ТП. Значення показника рядка 08 може бути як додатним, так і від’ємним.

Зверніть увагу: у рядках А3.1, Б3.1, В3.1, Г3.1 додатка ТП наводяться довідково (у тому числі) суми

від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного (податкового) періоду. Щодо можливості перенесення сюди від’ємного значення об’єкта оподаткування, отриманого від патентованої діяльності за підсумками I кварталу 2011 року, слід зауважити, що прямої дозвільної норми ПК з цього приводу не містить. На наш погляд, таке перенесення припустиме.

У

рядках А5, Б5, В5, Г5 додатка ТП наводиться вартість торгових патентів, придбаних для здійснення кожного конкретного виду діяльності, що патентується. Причому в цьому рядку обліковується вартість лише тих торгових патентів, дія яких, повторимо, поширюється на відповідний звітний (податковий) період складання Декларації з податку на прибуток.

Податок на прибуток

, отриманий від здійснення патентованої діяльності, зменшений на вартість торгових патентів зазначається в рядках А Б, В і Г додатка ТП. Для його розрахунку потрібно до додатного значення показників рядків А4, Б4, В4, Г4 застосувати ставку податку на прибуток, що діє у звітному (податковому) періоді
(з 1 квітня по 31 грудня 2011 року включно вона становить 23 %), і з отриманого результату відняти значення показників рядків відповідно А5, Б5, В5, Г5.

При цьому показники

рядків А, Б, В, Г додатка ТП можуть мати тільки додатне значення, тобто вартість торгових патентів, придбаних на право здійснення відповідного виду патентованої діяльності, дія яких припадає на звітний (податковий) період, може бути врахована в зменшення суми податку на прибуток від кожного виду такої діяльності поточного звітного періоду виключно в її межах. Водночас, завдяки принципу наростаючого підсумку складання Декларації з податку на прибуток, та частина вартості торгових патентів, яку не було зараховано у звітному (податковому) періоді у зменшення податку на прибуток, може бути облікована в наступному звітному періоді протягом такого звітного року. А от після закінчення звітного року не використана в зменшення податку на прибуток вартість торгових патентів «зникає».

Загальний підсумок цих

рядків А, Б, В, Г додатка ТП формує показник його рядка 12, значення якого може бути лише додатним. Якщо сума податку на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, менша за вартість придбаних на її здійснення торгових патентів, то в рядку 12 проставляється прокреслення.

Із рядка 12 додатка ТП значення переноситься до рядка 12 Декларації з податку на прибуток.

Приклад 1.

Для здійснення торгової діяльності у II кварталі 2011 року підприємством придбано торгові патенти вартістю 700 грн. (умовно). При цьому, в окремому податковому обліку за підсумками II кварталу 2011 року підприємством визначено:

варіант 1: за непатентованою діяльністю доходи — 130000 грн., витрати — 198000 грн., за патентованою діяльністю доходи — 25000 грн., витрати — 18000 грн. (у тому числі інші витрати — 3000 грн.);

— варіант 2:

за непатентованою діяльністю доходи — 198000 грн., витрати — 130000 грн., за патентованою діяльністю доходи — 19000 грн., витрати — 25000 грн. (у тому числі інші витрати — 10000 грн.).

Отже, в умовах

варіанта 1 об'єкт оподаткування від усіх видів діяльності (рядок 07 Декларацій) склав від’ємне значення, що дорівнює 61000 грн. ((130000 грн. + 25000 грн.) - (198000 грн. + 18000 грн.)).

Водночас об'єкт оподаткування від патентованої діяльності (рядок 08 Декларацій) має додатне значення та дорівнює 7000 грн. (25000 грн. - 18000 грн.).

Об'єкт оподаткування від усіх видів діяльності (рядок 07 Декларації) при даних

варіанта 2 дорівнює 62000 грн. ((198000 грн. + 19000 грн.) - (130000 грн. + 25000 грн.)). Об'єкт оподаткування від патентованої діяльності (рядок 08 декларації), отриманий з від’ємним знаком і дорівнює - 6000 грн. (19000 грн. - 25000 грн.).

Фрагмент заповненого на підставі даних наведеного прикладу додатка ТП у двох варіантах представлено в табл. 1.

 

Таблиця 1. Фрагмент додатка ТП «Розрахунок податку на прибуток, отриманий від діяльності, що підлягає патентуванню»

Показники

Код рядка

Сума, грн.

варіант 1

варіант 2

Об'єкт оподаткування від діяльності, що підлягає патентуванню (А4 + Б4 + В4 + Г4) (+, -)

08

7000

-6000

Сума податку на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшена на вартість торгових патентів (А + Б + У + Г)

12

910

Доходи, отримані від здійснення торговельної діяльності у пунктах продажу товарів

А1

25000

19000

Собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг), понесена в зв'язку з отриманням доходів, зазначених у рядку А1

А2

15000

15000

Інші витрати, понесені у зв'язку з отриманням доходів, зазначених у рядку А1, у тому числі:

А3

3000

10000

від'ємне значення об'єкта оподаткування попереднього звітного (податкового) періоду2

А3.1

Об'єкт оподаткування: позитивний (+), від'ємний (-) (А1 - А2 - А3)

А4

7000

-6000

Вартість торгових патентів на здійснення торговельної діяльності у пунктах продажу товарів, придбаних платником податку, дія яких припадає на звітний (податковий) період

А5

700

700

Податок на прибуток, отриманий від здійснення торговельної діяльності у пунктах продажу товарів, зменшений на вартість торгових патентів (позитивне значення (А4 х рядок 10 Податкової декларації : 100) - А5))

А

910

<…>

 

Фрагмент складеної за даними цього прикладу Декларації з податку на прибуток за II квартал 2011 року виглядатиме так (див. табл. 2):

 

Таблиця 2. Фрагмент Податкової декларації з податку на прибуток підприємства

Показники

Код рядка

Сума, грн.

варіант 1

варіант 2

<…>

Об'єкт оподаткування від усіх видів діяльності
(рядок 01 - рядок 04) (+, -)

07

-61000

62000

Об'єкт оподаткування від діяльності, що підлягає патентуванню (+, -)

08 ТП

7000

-6000

Прибуток, звільнений від оподаткування, або збиток від діяльності, прибуток від якої звільняється від оподаткування (+, -)

09 ПЗ

Ставка податку

10

23

Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 07 - рядок 08 - рядок 09 (при позитивному значенні) х рядок 10 / 100)

11

15640

Податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшений на вартість торгових патентів

12 ТП

910

Зменшення нарахованої суми податку

13 ЗП

Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 11 + рядок 12 - рядок 13)

14

910

15640

Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 14 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період)

15

Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього календарного кварталу (звітного) податкового періоду
(рядок 14 - рядок 15) (+, -)

16

910

15640

<…>

 

Отже, незважаючи на те, що в умовах

варіанта 1 рядок 07 Декларації з податку на прибуток має від’ємне значення, до бюджету за підсумками II кварталу 2011 року підприємству все одно доведеться сплатити податок на прибуток від патентованої діяльності в розмірі 910 грн. ((7000 грн. х 23 % : 100 %) - 700 грн.).

У другому випадку (

варіант 2) показник рядка 08 Декларації, що має від’ємне значення, фактично збільшує значення її рядка 07, унаслідок чого до бюджету має бути сплачено податок на прибуток від непатентованої діяльності у повному обсязі, тобто в розмірі 15640 грн. ((62000 грн. - (-6000 грн.)) х 23 % : 100 %).

 

Додаток ПЗ

 

Для визначення величини

прибутку, звільненого від оподаткування, або (збитку) від діяльності, прибуток від якої звільняється від оподаткування, призначено додаток ПЗ до рядка 09 Декларації з податку на прибуток.

Власне розрахунок прибутку (збитку), звільненого від оподаткування, здійснюється

в таблиці 1 «Розрахунок прибутку, що звільняється від оподаткування» додатка ПЗ, а в його таблиці 2 зазначаються підстави для застосування пільг, тобто наводиться посилання на конкретну норму ПК, якою встановлено відповідну пільгу (а саме: підпункт (частина), пункт ст. 154, 158, п. 336.1 ст. 336, пп. 15 — 19 і п. 22 підрозділу 4 розділу XX ПК та інші норми).

За приписами

п. 156.3 ПК платники податку зобов'язані вести окремий облік доходів і витрат, пов'язаних з отриманням прибутку, що звільняється від оподаткування чи оподатковується за нижчою ставкою, визначеною в п. 151.1 ПК. Конкретизує його п. 152.11 ПК, що вимагає від платників податків, дохід (прибуток) яких повністю та/або частково звільнений від обкладення податком на прибуток, вести окремий облік доходу (прибутку), що звільняється від оподаткування згідно з нормами ПК. При цьому:

— до складу витрат, пов'язаних із отриманням доходу (прибутку), що не звільняється від оподаткування, не включаються витрати, пов'язані з отриманням такого звільненого доходу (прибутку);

— сума амортизаційних відрахувань, нарахованих на основні засоби, що використовуються для отримання звільненого доходу (прибутку), не враховується у витратах, пов'язаних з отриманням доходу (прибутку), що не звільняється від оподаткування.

У разі якщо основні засоби використовуються для отримання звільненого доходу (прибутку) та інших доходів (прибутків), що підлягають оподаткуванню на загальних засадах, витрати платника податків підлягають розподілу між пільгованою та оподатковуваною діяльністю. Розподілу підлягають також і витрати, які одночасно пов'язані як із діяльністю, дохід (прибуток) від здійснення якої звільняється від оподаткування, так і з іншою діяльністю.

Важливо пам'ятати, що, як і раніше,

показники рядків 01 — 06 Декларації з податку на прибуток формуються з урахуванням доходів і витрат від усіх видів діяльності, включаючи пільговану. У підсумку результат такої діяльності (прибуток/збиток) бере участь у розрахунку об’єкта оподаткування від усіх видів діяльності (рядок 07 Декларації). Для вилучення прибутку (збитку), звільненого від оподаткування, із загальної суми прибутку (збитку), відображеного в рядку 07 Декларації з податку на прибуток, якраз і призначено її рядок 09 з «розрахунковим» додатком ПЗ до неї.

Сума доходу, отримана від звільненої діяльності, наводиться

в таблиці 1 додатка ПЗ одним рядком, а от витрати узагальнюються у дві статті:

— собівартість придбаних (виготовлених) і реалізованих товарів (робіт, послуг), що належить до конкретного виду пільгованої діяльності;

— інші витрати, що належать до конкретного виду звільненої діяльності.

Прибуток чи збиток, отримані від здійснення у звітному (податковому) періоді одного зі звільнених від оподаткування видів діяльності, наводяться в рядку 09.1 «на підставі «А» (рядок А1 - рядок А2 - рядок А3)».

За рядком 09 «

Прибуток, звільнений від оподаткування, або збиток від діяльності, прибуток від якої звільняється від оподаткування, у тому числі2:» додатка ПЗ показується загальна сума звільненого від оподаткування прибутку або ж загальна сума збитку, отримана від здійснення у звітному періоді всіх звільнених від оподаткування видів діяльності. Це означає, що пільгована діяльність може бути не лише прибутковою, а й збитковою. Як наслідок, значення цього рядка додатка ПЗ може бути як додатним, так і від’ємним. З відповідним знаком ця величина переноситься з рядка 09 додатка ПЗ у рядок 09 Декларації з податку на прибуток. Тоді при отриманні збитку від звільненої діяльності (тобто при проставлянні показника в рядку 09 із знаком «-») згідно з наведеною в рядку 11 Декларації з податку на прибуток формулою (рядок 07 - рядок 08 -
- рядок 09 (при додатному значенні) х рядок 10 /
/ 100), його величина відновить розмір об’єкта оподаткування до дійсно оподатковуваного рівня і не спотворить у підсумку результат (прибуток/збиток) від інших непільгованих видів діяльності.

Приклад 2.

Підприємство займається виготовленням на території України книжкової продукції. Протягом II кварталу 2011 року обчислено:

варіант 1: дохід від реалізації книг у розмірі — 105000 грн., собівартість виготовлення таких реалізованих книг — 87000 грн., інші витрати, що належать до такої діяльності, — 12000 грн.;

варіант 2: дохід від реалізації книг дорівнює 98000 грн. Собівартість виготовлення таких реалізованих книг склала 87000 грн., а величина інших витрат, що належать до такої діяльності, 12000 грн.

Таким чином, підприємство здійснює звільнену відповідно до норм

п. 18 підрозділу 4 розділу ХХ ПК діяльність, а отже, зобов'язане заповнювати додаток ПЗ до Декларації з податку на прибуток.

Фрагмент складання таблиці 1 додатка ПЗ наведено нижче у табл. 3.

 

Таблиця 3. Фрагмент додатка ПЗ «Таблиця 1. Розрахунок прибутку, що звільняється від оподаткування»

Показники

Код рядка

Сума, грн.

варіант 1

варіант 2

Прибуток, звільнений від оподаткування, або збиток від діяльності, прибуток від якої звільняється від оподаткування, у тому числі2:

09

6000

-1000

на підставі «А» (рядок А1 - рядок А2 - рядок А3)

09.1

6000

-1000

Доходи, які не оподатковуються на підставі «А»

А1

105000

98000

Собівартість придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів (робіт, послуг), яка відноситься до діяльності «А»

А2

87000

87000

Інші витрати, які відносяться до діяльності «А»

А3

12000

12000

 

Зразок складання Декларації з податку на прибуток на основі даних числового прикладу наведено в табл. 4.

 

Таблиця 4. Фрагмент Податкової декларації
з податку на прибуток підприємства

Показники

Код рядка

Сума, грн.

варіант 1

варіант 2

<…>

Об'єкт оподаткування від усіх видів діяльності

(рядок 01 - рядок 04) (+, -)

07

62000

62000

Об'єкт оподаткування від діяльності, що підлягає патентуванню (+, -)

08 ТП

7000

-6000

Прибуток, звільнений від оподаткування, або збиток від діяльності, прибуток від якої звільняється від оподаткування (+, -)

09 ПЗ

6000

-1000

Ставка податку

10

23

Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 07 - рядок 08 - рядок 09
(при позитивному значенні) х рядок 10/100)

11

11270

15870

Податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшений на вартість торгових патентів

12 ТП

910

Зменшення нарахованої суми податку

13 ЗП

Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 11 + рядок 12 - рядок 13)

14

12180

15870

Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду податкового року з урахуванням уточнень (рядок 14 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період)

15

Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього календарного кварталу (звітного) податкового періоду (рядок 14 - рядок 15) (+, -)

16

12180

15870

<…>

 

Додаток ЗП

 

Додаток ЗП слугує для розрахунку суми, на яку зменшується нарахований податок на прибуток. Показник

рядка 13 його таблиці 1 переноситься до рядка 13 Декларації з податку на прибуток.

Цей додаток включає дві таблиці:

— Таблиця 1 «Зменшення нарахованої суми податку»;

— Таблиця 2 «Розрахунок податку, що сплачується за місцезнаходженням відокремленого підрозділу».

Саме в

таблиці 1 додатка ЗП до рядка 13 Декларації з податку на прибуток наводяться суми, на які можна зменшити суми нарахованого податку на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню, і патентованої діяльності, відображені відповідно в рядках 11 і 12 такої Декларації. Це зокрема, суми:

— податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел, сплачені суб'єктами господарювання за кордоном, які зараховуються під час сплати ними податку в Україні в розмірі, що не перевищує суми податку, що підлягає сплаті таким платником протягом такого звітного (податкового) періоду, —

рядок 13.1 додатка ЗП;

— податку, нарахованого платником податку на прибуток (при консолідованій сплаті) за місцезнаходженням його відокремлених підрозділів, —

рядок 13.2 додатка ЗП;

— сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) —

рядок 13.5.1 додатка ЗП;

— податку на землю, що використовується в сільськогосподарському виробничому обороті виробників сільськогосподарської продукції, —

рядок 13.6 додатка ЗП.

Значення рядка 13

таблиці 1 додатка ЗП розраховується згідно з наведеною в назві цього рядка формулою: рядок 13 = рядок 13.1 + рядок 13.2 + рядок 13.5.1 + рядок 13.6.

При заповненні

рядка 13.1 таблиці 1 додатка ЗП до рядка 13 Декларації з податку на прибуток слід керуватися нормами пп. 161.4 — 161.7 ПК, згідно з якими:

— суми податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел, сплачені суб'єктами господарювання за кордоном, зараховуються при сплаті ними податку в Україні. При цьому заліку підлягає сума податку, розрахована за правилами, установленими

розділом III ПК (п. 161.4 ПК);

— розмір зарахованих сум податку з іноземних джерел протягом податкового періоду

не може перевищувати суму податку, що підлягає сплаті в Україні таким платником податку протягом такого періоду (п. 161.5 ПК) (відповідно при отриманні у звітному періоді від’ємного значення об’єкта оподаткування залік здійснено бути не може. Крім того, якщо після заліку не вся сума сплаченого за межами України податку використана протягом звітного року, то залишок на наступний податковий рік не переноситься);

— залік сплачених за митним кордоном України сум податку здійснюється за умови

подання письмового підтвердження податкового органу іншої держави про факт сплати такого податку та за наявності чинного міжнародного договору України про уникнення подвійного оподаткування доходів (п. 161.7 ПК). При цьому за вимогами п. 13.5 ПК довідка про суму сплаченого податку, а також про базу та/або об'єкт оподаткування, підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній зарубіжній дипломатичній установі України, якщо іншого не передбачено чинними міжнародними договорами України. Зазначимо до відома, що перелік країн, з якими набрали чинності угоди про уникнення подвійного оподаткування, укладені Україною, доведений листом Міністерства закордонних справ України від 05.04.2011 р. № 72/19-091-1027.

Водночас, за приписами

п. 161.6 ПК, не підлягають заліку в зменшення податкових зобов'язань такі податки, сплачені в інших країнах:

— податок на капітал/майно і приріст капіталу;

— поштові податки;

— податки на реалізацію (продаж);

— інші непрямі податки незалежно від того, підпадають вони під категорію прибуткових податків чи обкладаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав.

Рядок 13.2 таблиці 1

додатка ЗП заповнюють лише ті платники податку, які мають у своєму складі відокремлені підрозділи, розташовані на території іншої, ніж такий платник податку, територіальної общини, і які прийняли рішення про сплату консолідованого податку і сплачують податок до бюджетів територіальних общин за місцезнаходженням таких відокремлених підрозділів. Тоді на суму податку, що підлягає сплаті за місцезнаходженням відокремлених підрозділів, такий платник зменшує суму консолідованого податку, що сплачується до бюджету за своїм місцезнаходженням (п. 152.4 ПК).

Показник рядка 13.2 таблиці 1 додатка ЗП формується на основі даних таблиці 2 цього додатка. Саме

сума графи 5 рядку 13.2 таблиці 2 додатка ЗП є тією сумою податку, яка підлягає сплаті за місцезнаходженням відокремлених підрозділів. Така сума відображається в рядку 13.2 таблиці 1 цього додатка, зменшуючи тим самим суму податку до сплати до бюджету за місцезнаходженням консолідованого платника.

Цілком очевидно, що сума податку, що підлягає сплаті за місцезнаходженням відокремлених підрозділів, не може перевищувати суму консолідованого податку, нарахованого підприємством, до складу якого вони входять.

У графі 5 рядка А таблиці 2

додатка ЗП консолідований платник податку відображає суму рядків 11 та 12 Декларації з податку на прибуток, зменшену на суму рядків 13.1, 13.5.1 та 13.6 таблиці 1 цього додатка. При цьому оскільки згідно з нормами п. 152.2 ПК зменшення нарахованої суми податку на вартість торгових патентів здійснюється в цілому за підприємством, то платники при консолідованій сплаті податку у графі 5 рядка А таблиці 2 додатка ЗП показують суму нарахованого податку, яка вже зменшена на вартість придбаних торгових патентів у цілому за підприємством, тобто з урахуванням вартості патентів, придбаних відокремленими підрозділами.

Як і раніше, сума податку, що підлягає сплаті за місцезнаходженням відокремлених підрозділів за відповідний звітний (податковий) період,

визначається розрахунково виходячи із загальної суми нарахованого платником податку, розподіленого пропорційно до питомої ваги витрат кожного відокремленого підрозділу в загальній сумі витрат консолідованого платника податку (п. 152.4 ПК). Розрахунок податку, що сплачується за місцезнаходженням відокремленого підрозділу, якраз і відображається в таблиці 2 додатка ЗП.

Звертаємо увагу при цьому, що показники

рядків таблиці 2 додатка ЗП мають бути тотожні даним, показаним у Розрахунку податкових зобов'язань зі сплати консолідованого податку на прибуток підприємства, за формою затвердженою наказом ДПАУ від 24.01.2011 р. № 36, відповідного відокремленого підрозділу. А саме: дані графи 6 рядка 2 Розрахунку відповідної філії мають дорівнювати значенню графи 5 рядку 13.2.1 (1 — номер філії) таблиці 2 додатка ЗП. Аналогічних відповідностей слід дотримуватися й щодо інших рядків таблиці 2 додатка ЗП та Розрахунку.

У рядку 13.3 таблиці 1

додатка ЗП зазначається сума авансових внесків, фактично сплачених (перерахованих до бюджету) у звітному (податковому) періоді при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів).

Варто зазначити, що за нормами

п.п. 153.3.2 ПК зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів. При цьому платник податку — емітент корпоративних прав, державне некорпоратизоване, казенне чи комунальне підприємство на суму авансового внеску, заздалегідь сплаченого протягом звітного періоду у зв'язку з нарахуванням дивідендів, зменшує суму нарахованого податку за такий звітний період. Сума авансового внеску, що підлягає до сплати у звітному (податковому) періоді, при виплаті дивідендів декларується платником у рядку 5 додатка АД до рядка 20 Декларації з податку на прибуток.

Зверніть увагу: оскільки авансовий внесок при виплаті дивідендів підлягає сплаті

до або одночасно з виплатою дивідендів, то показник рядка 13.3 таблиці 1 додатка ЗП має дорівнювати значенню рядка 5 додатка АД.

Відповідно до

п.п. 153.3.4 ПК у випадку, коли сума авансового внеску, заздалегідь сплаченого протягом звітного періоду, перевищує суму податкових зобов'язань підприємства — емітента корпоративних прав цього звітного періоду, сума такого перевищення переноситься у зменшення податкових зобов'язань наступного податкового періоду, а при набутті від’ємного значення об’єкта оподаткування такого наступного періоду — на зменшення податкових зобов'язань майбутніх податкових періодів. Саме для відображення не врахованих в минулих звітних періодах в рахунок зменшення податку на прибуток сум сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) призначено рядок 13.4 таблиці 1 додатка ЗП. Сюди переноситься значення рядка 13.5.2 зазначеного додатка попереднього звітного (податкового) періоду.

Однак, заповнюючи додаток ЗП за II квартал 2011 року, потрібно враховувати, що проти проставляння в рядку 13.4 таблиці 1 суми перевищення авансового внеску над сумою податкових зобов'язань, що утворилося станом на 01.04.2011 р., заперечують податківці (див. консультацію в розділі 110.15 Єдиної бази податкових знань, розміщеної на сайті ДПАУ). Тим часом, прийняті ВРУ поправки до

ПК дають всі підстави це зробити. Щоправда, відповідний Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але на момент підготовки номера до друку цього не сталося.

У рядку 13.5 таблиці 1

додатка ЗП відображається сума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) як у звітному (податковому) періоді, так і не врахованих у зменшення податку в минулих податкових періодах. Показник цього рядка розраховується згідно з наведеною в ньому формулою: рядок 13.5 = рядок 13.3 + рядок 13.4. Крім того, значення рядка 13.5 має відповідати сумі рядків 13.5.1 та 13.5.2 таблиці 1 додатка ЗП.

У рядку 13.5.1

таблиці 1 додатка ЗП показується та частина сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (як сплачених у звітному періоді, так і не врахованих у минулих), яку може бути віднесено у зменшення нарахованої суми податку на прибуток в поточному звітному (податковому) періоді.

З огляду на те що, як, власне, і раніше, черговість віднесення сум у зменшення нарахованої суми податку на прибуток

ПК не визначено й лише незараховані в поточному звітному (податковому) періоді суми сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів можуть бути перенесені на зменшення податкових зобов'язань майбутніх податкових періодів (тобто подальших років теж), у рядку 13.5.1 таблиці 1 пропонуємо показувати додатний результат такого виразу: рядок 13.5.1 = рядок 11 Декларації + рядок 12 Декларації - рядок 13.1 додатка ЗП - рядок 13.2 додатка ЗП - рядок 13.6 додатка ЗП. При набутті від’ємного значення за результатами такого обчислення в рядку 13.5.1 додатка ЗП проставляється прокреслення.

Водночас,

консолідовані платники податку на прибуток, виходячи з наведеного у виносці 2 до рядка А графи 5 таблиці 2 алгоритму обчислення цього показника (рядок 11 Декларації +
+ рядок 12 Декларації - (рядок 13.1 таблиці 1 додатка ЗП + рядок 13.5.1 таблиці 1 додатка ЗП + рядок 13.6 таблиці 1 додатка ЗП)), спочатку мають визначитися із значенням рядка 13.5.1 таблиці 1 додатка ЗП, а вже потім зможуть розрахувати величину показника рядка 13.2 таблиці 1 додатка ЗП.

Залишок суми сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів, не перекритої унаслідок недостатності нарахованої у звітному періоді суми податку, відображається

в рядку 13.5.2 таблиці 1 додатка ЗП. Показник цього рядка, який є різницею значень рядків 13.5 та 13.5.1, переноситься в рядок 13.4 додатка ЗП до рядка 13 Декларації з податку на прибуток за наступний звітний (податковий) період та відноситься на зменшення нарахованої суми податку в наступних податкових періодах.

Рядок 13.6 таблиці 1

додатка ЗП призначений для відображення суми податку на землю, що використовується в сільськогосподарському виробничому обороті виробників сільськогосподарської продукції.

Згідно зі

ст. 155 ПК підприємства, основною діяльністю яких є виробництво сільськогосподарської продукції, сплачують податок у порядку і в розмірах, передбачених розділом III ПК, за підсумками звітного податкового року з поданням Декларації з податку на прибуток у строки, визначені законом для річного податкового періоду. У свою чергу, п.п. 152.9.1 ПК зазначає, що для виробників сільськогосподарської продукції, визначених ст. 155 ПК, річний податковий період починається з 1 липня поточного звітного року та закінчується 30 червня наступного звітного року.

Таким чином, саме зазначені підприємства суму нарахованого в звітному (податковому) періоді податку зменшують на суму фактично сплаченого в такому звітному періоді податку на землю, що використовується в сільськогосподарському виробничому обороті, заповнюючи

рядок 13.6 таблиці 1 додатка ЗП.

Приклад 3.

Сума сплачених підприємством авансових внесків при виплаті дивідендів у II кварталі 2011 року склала 16100 грн. У рядках 11 та 12 Декларації з податку на прибуток за результатами звітного (податкового) періоду визначено податок на прибуток:

варіант 1: 35000 грн. та 2400 грн. відповідно;

варіант 2: 8000 грн. та 2500 грн. відповідно.

Тоді заповнений додаток ЗП матиме такий вигляд (див. табл. 5).

 

Таблиця 5. Фрагмент додатка ЗП «Таблиця 1. Зменшення нарахованої суми податку»

Показники

Код рядка

Сума, грн.

варіант 1

варіант 2

Зменшення нарахованої суми податку (рядок 13.1 + рядок 13.2 + рядок 13.5.1 + рядок 13.6)

13

16100

10500

Сума податку на прибуток, отриманий з іноземних джерел, що сплачений суб'єктами господарювання за кордоном, яка зараховується під час сплати ними податку в Україні в розмірі, який не перевищує суми податку, що підлягає сплаті таким платником протягом такого звітного (податкового) періоду

13.1

Сума податку, нарахованого платником податку на прибуток (при консолідованій сплаті) за місцезнаходженням його відокремлених підрозділів

13.2

Cума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) в звітному (податковому) періоді

13.3

16100

16100

Cума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) в минулих періодах, не врахована в зменшення податку (рядок 13.5.2 додатка ЗП до рядка 13 Податкової декларації попереднього звітного (податкового) періоду)

13.4

Cума сплачених авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) (рядок 13.3 + рядок 13.4), в тому числі:

13.5

16100

16100

сума, що відноситься на зменшення нарахованої суми податку в поточному звітному (податковому) періоді

13.5.1

16100

10500

сума, що відноситься на зменшення нарахованої суми податку в наступних звітних (податкових) періодах (рядок 13.5 - рядок 13.5.1, переноситися до рядка 13.4 додатка ЗП до рядка 13 Податкової декларації за наступний звітний (податковий) період)

13.5.2

5600

Податок на землю, що використовується в сільськогосподарському виробничому обороті виробників сільськогосподарської продукції

13.6

 

Як бачимо, в умовах

варіанта 1 уся сума сплаченого в поточному звітному періоді авансового внеску при виплаті дивідендів (16100 грн.) «зіграла» на зменшення нарахованої суми податку на прибуток. А от при даних варіанта 2 лише частина сплаченого авансового внеску (10500 грн.) може бути зарахована в поточному звітному періоді, а різниця (5600 грн.) підлягає перенесенню на зменшення нарахованої суми податку подальших звітних періодів.

Зразок заповнення Декларації з податку на прибуток за умовами наведеного прикладу представлено в табл. 6.

 

Таблиця 6. Фрагмент Податкової декларації з податку на прибуток підприємства

Показники

Код рядка

Сума, грн.

варіант 1

варіант 2

1

2

3

4

<…>

 

 

 

Ставка податку

10

23

Податок на прибуток від діяльності, що не підлягає патентуванню (рядок 07 - рядок 08 - рядок 09(при позитивному значенні) х рядок 10/100)

11

35000

8000

Податок на прибуток від діяльності, що підлягає патентуванню, зменшений на вартість торгових патентів

12 ТП

2400

2500

Зменшення нарахованої суми податку

13 ЗП

16100

10500

Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 11 + рядок 12 - рядок 13)

14

21300

Податок на прибуток за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року з урахуванням уточнень (рядок 14 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період)

15

Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього календарного кварталу (звітного) податкового періоду
(рядок 14 - рядок 15) (+, -)

16

21300

<…>

 

 

 

 

Додаток АД

 

У додатку АД «

Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток на суму виплачених дивідендів» до рядка 20 Декларації з податку на прибуток підприємства здійснюється розрахунок суми авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів, що підлягає сплаті до бюджету за звітний період.

Зауважте при цьому, що

суми фактично сплачених у звітному (податковому) періоді авансових внесків при виплаті дивідендів (прирівняних до них платежів) у додатку АД відображення не знаходять, а наводяться в рядку 13.3 додатка ЗП.

Як передбачено

п. 153.3 ПК , емітент корпоративних прав — резидент, незалежно від того, чи є він платником податку на прибуток або має пільги з його сплати, надані ПК , або у вигляді застосування ставки податку іншої, ніж установлено в п. 151.1 ПК (крім страховиків), який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), зобов'язаний нарахувати та внести до бюджету авансовий внесок з податку за основною ставкою (з 01.04.2011 р. по 31.12.2011 р. включно — 23 %), нарахованою на суму дивідендів, які фактично виплачуються, без зменшення суми такої виплати на суму такого податку. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів (п.п. 153.3.2 ПК).

У рядку 1

додатка АД наводиться загальна сума виплачених у звітному (податковому) періоді дивідендів (тобто сюди включаються також дивіденди, при виплаті яких авансовий внесок не стягується). Тому, якщо в поточному звітному періоді дивіденди були нараховані, але не виплачені (відповідно не сплачувався й авансовий внесок), до рядка 1 додатка АД такі суми включатися не повинні. А от в іншій ситуації, коли авансовий внесок було перераховано до бюджету, але дивіденди фактично не виплачувалися, вважаємо, що такі суми в цьому рядку показувати потрібно.

В окремих випадках за нормами

п.п. 153.3.5 ПК авансовий внесок виплати дивідендів не стягується. Тим часом, як уже зазначалося, такі суми мають розшифровуватися у відповідних рядках 1.1 — 1.4 додатка АД, а саме при виплаті дивідендів:

— фізичним особам (

рядок 1.1);

— у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих платником податку, за умови, що така виплата жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному капіталі емітента (

рядок 1.2);

— інститутами спільного інвестування (

рядок 1.3);

— управителем фонду операцій з нерухомістю при виплаті платежів власникам сертифікатів фонду операцій з нерухомістю в результаті розподілу доходу фонду операцій з нерухомістю (

рядок 1.4).

У рядку 2

додатка АД наводиться сума дивідендів, отриманих материнськими компаніями, під якими п.п. 14.1.103 ПК розуміє юридичних осіб, які є власниками інших юридичних осіб або які здійснюють контроль над такими юридичними особами як пов'язані особи. При цьому потрібно враховувати, що за вимогами п.п. 153.3.5 ПК авансовий внесок не сплачується, якщо дивіденди виплачуються материнською компанією на користь власників корпоративних прав такої компанії, але в межах сум отриманих самою материнською компанією у вигляді дивідендів від інших осіб. Якщо ж сума виплачених дивідендів на користь власників корпоративних прав материнської компанії перевищує суму отриманих такою компанією дивідендів, то на суму перевищення нараховується і підлягає сплаті авансовий внесок при виплаті дивідендів на загальних підставах. У цілях оподаткування материнська компанія зобов'язана вести наростаючим підсумком облік дивідендів, отриманих нею від інших осіб, і дивідендів, сплачених на користь власників корпоративних прав такої материнської компанії. Так-от, сума виплачених материнською компанією дивідендів показується в рядку 1 додатка АД, а сума отриманих такою материнською компанією дивідендів — у рядку 2 додатка АД.

Зверніть увагу:

рядки 1, 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 і 2 додатка АД заповнюються материнською компанією наростаючим підсумком, починаючи з 01.04.2011 р.

Рядок 3 додатка АД

призначено для відображення суми перевищення виплачених материнською компанією дивідендів над отриманими її дивідендами в попередньому звітному (податковому) році. Виходячи з назви рядка, тут треба зазначати дані рядка 4 цього додатка за податковий рік, що передує звітному.

У рядку 4

додатка АД наводиться сума виплачених дивідендів, з якої у звітному (податковому) періоді має бути сплачено авансовий внесок. Показник цього рядка визначається відповідно до закладеної в його назві формули: рядок 4 = рядок 1 - рядок 1.1 - рядок 1.2 - рядок 1.3 - рядок 1.4 - рядок 2 - рядок 3.

Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що має бути сплачена підприємством у звітному (податковому) періоді, показується

в рядку 5 додатка АД. Розрахунок її показника здійснюється шляхом помноження значення рядка 4 додатка АД на ставку податку, що діє у звітному періоді, на прибуток та діленням на 100, що виглядає так: рядок 5 = рядок 4 х рядок 10 Декларації / 100.

Зверніть увагу при цьому, що значення рядка 5 додатка АД має дорівнювати показнику рядка 13.3 додатка ЗП до Декларації з податку на прибуток.

У рядку 5.1 додатка АД

наводиться сума авансового внеску при виплаті дивідендів у звітному (податковому) періоді, що має бути сплачена за місцезнаходженням юридичної особи. Саме значення цього рядка додатка АД переноситься в рядок 20 Декларації з податку на прибуток за звітний період.

Якщо платник податку — юридична особа не має у своєму складі відокремлених підрозділів, то показники рядків 5 та 5.1 додатка АД у нього збігатимуться, оскільки вся сума авансового внеску при виплаті дивідендів сплачується ним за своїм місцезнаходженням.

Головне підприємство — платник консолідованого податку декларує

в рядку 5.1 додатка АД суму авансового внеску при виплаті дивідендів, яку воно має сплачувати за місцезнаходженням такої юридичної особи . Адже згідно з вимогами останнього абзацу п. 152.4 ПК при сплаті авансового внеску при виплаті дивідендів консолідованим платником податку на прибуток, такий авансовий внесок сплачується за місцезнаходженням юридичної особи та її відокремлених підрозділів пропорційно до питомої ваги суми витрат відокремлених підрозділів, які враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, у загальній сумі таких витрат цього платника податку, визначених в останній Декларації з податку на прибуток, поданій таким платником податку.

Обчислена так само сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що підлягає сплаті за місцезнаходженням окремих відокремлених підрозділів підприємства, відображається у графі 9 за рядком 2 зазначеного раніше

Розрахунку податкових зобов'язань зі сплати консолідованого податку на прибуток підприємства, форму якого затверджено наказом ДПАУ від 24.01.2011 р. № 36.

Приклад 4.

У II кварталі 2011 року підприємство виплатило дивіденди своїм власникам у розмірі 100000 грн., з них фізичним особам — 30000 грн.

Авансовий внесок при виплаті дивідендів сплачено в сумі 16100 грн. ((100000 - 30000)

х 23 % / 100 %). При цьому на підставі норм п.п. 153.3.5 ПК на виплачені дивіденди на користь фізичних осіб (30000 грн.) авансовий внесок не нараховувався.

Зразок заповнення рядків додатка АД до Декларації з податку на прибуток на підставі даних прикладу наведено в табл. 7.

 

Таблиця 7. Фрагмент додатка АД «Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток на суму виплачених дивідендів2»

Показники

Код рядка

Сума,
грн.

1

2

3

Сума виплачених у звітному (податковому) періоді дивідендів, в тому числі:

1

100000

Сума дивідендів, виплачена фізичним особам

1.1

30000

Сума дивідендів, виплачена у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих платником податку, за умови, що така виплата ніяким чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента

1.2

Сума дивідендів, виплачена інститутом спільного інвестування

1.3

Сума дивідендів, виплачена управителем фонду операцій з нерухомістю при виплаті платежів власникам сертифікатів фонду операцій з нерухомістю в результаті розподілу доходу фонду операцій з нерухомістю

1.4

Сума дивідендів, що отримана материнською компанією

2

Сума перевищення виплачених над отриманими материнською компанією дивідендами у попередньому звітному (податковому) році (рядок 4 цього додатка за попередній звітний (податковий) рік)

3

Сума дивідендів, з якої має бути сплачено авансовий внесок у звітному (податковому) періоді (рядок 1 - рядок 1.1 - рядок 1.2 - рядок 1.3 - рядок 1.4 - рядок 2 - рядок 3)

4

70000

Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді (рядок 4 х рядок 10 Податкової декларації / 100), в тому числі:

5

16100

Сума авансового внеску при виплаті дивідендів у звітному (податковому) періоді, що має бути сплачена за місцезнаходженням юридичної особи (переноситися в рядок 20 Податкової декларації)

5.1

16100

 

Отже, у рядок 20 Декларації з податку на прибуток необхідно перенести показник з рядка 5.1 додатка АД, що дорівнює 16100 грн. Саме ця величина через рядок 22 Декларації потрапить до картки особового рахунку платника податку на прибуток, оскільки в рядку 21 Декларації за II квартал 2011 року проставляється прокреслення.

 

Таблиця 8. Фрагмент Податкової декларації з податку на прибуток підприємства

Показники

Код рядка

Сума,
грн.

<…>

 

 

Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді за місцезнаходженням юридичної особи

20 АД

16100

Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що мала бути сплачена у попередньому звітному (податковому) періоді поточного року за місцезнаходженням юридичної особи з урахуванням уточнень (рядок 20 Податкової декларації за попередній звітний (податковий) період)

21

Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, нарахована за результатами останнього календарного кварталу звітного (податкового) періоду, що має бути сплачена за місцезнаходженням юридичної особи (рядок 20 - рядок 21)

22

16100

<…>

 

 

 

Такими є специфічні особливості складання додатків ТП, ПЗ, ЗП та АД до Декларації з податку на прибуток. Сподіваємося, акценти, розставлені у статті, допоможуть безпомилково заповнити ці додатки.

 

ВИКОРИСТАНІ НОРМАТИВНІ ДОКУМЕНТИ

ПК

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Наказ № 114

— наказ ДПАУ «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства» від 28.02.2011 р. № 114.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі