Теми статей
Обрати теми

Як розраховувати суму ПДВшних пільг?

Редакція ПК
Відповідь на запитання

Як розраховувати суму ПДВшних пільг?

 

Наше підприємство купує сировину/матеріали і на території Україні, і за кордоном. У Декларації з ПДВ у розділі II «Податковий кредит» заповнюю рядки 10.1 і 12.1, а в розділі I «Податкові зобов'язання» — рядки 1 та 2.1 (експортні операції). Допоможіть розібратися, як визначити суму пільги, якщо придбані матеріали та сировина використовуються для виготовлення готової продукції, яка в подальшому реалізується на території України (20 %) й експортується (80 %)? І як саме я повинен заповнити звіт за ф. № 1-ПП, якщо пільги надаються за кодами 14010129 та 14010115?

 

Для початку відкладіть подалі той Довідник пільг, яким ви користуєтеся, оскільки він був складений не під

Податковий кодекс, а під Закон «Про податок на додану вартість», і тому безнадійно застарів. Візьміть чинний Довідник № 57 (затверджений заступником Голови ДПАУ 21.03.2011 р.), що відображає перелік пільг станом на 01.04.2011 р. У Довіднику № 57:

— відсутній будь-який аналог колишньої пільги за кодом 14010129 («суми податку на додану вартість, сплачені постачальникам за матеріально-технічні ресурси, які підлягають відшкодуванню із бюджету при експорті товарів та супутніх такому експорту послуг платником податку»);

— колишній пільзі за кодом 14010115 відповідає нова — з кодом 14010394 («за нульовою ставкою оподатковуються операції з експорту товарів (супутніх послуг), якщо їх експорт підтверджений митною декларацією, оформленою відповідно до вимог митного законодавства»).

На наш погляд, розрахувати суму пільги буде неважко, якщо ви скористаєтеся формулою з

п. 3 розд. 2 Порядку визначення сум податків і зборів, не сплачених підприємством до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг з операцій, які здійснюються на митній території України, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2011 р. № 167. У вашому випадку формула виглядатиме таким чином:

СЛ = (Vпост. нульов. - V придб.) х 20 %,

де СЛ — сума пільг;

Vпост. нульов. — обсяги операцій з експорту товарів (супутніх послуг), які оподатковуються за нульовою ставкою (значення ряд. 2.1 декларації);

Vпридб. — обсяги операцій із придбання товарів (послуг), використаних в операціях з експорту товарів (супутніх послуг), які оподатковуються за нульовою ставкою (80 % від значення ряд. 10.1 декларації).

 

За матеріалами веб-конференції
І. Чалого та В. Рябова на всеукраїнському
 бухгалтерському порталі

www.buhgalter.com.ua 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі