Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. Переваги та недоліки єдиного податку

Редакція ПК
Стаття

ЄДИНИЙ ПОДАТОК

 

Переваги та недоліки єдиного податку

 

Перш за все зазначимо, що незважаючи на набуття чинності ПК, підприємці на єдиному податку у своїй діяльності, як і раніше, повинні керуватися нормами Указу № 727 (від 03.07.98 р. № 727/98). Ця вимога прямо випливає з норм ПК, в якому зазначено, що глава 1 «Спрощена система оподаткування» розд. XIV ПК вилучається з ПК і до моменту внесення до неї відповідних змін діятимуть норми Указу № 727 (п. 1 підрозд. 8 розд. XX ПК). Одразу зазначимо, що такі зміни вже підготовлено і найімовірніше почнуть діяти з 01.10.2011 р. (детальніше про це див. на с. 57 цього номера). А поки розповімо про існуючі правила роботи на єдиному податку, ураховуючи ті особливості, які передбачає ПК.

У першу чергу поговоримо про те, наскільки вигідно зараз підприємцю працювати на єдиному податку. Донедавна спрощена система оподаткування залишалася однією з найбільш вигідних та привабливих для підприємця. Проте з прийняттям ПК пріоритети дещо змінилися.

Отже, почнемо з переваг роботи на єдиному податку. Безперечними перевагами єдиного податку, що роблять спрощену систему оподаткування привабливою, є:

1. Низька ставка єдиного податку. Єдиний податок сплачується щомісячно у фіксованому розмірі незалежно від розміру отриманого доходу. Максимальна ставка єдиного податку становить 200 грн. При цьому до бюджету потрібно перераховувати тільки 43 % ставки єдиного податку, установленої місцевими радами на відповідний вид діяльності. Таким чином максимальна сума єдиного податку, яку підприємець повинен буде сплатити за себе в місяць, — 86 грн. Якщо підприємець має найманих працівників, то він повинен буде сплатити ще 50 % своєї ставки єдиного податку (50 % від 43 % ставки) за кожного найманого працівника.

Водночас не можна не зазначити, що податкове навантаження на підприємця-єдиноподатника дещо зросло за рахунок необхідності сплати ЄСВ.

 

Податкове навантаження на підприємця на єдиному податку

Що необхідно сплачувати

Характеристика

Єдиний податок

43 % від ставки (максимальна ставка — 200 грн. на місяць). Податок сплачується щомісячно незалежно від того, в якому розмірі отримано дохід та чи отримано його взагалі

Єдиний податок за найманих працівників

50 % від 43 % ставки єдиного податку за кожного найманого працівника

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) «за себе»

34,7 % від мінімальної зарплати щомісячно

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) за найманих працівників

Нарахування ЄСВ на зарплату працівників (від 36,76 % до 49,7 % від фонду оплати праці) залежно від класу професійного ризику

 

2. Відсутність необхідності застосовувати РРО.

Згідно з п.п. 6 ст. 9 Закону про РРО при продажу товарів (наданні послуг) підприємець на єдиному податку має право не застосовувати РРО.

3.

Звільнення від сплати деяких податків, а отже, і подання звітності за ними.

4. Спрощений облік доходів і витрат.

Облік зводиться по суті до ведення Книги обліку доходів і витрат, в якій підприємець заповнює всього чотири графи «Період обліку», «Витрати на виготовлення продукції», «Сума виручки (доходу)», «Чистий дохід».

Тепер скажемо про

недоліки єдиного податку.

ПК

уніс декілька неприємних обмежень для підприємців, які працюють на єдиному податку, що зводяться до того, що іншим суб'єктам господарювання (юридичним особам на загальній системі оподаткування і приватним підприємцям на загальній системі оподаткування) не вигідно придбавати товари і послуги у підприємця-єдиноподатника, оскільки:

по-перше, підприємства та підприємці на загальній системі оподаткування не мають права включати до своїх податкових витрат вартість придбаних товарів/послуг у підприємця-єдиноподатника (п.п. 139.1.12 ПК). Виняток становлять тільки ті єдиноподатники, які працюють у сфері інформатизації, — вартість їх послуг дозволено враховувати у складі витрат. При визначенні того, які послуги належать до послуг у сфері інформатизації, податківці рекомендують (роз'яснення ЄБПЗ) керуватися Класифікатором видів економічної діяльності ДК 009:2005, в якому діяльність у сфері інформатизації зазначена в розд. 72;

по-друге, підприємці на єдиному податку не можуть бути платниками ПДВ ані в обов'язковому, ані в добровільному порядку, а отже і не мають права виписувати податкові накладні, що автоматично робить роботу з ними невигідною для інших суб'єктів господарювання, які зацікавлені в податковому кредиті.

Як бачимо, перш ніж обрати спрощену систему, підприємцю необхідно оцінити коло своїх потенційних покупців. Якщо це підприємства або підприємці на загальній системі оподаткування, то для плідної співпраці з ними краще обрати загальну систему оподаткування. Водночас зауважимо, що з приватними підприємцями на єдиному податку та юридичними особами на єдиному податку підприємець може працювати без проблем. Для роботи з ними обмежень

ПК не передбачає.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі