Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. Порядок переходу на єдиний податок

Редакція ПК
Стаття

ЄДИНИЙ ПОДАТОК

Порядок переходу на єдиний податок

 

Перейти на сплату єдиного податку можна з початку будь-якого кварталу (I, II, III або IV). При цьому важливо пам'ятати, що зробити це можна

не більше одного разу протягом календарного року. Так, платник, який наприклад, відпрацював на єдиному податку I квартал
і з II кварталу перейшов на загальну систему оподаткування, знову претендувати на застосування спрощеної системи може тільки наступного року. Обов'язковою умовою для переходу на сплату єдиного податку є відсутність заборгованості за податками та зборами.

Щоб перейти на сплату єдиного податку, підприємцю необхідно подати до податкового органу за місцем реєстрації

Заяву про право застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 599.

Заява подається

не пізніше ніж за 15 днів до початку обраного кварталу.

Порядок заповнення основних реквізитів заяви наведемо в таблиці.

 

Реквізит заяви

Порядок заповнення

1

2

Виручка від реалізації

Зазначається обсяг виручки з початку календарного року (з 1 січня) до дати подання заяви

Кількість працівників

Тут потрібно зазначити чисельність і поіменний склад найманих працівників, уключаючи членів сім'ї, з якими на день складання заяви укладено трудові договори. Кількість таких осіб не може перевищувати 10 осіб

Види діяльності

Слід зазначити перелік видів діяльності, якими планує займатися підприємець з Переліків видів діяльності та ставок єдиного податку, затверджених рішеннями місцевих рад за місцем державної реєстрації ФОП як суб'єкта підприємницької діяльності.
Практично в кожному «місцевому» переліку видів діяльності та ставок єдиного податку в кінці переліку передбачено такий пункт, як «Інші види діяльності» («Інші…»). Часто єдиноподатники помилково вважають, що якщо у Свідоцтві зазначити вид діяльності «Інші…», то можна займатися будь-яким видом діяльності. Насправді це не так.

 

«Інші віди діяльності» дають право підприємцю займатися будь-якими не забороненими для єдиноподатників видами діяльності, з тих, що не зазначені в затвердженому місцевою радою переліку.
Залежно від виду діяльності встановлюється ставка єдиного податку.
Підприємці повинні пам'ятати про те, що доходи від діяльності, не зазначеної у Свідоцтві про сплату єдиного податку (перелік видів діяльності у Свідоцтві переноситься із заяви), обкладається податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах. При цьому зауважимо, що підприємець не зобов'язаний подавати жодних підтверджень, що він не збирається займатися забороненими для нього видами діяльності

Ставки єдиного податку

Ставку єдиного податку в заяві не зазначають, оскільки вона встановлюється місцевими радами за місцем державної реєстрації підприємця. Знайшовши у рішенні органу місцевого самоврядування свій вид діяльності, підприємець зазначає його у заяві та запам'ятовує свою ставку єдиного податку

 

До заяви обов'язково додається копія платіжного документа

про попередню сплату єдиного податку авансом не менше ніж за календарний місяць.

На підставі поданої заяви орган державної податкової служби зобов'язаний безоплатно протягом

10 робочих днів видати Свідоцтво платника єдиного податку або надати письмову мотивовану відмову (ст. 4 Указу № 727). Строк дії свідоцтва — один календарний рік. Ті підприємці, які хочуть і надалі працювати на єдиному податку, після закінчення календарного року повинні підтвердити право застосовувати спрощену систему оподаткування. Для цього вони повинні подати Заяву в ті самі строки і на тих самих умовах, що й підприємці, які переходять на єдиний податок уперше, тобто до 15 грудня 2011 р. Якщо нове Свідоцтво не отримано, підприємець автоматично переходить з першого кварталу наступного календарного року на загальну систему оподаткування.

Після закінчення терміну дії Свідоцтва воно підлягає поверненню разом з усіма довідками у 5-денний строк до податкового органу, що їх видав.

 

Особливості переходу на єдиний податок новозареєстрованих підприємців

Новостворені та зареєстровані підприємці мають можливість стати одразу платниками єдиного податку з того кварталу, в якому здійснено їх державну реєстрацію. Це прямо передбачено

ст. 6 Указу № 727. При цьому вони можуть не дотримуватися строків подання заяви, установлених для ФОП, які переходять із загальної системи.

Датою переходу на єдиний податок для

новоствореного підприємця вважатиметься дата подання відповідної заяви (за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку від 29.10.99 р. № 599) і платіжного документа про сплату єдиного податку не менше ніж за календарний місяць за умови, що дата подання такої заяви припадає на квартал, в якому проведено держреєстрацію підприємця.

 

Унесення змін до Свідоцтва

Змінити вид діяльності дозволяється. Але зробити це можна тільки раз на квартал. Для цього підприємець повинен подати до податкового органу

письмову заяву не пізніше ніж за 15 календарних днів до закінчення звітного кварталу із зазначенням тих видів діяльності, що здійснюватимуться.

 

Трудові довідки найманих працівників

Якщо платник єдиного податку здійснює підприємницьку діяльність з використанням найманої праці, то на кожну особу, уключаючи членів сім'ї, йому необхідно отримати

Довідку про трудові відносини фізичної особи з платником єдиного податку. Видається така довідка одночасно з видачею Свідоцтва про сплату єдиного податку.

У разі збільшення чисельності працівників протягом строку дії Свідоцтва єдиноподатник повинен доплатити за кожного такого нового працівника єдиний податок (по 50 % від 43 % ставки єдиного податку) з розрахунку не менше ніж за повний місяць з початку діяльності таких працівників та отримати довідки для цих працівників.

Якщо працівник єдиноподатника звільняється, то виписану на нього Довідку підприємець зобов'язаний повернути до органу податкової служби. Це на користь самого підприємця, оскільки з поданням Довідки пов'язана сплата єдиного податку за найманого працівника (який іде від підприємця).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі