Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. Ставки єдиного податку та порядок його сплати

Редакція ПК
Стаття

ЄДИНИЙ ПОДАТОК

Ставки єдиного податку та порядок його сплати

 

Єдиний податок підприємець сплачує за фіксованою ставкою незалежно від розміру отриманого доходу і самого факту його отримання. Тобто навіть якщо підприємець за місяць отримав 0 грн. доходу, єдиний податок за цей місяць йому все одно доведеться сплатити. Згідно зі

ст. 2 Указу № 727 ставки єдиного податку встановлюються місцевими органами державної влади в межах від 20 до 200 грн. на місяць залежно від виду діяльності та місця її здійснення. Якщо підприємець здійснює декілька видів діяльності, для яких установлено різні ставки єдиного податку, то єдиний податок сплачується за максимальною ставкою (200 грн.).

Якщо підприємець має найманих працівників, то за кожного такого найманого працівника йому потрібно доплачувати

50 % ставки єдиного податку (доплату можна не здійснювати тільки за тих найманих працівників, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та для догляду за дитиною до 3-річного віку; проте такі працівники все одно враховуються в загальній кількості працівників підприємця).

При цьому з 1 січня 2011 року сплачувати єдиний податок до бюджету потрібно

тільки в тій частині, що згідно з Указом № 727 спрямовується до бюджету (п.п. 3, 4 п. 1 підрозділу 8 р. XX
«Перехідні положення» ПК
). Нагадаємо, що згідно зі ст. 2 Указу № 727 єдиний податок розподіляється між місцевим бюджетом та фондами соціального страхування:

43 % спрямовується до місцевого бюджету;

42 % — до Пенсійного фонду України;

15 % — на обов'язкове соціальне страхування (у тому числі 4 % — до Фонду безробіття).

Отже, підприємцю потрібно сплачувати до бюджету тільки

43 % від установленої ставки єдиного податку. А ту частину єдиного податку, що раніше спрямовувалася до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування, сплачувати не потрібно, оскільки соціальне страхування платників єдиного податку забезпечується завдяки сплаті єдиного соціального внеску, який зазначимо, забігаючи наперед, сплачується підприємцем єдиноподатником у повному обсязі без жодних звільнень та взаємозаліків.

Приклад

. Підприємець працює на ставці єдиного податку 200 грн. і має двох найманих працівників.

Відповідно до Указу № 727 підприємець зобов'язаний сплатити ставку єдиного податку «за себе» (200 грн.) і 50 % ставки єдиного податку (тобто по 100 грн.) за кожного найманого працівника. Разом виходить 400 грн. (200 грн. + 200 грн.) на місяць.

До бюджету кожного місяця підприємцю необхідно перераховувати єдиний податок у сумі 43 %, тобто

172 грн. (400 грн. х 43 %).

Сплачувати єдиний податок потрібно

авансом до 20 числа місяця, що передує місяцю, за який відбувається сплата єдиного податку. Наприклад, єдиний податок за вересень підприємцю необхідно сплатити не пізніше 20 серпня.

За несплату єдиного податку у строки, установлені законодавством, підприємцю загрожує штраф у розмірі 50 % ставки податку (

ст. 122 ПК).

Єдиний податок сплачується до місцевого бюджету на рахунок бюджетної класифікації

18050400.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі