Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. ЄСВ

Редакція ПК
Стаття

ЄДИНИЙ ПОДАТОК

ЄСВ

Крім сплати єдиного податку, підприємці на єдиному податку в обов'язковому порядку повинні сплачувати

єдиний соціальний внесок (далі ЄСВ)1 «за себе» та за своїх найманих працівників. Це прямо передбачено ст. 4 Закону про ЄСВ.

1

Це внесок, що об'єднав у собі внески на всі види обов'язкового соціального страхування.

 

ЄСВ «за себе»

Сплачувати ЄСВ «за себе» повинні всі підприємці-єдиноподатники. Виняток становлять тільки ті підприємці на єдиному податку, які є

пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію та соціальну допомогу. Таку пільгу для них передбачив Закон № 3609, прийнятий ВРУ 07.07.2011 р. При цьому важливо зауважити, що припинити сплачувати платежі пенсіонери та інваліди зможуть із серпня — з місяця, в якому Закон № 3609 набув чинності.

Як і в якому розмірі сплачувати ЄСВ?

Порядок сплати ЄСВ регулює Закон про ЄСВ. Пункт 3
ч. 1 ст. 7
цього Закону дозволяє підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування самостійно обрати, скільки сплачувати ЄСВ. Але при цьому повинні дотримуватися дві умови:

1)

сума ЄСВ за кожен місяць має бути не менше мінімального розміру ЄСВ (ставка ЄСВ х розмір мінімальної заробітної плати за відповідний місяць).

Розмір «обов'язкової» ставки ЄСВ для підприємця встановлено на рівні

34,7 % (забезпечує страхування в Пенсійному фонді та Фонді соціального страхування на випадок безробіття). Якщо підприємець хоче застрахувати себе і в інших Фондах соціального страхування, йому доведеться сплачувати ЄСВ у більшому розмірі, а саме:

36,6 % (додатково забезпечує страхування у Фонді «тимчасової непрацездатності»);

36,21 % (додатково забезпечує страхування у Фонді «нещасного випадку»);

38,11 % (забезпечує страхування у всіх фондах одразу);

2)

сума ЄСВ за кожен місяць не має бути більше максимального розміру ЄСВ (ставка ЄСВ х
х 15 прожиткових мінімумів, установлених для працездатної особи на відповідний місяць).

Таким чином, підприємець сам вирішує, скільки він хоче сплатити, але в будь-якому разі за кожен місяць перебування на спрощеній системі оподаткування, має бути сплачено ЄСВ у розмірі не нижче

34,7 % мінімальної заробітної плати.

При цьому хочемо звернути увагу: сума ЄСВ у підприємця на єдиному податку не залежить від того, чи отримано в поточному місяці дохід або збиток, тобто ЄСВ потрібно сплачувати за кожен місяць календарного року.

Зазначимо також, що здійснюючи сплату ЄСВ у мінімальному розмірі, підприємець, який працює на спрощеній системі оподаткування повинен розуміти, що при виході на пенсію він зможе розраховувати тільки на мінімальний розмір пенсії. Ті ж підприємці, які хочуть у майбутньому отримувати пенсію в більшому розмірі, можуть сплачувати ЄСВ у більшому розмірі.

 

Мінімальний місячний платіж ЄСВ «за себе»
 підприємця на єдиному податку у 2011 році

Місяць

Мінімальний розмір заробітної плати

Мінімальний місячний платіж ЄСВ

Січень — березень

941 грн.

326,53 грн.
(941 грн. х 34,7 %)

Серпень — вересень

960 грн.

333,12 грн.
(960 грн. х 34,7 %)

Жовтень — листопад

985 грн.

341,80 грн.
(985 грн. х 34,7 %)

Грудень

1004 грн.

348,39 грн.
(1004 грн. х 34,7 %)

 

У які строки потрібно сплачувати ЄСВ?

Згідно з п. 4.6 Інструкції № 21-5 підприємці, які працюють на спрощеній системі оподаткування, повинні сплачувати ЄСВ щомісячно до 20 числа місяця, наступного за місяцем, за який сплачується внесок (наприклад, за серпень 2011 року, ЄСВ сплачується до 20 вересня 2011 року).

Звертаємо увагу: останнім днем сплати буде 19 число місяця, наступного за місяцем, за яким сплачується соціальний внесок. Перенесення строків, коли останній день сплати ЄСВ збігається з неробочим днем,

Законом про ЄСВ не передбачено.

Як звітувати?

Звітувати за ЄСВ підприємцю на єдиному податку потрібно раз на рік до 1 квітня року, наступного за звітним. За 2011 рік його потрібно буде подати до 1 квітня 2012 року. Форму звіту наведено в додатку 5 до Порядку № 22-2. Називається він «Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

При цьому ще раз звернемо увагу на те, що ЄСВ сплачується підприємцем у повному обсязі без жодних взаємозаліків.

 

ЄСВ «за найманих працівників» осіб, які виконують роботи або надають послуги з цивільно-правових договорів

Підприємці на єдиному податку зобов'язані сплачувати ЄСВ

(ст. 4 Закону про ЄСВ):

1) найманих працівників;

2) громадян, працю яких вони використовують на підставі цивільно-правових договорів;

3) підприємців-підрядників, які виконують роботи (надають послуги), не пов'язані зі своєю підприємницькою діяльністю.

Почнемо з найманих працівників. Підприємцю за своїх найманих працівників потрібно сплачувати ЄСВ як у частині нарахувань, так і в частині утримань:

у частині нарахувань (сплачується за рахунок коштів самого підприємця) у межах від 36,76 % до 49,7 % від суми заробітної плати (зарплата не зменшується на податок з доходів та інші утримання) залежно від класу професійного ризику діяльності;

у частині утримань (утримуються з працівника) — 3,6 % від суми заробітної плати.

У разі виплати лікарняних (оплата перших
5 днів непрацездатності) підприємцю також необхідно нарахувати та утримати ЄСВ. При цьому застосовуються такі ставки ЄСВ:

33,2 % у частині нарахувань;

2 % у частині утримань.

Тепер що стосується ЄСВ із винагород, що виплачуються підрядникам. У першу чергу звернемо увагу на те, що ЄСВ не потрібно утримувати, якщо роботи (послуги) за цивільно-правовим договором виконує інший підприємець у межах своєї підприємницької діяльності. Для підтвердження цього від підприємця потрібно отримати

витяг із Держреєстру (підтверджує реєстрацію фізичної особи як суб'єкта підприємницької діяльності та містить перелік видів діяльності, якими займається підприємець). Якщо виконувані підприємцем за цивільно-правовим договором роботи (послуги, що надаються) відповідають виду діяльності, зазначеному у витягу з Держреєстру, із суми винагороди ЄСВ не справляється.

Інакше винагорода за виконані роботи (надані послуги) потрапить до бази для справляння ЄСВ.

Винагорода за надані послуги (виконані роботи) з цивільно-правових договорів обкладається

ЄСВ у частині нарахувань за ставкою 34,7 %, а в частині утримань за ставкою 2,6 %.

ЄСВ сплачується

одночасно з виплатою зарплати найманим працівникам або винагороди підрядникам (ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Щодо строків сплати ЄСВ зазначимо таке. Строки сплати різні для ЄСВ у частині нарахувань та в частині утримань. У частині

нарахувань згідно з абз. 2 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ і п.п. 4.3.7 Інструкції № 21-5 ЄСВ потрібно сплатити при кожній виплаті заробітної плати або винагороди за цивільно-правовим договором.

Щодо строків сплати ЄСВ

у частині утримань, то тут слід керуватися пп. 4.4.2 і пп. 4.3.6 Інструкції № 21-5. Суми ЄСВ у частині утримань сплачуються не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним місяцем.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі