Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. Податки, які сплачує/не сплачує підприємець на єдиному податку

Редакція ПК
Стаття

ЄДИНИЙ ПОДАТОК

Податки які сплачує/не сплачує підприємець на єдиному податку

 

Основною перевагою єдиного податку є звільнення від сплати деяких податків.

Згідно з п. 1 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПК платники єдиного податку звільняються від сплати таких податків і зборів:

1. Податку на прибуток.

Податок на прибуток можуть сплачувати тільки юридичні особи (ст. 133 ПК). Приватні підприємці незалежно від обраної системи оподаткування не є платниками цього податку.

2. ПДФО (у частині доходу самого підприємця).

Підприємець на єдиному податку звільняється від сплати ПДФО, якщо дохід отримано від діяльності, зазначеної у Свідоцтві про сплату єдиного податку. Для того, щоб контрагенти, які придбавають товари/послуги у підприємця, не утримували суми ПДФО, підприємцю необхідно надати їм:

— копію Свідоцтва про сплату єдиного податку;

— копію виписки або витягу з Держреєстру (підтверджує реєстрацію фізичної особи в Держреєстрі як суб'єкта підприємницької діяльності та містить перелік видів діяльності, якими займається підприємець).

Якщо ж єдиноподатник отримує дохід від діяльності, не зазначеної в його Свідоцтві, то із суми такого доходу ПДФО утримує у звичайному порядку (його утримає суб'єкт господарювання, який виплачує дохід) у розмірі:

15 % — якщо сума доходу не перевищує 9410,00 грн.;

— плюс

17 % від суми доходу, що перевищує 9410,00 грн.

Що стосується ПДФО із зарплати найманих працівників, а також доходів осіб, що працюють з підприємцем за цивільно-правовими договорами, то він сплачується підприємцем у загальному порядку (звільнення не передбачене). Детальніше розглянемо нижче.

3. ПДВ.

Підприємцям на єдиному податку заборонено бути платниками ПДВ навіть у добровільному порядку, оскільки вони не відповідають визначенню «особа» для цілей ПДВ
(п.п. 14. 1.139 ПК).

!

Водночас ПДВ потрібно сплачувати, якщо підприємець-єдиноподатник займається ЗЕД, зокрема:

а) імпортує товар на митну територію України.

У такому разі згідно з п. 181.2 ПК ПДВ сплачується без реєстрації як платника ПДВ під час митного оформлення товару;

б) отримує послуги від нерезидента

, якщо місце постачання таких послуг, визначене за правилами ст. 186 ПК, знаходиться на митній території України. Про особливість сплати «неплатниками» ПДВ з послуг нерезидента детально див. у Тематичному номері «ПДВ» («Податковий кодекс: консультації та коментарі», 2011, № 12 с. 30).

4. Земельного податку,

крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються для ведення підприємницької діяльності. Земельний податок зобов'язані сплачувати тільки власники земельних ділянок. Підприємці, які працюють на єдиному податку, можуть не сплачувати земельний податок, якщо:

— підприємець володіє землею на правах власності (є держакт на право власності на земельну ділянку;

— земля використовується в «єдиноподатній» діяльності, тобто діяльність, зазначена у Свідоцтві.

Водночас доволі спірним є питання, чи зобов'язаний сплачувати підприємець податок на землю, якщо він здає в оренду нерухоме майно. Податківці вважають, що земля під нерухомістю, зданою в оренду, використовується орендарем, а єдиноподатник-орендодавець у своїй діяльності її не використовує. Тому вони

вимагають від єдиноподатників сплати податку за таку землю (лист ДПАУ від 15.09.2006 р. № 10291/5/15-0616). Тим часом, суди і Держкомпідприємництва (листи Держкомпідприємництва від 07.12.2006 р. № 8844 і від 12.09.2007 р. № 6834; ухвала ВАСУ від 23.04.2007 р. б/н, постанова ВСУ від 26.12.2006 р. б/н) вважають, що земля під зданою нерухомістю все ж таки використовується в підприємницькій діяльності орендодавця (єдиноподатника). Адже передача в оренду нерухомості та землі під нею здійснюється з метою отримання доходу, а отже, є різновидом підприємницької діяльності, пов'язаної з наданням послуг.

Ми солідарні з такими думками і вважаємо, що за наявності у Свідоцтві єдиноподатника такого виду діяльності, як «здавання в оренду нерухомості»,

податок на землю сплачувати не потрібно.

!

Важливо зазначити, що орендну плату за землі державної та комунальної власності (яка є одним із видів земельного податку) підприємці на єдиному податку сплачувати повинні на загальних підставах.

5. Плати за користування надрами.

6. Збору за спеціальне використання води.

7. Збору за спеціальне використання лісових ресурсів.

8. Збору за здійснення деяких видів підприємницької діяльності

(нинішній аналог плати за патенти).

 

Які податки потенційно повинен платити єдиноподатник

№ з/п

Вид податку

сплата

Ставка податку

Строки сплати

Звітність

Періодичність подання звітності

Строки подання звітності

1

2

3

4

5

6

7

8

1

ПДФО із зарплати найманих працівників і винагороди особам, які виконують
роботи/послуги за цивільно-правовим
договором

При виплаті заробітної плати, винагороди за цивільно-правовим договором фізособам, у тому числі підприємцям

15 %, якщо місячна сума заробітної плати (винагороди)не перевищує 10-кратного розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня звітного податкового року
(у 2011 році — 9410 грн.);
17 % — до тієї частини, що перевищує суму 9410 грн.

Не пізніше наступного банківського дня за днем виплати.
Якщо зарплату (винагороду) своєчасно не виплачено — протягом 30 календарних днів після закінчення місяця, за який було нараховано зарплату (винагороду)

Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1ДФ)

Щокварталу

Протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу

2

Орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності

Сплачується, якщо підприємець у господарській діяльності використовує орендовані землі державної або комунальної власності

Розмір орендної плати встановлюється в договорі оренди землі, з урахуванням вимог, установлених пп. 288.5 і 288.6 ПК

Протягом
30 календар-них днів, наступних за останнім днем звітного місяця

Податкова декларація з плати за землю (земельний податок і орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності)

Раз на рік
або щомісячно

До 1 лютого поточного року (а з 01.01.2012 р. — не пізніше 20 лютого поточного року) або щомісячно протягом 20 календарних днів після закінчення звітного періоду

3

Збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

Підприємці, що займаються роздрібною торгівлею алкогольними напоями та пивом1

1,5 % від виручки, отриманої від реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольних напоїв і пива

Протягом
10 календар-них днів, наступних за останнім днем граничного строку подання розрахунку

Розрахунок суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

Щомісячно 2

Розрахунок подається протягом 20 календарних днів, наступних за останнім днем звітного місяця, до податкового органу за місцем перебування суб'єкта на податковому обліку (з урахуванням святково-вихідних перенесень)

1 Торгувати єдиноподатники мають право тільки таким алкоголем, який не належить до лікеро-горілчаної продукції (вино, вермут, шампанське, коньяк, бренді, тощо і то виключно вроздріб, а також пивом (теж у роздріб, п. 7 Указу № 727).
2 Платники хмелезбору зобов'язані щомісячно подавати Розрахунок, навіть якщо у звітному місяці в них не було об'єкта обкладення цим збором (лист ДПАУ від 10.11.2010 р. № 24282/7/21-0217). Якщо платник припиняє діяльність, пов'язану з продажем алкогольних напоїв і пива, то для того, щоб «на законних підставах» не подавати Розрахунок, слід подати заяву до податкової інспекції з проханням виключити його з числа платників хмелезбору.

4

Екологічний податок*

Підприємці, які безпосередньо забруднюють довкілля, а саме:
 — викидають забруднюючі речовини стаціонарними джерелами забруднення;
 — скидають забруднюючі речовини безпосередньо у водні об'єкти (тобто скидання забруднюючих речовин в каналізацію не зумовлює необхідності сплачувати екоподаток);
 — розміщують відходи у спеціально відведених місцях

Ставки встановлено ст. 243 — 246 ПК

Протягом
10 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку подання звітності

Податкова декларація екологічного податку

Раз на квартал

Протягом

40 календарних днів після закінчення звітного кварталу

1 З 01.01.2011 р. екологічний податок (збір за забруднення) уже не потрібно сплачувати з пересувних джерел забруднення (транспортних засобів), що використовуються в госпдіяльності.

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі