Теми статей
Обрати теми

Єдиний податок. Перехід з єдиного податку на загальну систему оподаткування

Редакція ПК
Стаття

ЄДИНИЙ ПОДАТОК

Перехід з єдиного податку на загальну систему оподаткування

 

Залишити спрощену систему оподаткування підприємець може з кількох причин:

1. За власним бажанням.

2. Він не відповідає критеріям єдиноподатника (не дотримуються умови щодо виручки, кількості найманих працівників або підприємець здійснює заборонені види діяльності).

Якщо підприємець вирішує залишити спрощену систему за власним бажанням, то йому необхідно подати заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування (складається в довільній формі). Зробити це потрібно не пізніше ніж за 15 днів до початку кварталу, з якого підприємець планує перейти на загальну систему оподаткування. Якщо підприємець пропустить цей строк, то йому ще квартал доведеться працювати на єдиному податку. Заяву можна не подавати тільки в тому випадку, якщо підприємець хоче відмовитися від спрощеної системи з 1 січня наступного року, оскільки всі єдиноподатники, які не подали заяву про застосування спрощеної системи наступного року, будуть переведені на загальну систему оподаткування автоматично (у зв'язку із закінченням строку дії Свідоцтва).

Тепер, що стосується обов'язкового відходу. У цьому випадку (у разі перевищення обмеження щодо виручки або кількості найманих працівників, здійснення заборонених видів діяльності) заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування можна не подавати. З кварталу, наступного за тим, в якому відбулося порушення умов єдиноподатництва, підприємець автоматично опиниться на загальній системі оподаткування.

Незалежно від причини, з якої підприємець залишає єдиний податок, йому потрібно буде відвідати свою податкову та подати:

— свідоцтво єдиноподатника;

— довідки про трудові відносини з найманими працівниками (якщо вони є);

— звіт єдиноподатника за останній квартал роботи.

Усі ці документи слід подати не пізніше 5 числа місяця, наступного за закінченням кварталу.

 

Реєстрація платником ПДВ при переході з єдиного податку на загальну систему оподаткування

Стати в обов'язковому порядку платником ПДВ підприємцю потрібно буде в тому випадку, якщо

виручка за останні 12 календарних місяців дорівнює 300 тис. грн. або перевищує цю суму (п. 181.1 ПК);

Заяву на реєстрацію платником ПДВ потрібно буде подати в такі строки (

п. 183.4 ПК):

якщо перехід на загальну систему оподаткування здійснюється з початку календарного року — не пізніше 10 січня;

якщо перехід на загальну систему оподаткування здійснюється в середині року — одночасно із заявою про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування. Водночас, якщо підприємець переходить на загальну систему у зв'язку з перевищенням виручки (500 тис. грн.), то для цього випадку п. 6.2 Положення про реєстрацію платником ПДВ передбачено спеціальні строки подання заяви на реєстрацію. Така заява має бути подана не пізніше 20 календарного дня з моменту перевищення 500-тисячного обмеження.

Підприємець може стати платником ПДВ і на добровільних засадах. Стати добровільним платником ПДВ він може в тому випадку, якщо обсяги постачання товарів/послуг

іншим платникам податку за останні 12 календарних місяців сукупно становлять не менше 50 відсотків загального обсягу постачання. Також добровільно можуть реєструватися ті підприємці, в яких балансова вартість активів перевищує 300 тис. грн. (це нова норма, поки що можливість нею скористатися для цілей реєстрації як платника ПДВ і порядок розрахунку балансової вартості активів для підприємців не визначено).

 

Що робити з Книгою за ф. № 10?

Підприємець на загальній системі повинен вести Книгу за іншою формою, ніж єдиноподатники (форму затверджено

наказом № 1025). Тому стару Книгу за ф. № 10 потрібно здати до податкової (або залишити в себе — уточнити це питання краще у свого інспектора), а нову Книгу за формою, затвердженою наказом № 1025, зареєструвати в податковій.

Що стосується Книг найманих працівників — реалізаторів, то їх теж потрібно подати до податкової для отримання помітки «анульована», а потім забрати та зберігати протягом 3 років (

лист ДПАУ від 06.05.2000 р. № 6304/7/17-0217). Одночасно на кожного працівника-реалізатора потрібно завести нову Книгу обліку доходів і витрат (за формою, затвердженою наказом № 1025) та зареєструвати її в податковій.

 

РРО

Здійснюючи готівкові розрахунки на загальній системі оподаткування, підприємець зобов'язаний використовувати РРО (

ст. 1 Закону про РРО). А це означає, що перша ж операція на загальній системі, пов'язана з отриманням готівкової виручки, має бути проведена через РРО. Тому підприємцю необхідно до початку здійснення розрахунків придбати РРО і зареєструвати його в податковій.

Патент

З переходом на загальну систему оподаткування, якщо здійснювана діяльність підлягає патентуванню, підприємець повинен буде придбати патент. Зокрема, патент необхідний, якщо підприємець здійснює такі види діяльності (

п.п. 267.1.1 ПК):

— торговельну діяльність у пунктах продажу товарів;

— діяльність з надання платних побутових послуг, зазначених у

Переліку № 1238;

— діяльність у сфері розваг (крім проведення державних грошових лотерей).

Патент потрібно придбати заздалегідь з таким розрахунком, щоб першу операцію, що патентується, провести вже маючи на руках патент.

Для придбання патенту до податкової потрібно подати заявку і документ, що підтверджує сплату вартості патенту.

Перехідні операції

 

Перехід з єдиного податку на загальну систему оподаткування

Вид операції

Доходи/витрати

Операції продажу

Товари відвантажено покупцю в період роботи на єдиному податку, а оплата від покупця отримана в період роботи на загальній системі

Отримана оплата включається до доходу, а витрати на придбання проданого товару — до витрат підприємця за наявності підтверджуючих документів.
Пояснюється це тим, що підприємець на загальній системі відображає доходи за фактом отримання виручки від реалізації продукції, а витрати може показати тільки в тому періоді, в якому отримано пов'язаний з ними дохід.
Система оподаткування, на якій перебував підприємець у момент відвантаження товару, ролі не грає. Проте для відображення витрат необхідно мати платіжний документ, що підтверджує факт їх здійснення

Аванс отримано від покупця в період роботи на єдиному податку, а відвантаження товару здійснено на загальній системі оподаткування

Факт відвантаження товару в період роботи на загальній системі оподаткування ролі не грає, і витрати за таким товаром відображати не можна. Пояснюється це тим, що дохід від продажу відвантаженого товару вже було обкладено єдиним податком, тому на загальній системі дохід не виникає, відповідно і зменшити його на суму витрат неможливо

Операції придбання

Товари сплачено в період роботи на єдиному податку, а отримано на загальній системі оподаткування

Витрати на придбання товару можна буде врахувати тільки в момент отримання доходу від його продажу. На якій системі оподаткування працював підприємець у момент придбання товару (оплати або отримання), значення не має. Головне, щоб був документ, що підтверджує факт здійснення витрат на купівлю товарів

Товар отримано в період роботи на єдиному податку, а оплачено на загальній системі оподаткування

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі