Теми статей
Обрати теми

Фіксований податок. Хто може працювати на фіксованому податку

Редакція ПК
Стаття

Фіксований податок

 

Фіксований податок (або фікспатент) — це система оподаткування, застосовувати яку можна

тільки при торгівлі на ринках. У плані оподаткування фіксований податок зарекомендував себе як найпростіший та найзручніший спосіб роботи. У 2011 році, ідучи назустріч підприємцям, законодавці зберегли можливість працювати на фікспатенті. У перспективі (найімовірніше, уже з жовтня поточного року) його планується відмінити. Але це — у перспективі. А поки що розглянемо діючі правила роботи на фікспатенті.

 

Хто може працювати на фіксованому податку?

 

Перш за все зазначимо, що згідно з

п. 1 підрозд. 8 р. XX ПК правила роботи на фіксованому податку, як і раніше, регулюються нормами Декрету № 13-92 (ст. 14).

Перехід на сплату фіксованого податку здійснюється за допомогою придбання фіксованого патенту (не плутати з торговим патентом). А він у свою чергу видається за умови дотримання підприємцем деяких умов (див. таблицю).

 

Умови роботи на фікспатенті

Вид діяльності

На «фікспатенті» можна займатися тільки діяльністю з продажу товарів та надання супутніх такому продажу послуг на ринку (поза територією ринку заборонено)

Заборонені види діяльності

Торгівля лікеро-горілчаними та тютюновими виробами (абз. «б» п. 1 ст. 14 Декрету № 13-92). Також унаслідок того, що тими ж Правилами торгівлі на ринку, що встановлюються місцевими органами влади, може бути встановлена заборона на реалізацію на території ринку певних товарів, ними теж не вдасться поторговувати на ринку взагалі і на «фікспатенті» зокрема. Певні товари на ринку можна продавати з урахуванням низки особливостей. Наприклад, ювелірні вироби можна продавати на ринку тільки у спеціалізованих магазинах (відділах)

Обсяг річного виторгу

Щоб мати можливість стати платником фіксованого податку і продовжувати роботу на фіксованому податку, у підприємця за останні 12 календарних місяців обсяг валового доходу (виручки) не повинен перевищувати 7000 нмдг (119 тис. грн.)

Кількість найманих працівників

Не більше 5 осіб (у тому числі члени сім'ї, що беруть участь у підприємницькій діяльності)

 

Зверніть увагу: при переході на фікспатент підприємець повинен якось підтвердити той факт, що він працює на ринку. Документом, що підтверджує це, може бути договір оренди торговельного місця, укладений з адміністрацією ринку.

Декілька слів скажемо про можливість поєднання фікспатенту з іншою системою оподаткування. Теоретично в законодавстві немає заборони на те, щоб поєднувати фікспатент

із загальною системою оподаткування (на відміну від єдиного податку, з яким фікспатент поєднувати ніяк не можна). При цьому податківці в ЄБПЗ говорять про те, що недопустимо поєднувати загальну систему з тією діяльністю, яка здійснюється в межах фікспатенту. Так наприклад, платник фіксованого податку, видом діяльності якого є роздрібна торгівля продуктами харчування, займатися цією самою діяльністю на загальній системі оподаткування не може.

Про те ж, чи можна одночасно займатися одним видом діяльності на фікспатенті, а іншим — на загальній системі оподаткування, податківці умовчують. Не виключено, що вони можуть заперечувати навіть проти такого поєднання, тому обережним підприємцям ми б узагалі не радили поєднувати фікспатент з будь-якою системою оподаткування (чи то єдиний податок ,чи загальна система).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі