Теми статей
Обрати теми

Несвоєчасна виплата зарплати: що в 1ДФ?

Редакція ПК
Відповідь на запитання

Несвоєчасна виплата зарплати: що в 1ДФ?

 

У колективному договорі встановлено, що заробітна плата виплачується двічі на місяць: 19 числа (за першу половину місяця, аванс) і 4 числа (за другу половину місяця). Проте в листопаді зарплату за другу половину жовтня виплачено 7 числа.

Як це відобразиться на заповненні Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ за IV квартал 2011 року і які матиме наслідки для підприємства?

Оскільки в цьому випадку місяць, за який затримали виплату зарплати, знаходиться в середині кварталу, а сама затримка незначна (зарплату виплатили протягом звітного кварталу), то на заповненні Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ це жодним чином не відобразиться.

Відповідно до абзацу 2 п. 3.3 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020, заробітна плата, що виплачується в установлені строки в наступному місяці, має бути відображена в податковому розрахунку за той період, в який входить попередній місяць, за який заробітна плата була нарахована. Таким чином, якщо заробітна плата виплачується на підприємстві регулярно, то графи 3а і 3 Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ збігаються (лист ДПАУ від 10.08.2011 р. № 14496/6/17-0215). Залишилося з'ясувати, що вважати регулярною виплатою зарплати.

У ст. 115 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) зазначено, що строки виплати заробітної плати встановлюються колективним договором або нормативним актом роботодавця, але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Таким чином, на нашу думку, заробітна плата виплачується регулярно, якщо виплачується не пізніше за строки, встановлені на підприємстві. Інакше має місце нерегулярна виплата. Причому виплату заробітної плати з дотриманням вимог КЗпП, тобто не пізніше 7 або 22 числа місяця, але пізніше за строки, установлені на підприємстві, також слід вважати нерегулярною.

У свою чергу, у разі нерегулярної виплати зарплати, якщо вона відбувається «на стику» кварталів, суму нарахованої та суму виплаченої зарплати необхідно відобразити в податкових розрахунках за ф. № 1ДФ за різні квартали.

Звідси випливає, що в кварталі, коли зарплата нарахована, але не виплачена, у графі 3а Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ відобразиться сума нарахованої заробітної плати в повному обсязі, а у графі 3 — сума нарахованої зарплати, відповідна сумі виплаченого доходу*.

* Як отримати цю суму, податківці натякнули в листі від 24.05.2011 р. № 9649/6/17-0215, зазначивши: якщо «… нараховано — 5000 грн. (гр. 3а), фактично виплачений дохід 70 % від нарахованої суми (не в повному обсязі) — 3500 грн.(гр. 3)». Для цього необхідно визначити коефіцієнт чистої виплаченої заробітної плати (суму чистої заробітної плати за першу половину місяця розділити на загальну суму чистої заробітної плати). Помноживши загальну суму нарахованої заробітної плати на коефіцієнт, отримаємо шукану величину, що відображається у графі 3 Податкових розрахунків за ф. № 1ДФ.

Проте представники головного податкового відомства підходять до вирішення цього питання інакше — пропонуючи, що безумовно радує, простіший підхід. Під регулярною виплатою зарплати вони мають на увазі її виплату протягом місяця після нарахування (див. лист ДПСУ від 24.05.2011 р. № 9649/6/17-0215, а також консультацію Сергія Наумова на с. 7).

Виходячи з цього, стосовно викладеного вище запитання, хоча в листопаді виплату зарплати за другу половину жовтня й затримали, Податковий розрахунок за ф. № 1ДФ за IV квартал 2011 року буде заповнено стандартним чином, тобто графа 3а дорівнюватиме графі 3.

До речі, дотримуючись логіки податківців, навіть якщо зарплату за другу половину грудня буде виплачено, наприклад, 31 січня (тобто на «стику» кварталів), у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за IV квартал 2011 року рівність «графа 3а = графа 3» все одно збережеться.

А тепер про відповідальність та інші негативні наслідки такого порушення.

1. Строки сплати ПДФО з нарахованого, але не виплаченого доходу, встановлені п.п. 168.1.5 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК), не порушено. Отже, санкцій за неперерахування податку в підприємства не буде.

2. Виплачувати компенсацію, передбачену Законом України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000 р. № 2050-III, за таку затримку не потрібно. Нагадаємо, що відповідно до ст. 1 — 2 зазначеного Закону підприємства здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи). Проте така компенсація провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів.

3. «Мінус» у такій затримці все ж таки є: можуть покарати посадових осіб (директора та головного бухгалтера). Зокрема, у листі Державного департаменту нагляду за дотриманням законодавства про працю від 06.02.2001 р. № 10-128 повідомлялося, що «… Затримка виплати заробітної плати на один і більше днів, визначених у колективному договорі чи наказі, уже є, згідно зі ст. 2411 КЗпП, порушенням строків виплати заробітної плати…» Таким чином, при перевірці до посадових осіб підприємства може бути застосовано адміністративний штраф за ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X від 30 до 100 нмдг (від 510 грн. до 1700 грн.).

 

Яна Клиженко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі