Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ПК
Новини

Полку податкової звітності прибуло: проект Податкової декларації ДЛЯ ПОДАТКОВИХ АГЕНТІВ

На сайті ДПАУ (

www.sta.gov.ua) розміщено проекти форм Податкової декларації з податку на доходи фізичних осіб (далі — Декларація) та Додатку до неї.

Зверніть увагу: подавати таку Декларацію мають

податкові агенти; «звичайні» фізичні особи декларують доходи за звичною формою.

Нагадуємо, що відповідно до

п.п. «д» п. 176.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПК) така Декларація має подаватися за базовий податковий період, що дорівнює календарному місяцю. При цьому вперше це варто зробити вже за підсумками січня 2011 року, тобто не пізніше 21 лютого 2011 року.

Проектна форма містить комірки для відображення сум доходів, що нараховані, виплачені на користь фізичних осіб за звітний (податковий) період, а також комірки для визначення суми ПДФО, яка підлягає перерахуванню до бюджету за підсумками поточного звітного (податкового) періоду. При цьому

сума ПДФО до сплати визначається з урахуванням податку, нарахованого на доходи у звітному періоді, що не перерахований до бюджету у зв’язку з невиплатою доходів, та податку за попередні періоди, що перерахований до бюджету у поточному періоді.

Також у Декларації передбачено розділи для

виправлення самостійно виявлених помилок та зазначення суми заборгованості з виплати заробітної плати, щодо якої термін виплати не настав. У Декларації за січень податкові агенти окремо мають зазначити суму заборгованості за ПДФО станом на 01.01.2011 р.

В умовах відсутності конкретного порядку заповнення такої Декларації, а також будь-яких роз’яснень компетентних органів, та виходячи з проектної форми, доходимо таких висновків:

— зазначена форма має

статус декларації у розумінні чинного законодавства. Таким чином, до податкових агентів можуть бути застосовані фінансові санкції, передбачені ПК;

зобов’язання, визначені в такій Декларації, будуть вважатися узгодженими, а отже, мають бути сплачені відповідно до законодавства. Інакше кажучи, сума ПДФО, яка підлягає сплаті до бюджету за підсумками Декларації, має бути сплачена протягом 10 календарних днів після граничного строку подання такої Декларації. Відтак, за січень сума податку, визначена в Декларації, має бути сплачена податковим агентом не пізніше 2 березня 2011 року. Не забувайте, що ПК не передбачає перенесення строків сплати податків, які припадають на вихідні чи святкові дні;

— юридичні особи, які мають відокремлені підрозділи

не уповноважені нараховувати (сплачувати) ПДФО, мають подавати Декларацію за кожен такий підрозділ окремо;

— при виправленні самостійно виявлених помилок, що містяться у

Декларації за будь-який минулий податковий період, до податкових агентів застосовуються загальні правила, передбачені пп. «а» та «б» п. 50.1 ПК, у тому числі, штрафи у розмірі 3 % або 5 %, залежно від способу виправлення помилки. До речі, якщо податкові зобов’язання уточнюються за допомогою звітної/звітної нової Декларації, додатково слід подати Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб за звітний (податковий) період, в якому виявлено помилку (Додаток).

У той же час, якщо помилка була допущена у звітному податковому періоді (календарному місяці) та виявлена і виправлена

до закінчення граничного строку подання Декларації, тобто до закінчення 20-го календарного дня, наступного за останнім календарним днем звітного місяця, то зазначені фінансові санкції не застосовуються.

Сподіваємося, що затвердження проекту відбудеться вчасно і супроводжуватиметься належними роз’ясненнями ДПАУ.

 

Яна Клиженко

 

Новий реєстр реєстраторів розрахункових операцій

З 13.01.2011 р. набув чинності новий

Державний реєстр реєстраторів розрахункових операцій, затверджений наказом ДПАУ від 13.01.2011 р. № 21. Відповідно з цієї дати втрачає чинність Держреєстр РРО, що діяв раніше та був затверджений наказом ДПАУ від 19.08.2010 р. № 618.

Оновлений Держреєстр РРО містить нові моделі РРО, доповнений новими версіями програмного забезпечення для деяких видів РРО, за деякими РРО змінено сферу їх застосування.

 

Затверджено форму № 1 ДФ

Наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1020

затверджено форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (форма № 1 ДФ) та Порядок її заповнення та подання.

На дату подання номера до друку наказ не набув чинності.

Текст документа та коментар редакції з прикладами заповнення форми буде опубліковано в одному з найближчих номерів газети.

 

Новий звіт для ріелторів

З 21.01.2011 р. застосовується новий звіт для суб’єктів господарювання, які здійснюють посередницьку діяльність, пов’язану з наданням послуг з оренди нерухомості (ріелтори), про укладені за їх посередництвом цивільно-правові договори (операції). Форму подання інформації затверджено

наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1024.

Обов’язок щодо подання до органу ДПС за місцем реєстрації інформації про укладені за посередництвом ріелторів цивільно-правові договори (угоди) про оренду нерухомості покладено на ріелторів

п.п. 170.1.6 ПК.

Звіт подається протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Перший звіт ріелторам необхідно буде подати не пізніше 10 травня 2011 року.

Текст документа та коментар редакції з прикладами заповнення форми буде опубліковано в одному з найближчих номерів газети.

 

Затверджено форму податкового розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом

Наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1018

затверджено форму податкового розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом України.

Наказ набув чинності з 28.01.2011 р.

Розрахунок подається щокварталу протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу.

 

Затверджено форму податкового розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом

Наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1018

затверджено форму податкового розрахунку збору за користування радіочастотним ресурсом України.

Наказ набув чинності з 28.01.2011 р.

Розрахунок подається щокварталу протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу.

 

Затверджено форму звітності зі збору за першу реєстрацію транспортного засобу

Форму Розрахунку суми збору за першу реєстрацію з транспортних засобів затверджено

наказом ДПАУ від 23.12.2010 р. № 994.

Наказ набув чинності з 21.01.2011 р.

 

Затверджено форму декларації з плати за землю

Наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. № 1015

затверджено форму Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Наказ набув чинності з 24.01.2011 р.

Уперше надати звіт за затвердженою формою необхідно не пізніше 21.02.2011 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі