Теми статей
Обрати теми

Плата за землю: основні зміни

Редакція ПК
Стаття

ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ: основні зміни

Податковий кодекс прийнято, здійснилося «диво», якщо його можна так назвати. Хтось радіє, хтось побивається. Ну а ми з вами не витрачатимемо часу на роздуми, краще перейдемо до вивчення.

Отже, що ж нас очікує.

Ольга ПИРКОВА, економіст-аналітик

 

Розділ XIII «Плата за землю» ПК

багато в чому повторює норми Закону « Про плату за землю» № 2535, але все ж таки слід зупинитися на деяких досить важливих змінах.

 

Нововведення

ПК

 

ПК

установлює загальні правила визначення розміру орендної плати за земельні ділянки незалежно від форми власності та забороняє встановлювати за суборенду ділянок плату в більшому розмірі, ніж розмір орендної плати. На законодавчому рівні закріплено й порядок розрахунку коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, який було встановлено постановою Кабміну.

Передбачено також норми, якими визначено платників та підстави для нарахування орендної плати за землі державної та комунальної власності, розміри, періоди і терміни її сплати, а також порядок адміністрування зазначеної плати.

Установлено преференції в оподаткуванні платою за землю об’єктів енергетики, які виробляють електричну енергію з відновлюваних джерел енергії.

Крім того, у

ПК передбачено норми, які були відсутні в Законі № 2535:

— у разі надання в оренду земельних ділянок (у межах населених пунктів), окремих будівель (споруд) або їх частин власниками та землекористувачами

, податок за площі, які надаються в оренду, обчислюється з дати укладення договору оренди земельної ділянки, або з дати укладення договору оренди будівель (їх частин);

власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами), з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території, з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Варто звернути увагу на те, що порядок розрахунку суми податку

не змінився. Згідно з ПК суму податку платники й надалі обчислюють самостійно щороку за станом на 1 січня, крім фізичних осіб, яким із прийняттям ПК нарахування податку проводиться органами державної податкової служби.

 

Ставки податку за земельні ділянки

 

З прийняттям ПК відбулося збільшення ставки податку за землі малих населених пунктів (до 3 тис. жителів), в яких не проведено нормативну оцінку, до 0,24 грн. за м. кв. (до прийняття ПК ставку було встановлено для населених пунктів з чисельністю від 10 до 20 тис. жителів).

Збережено важливий концептуальний принцип щодо встановлення ставок земельного податку у відсотках від нормативної грошової оцінки земель, яка є капіталізованим рентним доходом із земельної ділянки і, таким чином, забезпечує рентну суть плати за землю.

 

Пільги з податку за земельні ділянки

 

Пунктом 284.3 ПК, як і Законом № 2535, що втратив чинність, передбачено, якщо платники податків, які користуються пільгами щодо податку, мають у підпорядкуванні госпрозрахункові підприємства або здають у тимчасове користування (оренду) земельні ділянки, окремі будівлі або їх частини, податок на земельні ділянки, зайняті цими госпрозрахунковими підприємствами чи будівлями (їх частинами), переданими в тимчасове користування (оренду), сплачується на загальних підставах, з урахуванням прибудинкової території.

Проте в

ПК зазначено, що ця норма не поширюється на бюджетні установи у разі надання ними будівель, споруд (їх частин) у тимчасове користування (оренду) іншим бюджетним установам. Отже, бюджетні установи отримують право не сплачувати податок на землю при здаванні в тимчасове користування (оренду) земельних ділянок, окремих будівель чи їх частин іншим бюджетним установам, що Законом № 2535 було не передбачено.

Детальніше порівняння описано в таблиці.

 

Категорії

До набуття чинності ПК

Після набуття чинності ПК

1

2

3

Нормативне
регулювання

Закон № 2535

Розділ XIII ПК

Назва

Плата за землю (земельний податок, а також орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності)

Плата за землю

Платники

Власник земельної ділянки, земельної частки (паю);
— землекористувач, у тому числі орендар

У ПК зазначені ті самі платники,
що й у Законі № 2535, крім уточнення щодо орендаря

(ст. 269)

Орендна плата

Питання нарахування орендної плати в ПК виділено в окрему статтю (ст. 288)

Елементи податку

Об’єкти оподаткування

Як і раніше, земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні; земельні частки (паї), які перебувають у власності (ст. 270)

База оподаткування

Нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, порядок визначення якого встановлюється в р. XIII ПК. Якщо нормативну грошову оцінку не проведено, базою оподаткування є площа земельних ділянок (ст. 271)

Податковий (звітний) період

ПК базовим називає звітний рік, що, як і раніше, починається з 1 січня і закінчується
31 грудня
того самого року (ст. 285)

Порядок
обчислення суми податку

Суму податку платники продовжують обчислювати самостійно щороку станом на 1 січня, крім фізичних осіб, яким з прийняттям ПК нарахування податку проводиться органами державної податкової служби

(пп. 286.2, 286.5)

Звітність
з податку

Абз. 2 ст. 14 Закону № 2535 не звільняє платника податків, який має право подавати щомісячно нову звітну податкову декларацію, від обов’язку подання до 1 лютого поточного року

Пункт 286.3 ПК звільняє платника плати за землю, який подає щомісячно нову звітну податкову декларацію, від подання «річної» декларації

Строки подання звітності

До 1 лютого поточного року платники плати за землю подають відповідному органу державної податкової служби за місцем знаходження земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою центральним органом державної податкової служби (п. 286.2)

Термін подання нової звітної декларації — протягом 20 календарних днів місяця, наступного за звітним (п. 286.3)

Про декларування податкових зобов’язань за нововідведеними земельними ділянками або за новоукладеними договорами оренди землі протягом місяця з дня виникнення права на нововідведену земельну ділянку

Граничний строк подання декларації —
20 число місяця, наступного за звітним, за нововідведеними земельними ділянками або за новоукладеними договорами оренди землі (п. 286.4)

Сплата податку

Як і раніше, сплата податку здійснюється щомісячно (рівними частинами за «річною» декларацією) протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (п. 287.3)

Платники, які своєчасно не сплатили земельний податок, сплачують не більше ніж за два попередні роки (ст. 18 Закону № 2535)

Це покарання відсутнє в ПК

За земельні ділянки, на яких розташовано будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території, під час переходу права власності сплата податку відбувається на загальних підставах з дати держреєстрації права власності на нерухоме майно (п. 287.6)

Сплата податку за прибудинкову територію провадиться особою, яка здійснює експлуатацію чи управління будинком, тобто ЖЕКом, ОСББ тощо

Фізичними та юридичними особами, які є власниками багатоквартирного житлового будинку

У ПК власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами), з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території, з дати держреєстрації права власності на нерухоме майно (п. 287.8)

Ставки податку

Зберігається важливий концептуальний принцип установлення ставок земельного податку у відсотках нормативної грошової оцінки земель, що є капіталізованим рентним доходом із земельної ділянки і, отже, забезпечує рентну суть плати за землю

Ставки встановлюють відповідні сільські, селищні, міські ради виходячи із середніх ставок податку, функціонального використання та місцезнаходження земельної ділянки

але не вище ніж удвічі від середніх ставок податку з урахуванням установлених коефіцієнтів (ст. 7 Закону № 2535)

але не більше трикратного розміру цих ставок податку, з урахуванням установлених коефіцієнтів (п. 275.3)

Вимоги при придбанні
земельної
ділянки

У ст. 7 і 8 Закону № 2535 зазначено, що в разі придбання земельної ділянки на підставі цивільно-правової угоди приймати за базу для розрахунку земельного податку за землі населених пунктів та землі поза населеними пунктами, надані для підприємств промисловості, транспорту, зв’язку та іншого призначення, величину, яка не може бути меншою, ніж ціна земельної ділянки, зазначена в такій угоді

У р. XIII ПК такі вимоги відсутні

Пільги

Бюджетні установи, що здають в оренду будівлі іншим бюджетним установам, звільняються від сплати земельного податку на загальних підставах (п. 284.3)

При оподаткуванні земель, наданих залізницям і гірничодобувним підприємствам, а також за водойми, надані для виробництва рибної продукції, у ПК застосовується пільгова ставка податку

Індексація нормативної грошової оцінки земель

Тут ПК уніс деякі зміни. При розрахунку коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель замість середньорічного індексу інфляції року, за результатами якого проводиться індексація, застосовується індекс споживчих цін за минулий рік (п. 289.2)

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно
залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель (п. 289.2)

Особливості
р. XIII ПК

У разі надання в оренду земельних ділянок (у межах населених пунктів), окремих будівель (споруд) або їх частин власниками та землекористувачами іншим суб’єктам, земельний податок за площі, що надаються в оренду, розраховується з урахуванням застосування відповідного коефіцієнта функціонального використання цих площ залежно від виду економічної діяльності орендаря. Ця норма діятиме з 1 січня 2015 року (п. 276.5)

Плата за суборенду земельних ділянок не може перевищувати орендної плати (п. 288.6)

 

Розглянувши в цій статті деякі положення

ПК, зробимо висновок, що однією з головних переваг ПК має стати його постійність: якщо сьогодні будуть допущені помилки, виправляти їх доведеться навздогін. Ось чому так ретельно, протягом майже півріччя прописувалися всі тонкощі українського ПК.

 

Використані нормативні документи

 

ПК —

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон № 1251

— Закон України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-XII.

Закон № 2535

— Закон України «Про плату за землю» від 03.07.92 р. № 2535.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі